Tientallen vluchtelingen naar Griekse en Bulgaarse grens met Turkije

Migratiepact Door onduidelijkheid over het migratiebeleid van Turkije zijn migranten vrijdag naar de Europese grens getrokken in de hoop door te kunnen reizen.
Afghaanse vluchtelingen stappen van een rubberbootje op het Griekse eiland Lesbos.
Afghaanse vluchtelingen stappen van een rubberbootje op het Griekse eiland Lesbos. Foto Aris Messinis/AFP

Door onduidelijkheid over het migratiebeleid van Turkije zijn migranten vrijdag naar de Europese grens getrokken, in de hoop door te kunnen reizen. Vrijdagochtend meldden verschillende persbureaus op basis van een hoge Turkse functionaris dat Turkije migranten niet meer zou tegenhouden de grens over te steken. Vervolgens meldde een Turks persbureau dat zo’n driehonderd Syrische, Iraakse en Iraanse vluchtelingen in de provincie Edrine onderweg waren naar Griekenland en Bulgarije. Pas op vrijdagmiddag ontkende de Turkse minister van Buitenlandse Zaken er een wijziging is in het migratiebeleid van zijn land.

Desondanks zijn er tientallen of honderden vluchtelingen in Turkije naar de Europese grens gegaan, in de hoop hem over te kunnen steken. Griekenland bevestigt dat er zich bij een grensovergang van Evros tientallen mensen aan de Turkse zijde verzamelden en „open de grenzen” hebben geroepen, meldt AP. Ook zouden zich zo’n 450 mensen hebben verzameld voor de grensovergang bij de Turkse stad Erdine, waarbij de Griekse politie traangas zou hebben ingezet en tijdelijk de grens zou hebben gesloten, aldus een anonieme bron bij de politie tegen AP. Volgens het persbureau zijn er nog meer vluchtelingen met taxi’s en busjes vanuit Istanbul onderweg naar de grens. Ook zijn rubberbootjes gezien die op het strand van Turkije te water worden gelaten en proberen de Griekse eilanden te bereiken. Zo zouden ze onderweg zijn naar Lesbos, wat twintig kilometer van de Turkse kust ligt. Griekenland heeft de grensbewaking op land en zee versterkt.

Bulgarije staat klaar om duizend militairen naar de grens te sturen te voorkomen dat mensen illegaal de grens oversteken, zei de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken vrijdag tegen Reuters. Het Balkanland deelt driehonderd kilometer grens met Turkije. Vrijdagochtend weerhield de Bulgaarse grenspolitie twee groepen van zo’n dertig man ervan het land binnen te komen.

Turkije verwacht meer vluchtelingen

Turkije verwacht dat er meer vluchtelingen uit Syrië zullen komen door de escalatie in het Noord-Syrische Idlib. Het Syrische leger probeert de provincie met hulp van Rusland te heroveren. Hierdoor zijn ongeveer een miljoen mensen op de vlucht geslagen en naar de Turkse grens getrokken.

„Wij zijn niet langer in staat vluchtelingen hier te houden. Het beleid is hetzelfde, maar de situatie is veranderd”, zei de woordvoerder van de AK-partij van president Recep Erdogan, Omer Celik, tegen het Turkse staatspersbureau Anadolu. De Europese Commissie onderstreepte vrijdagochtend dat de Turkse regering geen koerswijziging heeft laten weten aan de EU. „We verwachten van Turkije dat ze hun verplichtingen blijven nakomen”, zei een woordvoerder tijdens een persconferentie.

Hulpverleners in Idlib: ‘Ik ben mijn laatste restje hoop en motivatie kwijt

Druk uitoefenen

Het is niet de eerste keer dat Turkije, waar zo’n 3,7 miljoen vluchtelingen uit Syrië wonen, dreigt vluchtelingen door te laten naar Europa. Vaak wordt dit gezien als een manier om druk uit te oefenen op Europese politici, die een plotselinge grote toename van het aantal migranten uit een oorlogsgebied niet zien zitten. In 2016 spraken Turkije en de EU af dat Turkije de vluchtelingen zelf opvangt, in ruil voor miljarden euro’s steun.

Donderdag zijn bij een bombardement in Idlib zeker 33 Turkse militairen omgekomen. Hierdoor is de spanning tussen Rusland en Turkije, die in het gebied ieder een andere partij steunen, toegenomen. Rusland ontkent betrokkenheid bij het bombardement, maar zegt ook dat de Turkse militairen niet in het gebied hadden moeten zijn. Vrijdagmiddag komt de NAVO bijeen om te situatie in het Noorden van Syrië te bespreken. Turkije is lid van de NAVO en kan een beroep doen op de alliantie als het vindt dat zijn veiligheid wordt bedreigd. Maar omdat de aanval niet op Turks grondgebied plaatsvond, hoeven de NAVO-leden niet direct militaire steun te leveren.