Thuiskok

Bloemkoolfava

Dry yellow peas isolated on a white background.
Dry yellow peas isolated on a white background.
Dit is een variatie op een fijne saus/puree uit Griekenland: fava. Normaal gesproken wordt dit van gele spliterwten gemaakt, maar het kan ook met bloemkool. Houd 100 g van de bloemkool apart en doe de rest met de gele spliterwten en 1 eetlepel van de olijfolie in een pan met stevige bodem. Roerbak de groenten 2-¬3 minuten op middelhoog vuur. Voeg het laurierblaadje, de ui en knoflook toe en bak nog circa 6 minuten. Voeg de oregano en beide tomatenpurees toe en warm nog eens 5 minuten door. Schenk groentebouillon erbij en laat het mengsel zonder deksel 1 uur zachtjes koken. Voeg zo nodig water toe. Draai zodra de spliterwten gaar zijn het vuur uit en voeg 2 eetlepels van de overgebleven olijfolie, de azijn en het zout toe. Verwijder het laurierblaadje. Pureer het mengsel met een staafmixer. Proef en voeg zo nodig meer zout en peper toe. Snijd de komkommer in diagonale plakken. Bestrijk de plakken met olijfolie en strooi er flink wat zout en peper over. Verhit een grillpan en gril de komkommerplakken aan beide kanten. Meng alle verse kruiden met de ingemaakte citroen en bestrooi de gegrilde komkommer hiermee. Bak de apartgehouden bloemkool en de olijven in de overgebleven eetlepel olie en verdeel alles over de fava. Serveer de fava warm of koud met de gegrilde komkommer en het pitabrood.