Rusland ontkent rol in aanval op Turkse militairen in Idlib, NAVO komt bijeen

Syrië Bij een aanval kwamen donderdag 33 Turkse militairen om het leven in Idlib. De vijandigheid tussen Turkije en Rusland, die ieder een kamp steunen in Syrië, neemt toe.
Leden van de Syrische rebellengroepen, die worden gesteund door Turkije, komen aan in de plaats Saraqeb in Idlib.
Leden van de Syrische rebellengroepen, die worden gesteund door Turkije, komen aan in de plaats Saraqeb in Idlib. Foto Ghaith Alsayed/AP

De 33 Turkse militairen die donderdag zijn omgekomen bij een aanval in de Syrische provincie Idlib, zijn niet getroffen door een Russisch bombardement. Dat maakte het Russische ministerie van Defensie vrijdagochtend bekend, volgens staatspersbureau RIA. Rusland en Turkije hebben in de loop van vrijdag contact gehad over de mogelijkheid om nieuwe afspraken te maken over hun activiteiten in Idlib, zo meldt Reuters op basis van een verklaring van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

De Turkse troepen zijn donderdag onder artillerievuur van Syrische regeringstroepen gekomen, stelde het Russische ministerie van Defensie eerder. Volgens hem heeft Ankara Moskou niet op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van de Turkse troepen op die exacte locatie. Het Russische leger zou geen opdracht hebben gegeven voor luchtaanvallen op plekken waar Turkse militairen waren. Turkije en Rusland staan tegenover elkaar in het Syrische conflict. De Turkse president Erdogan steunt de Syrische rebellen met militair materieel en troepen. Rusland is juist bondgenoot van de regeringstroepen onder leiding van president Bashar al-Assad.

In het telefoontje op vrijdag heeft Lavrov zijn medeleven betuigd over de dood van de militairen. Volgens de minister doet Rusland er alles aan om de veiligheid van de Turkse troepen in Syrië te garanderen.

Het diplomatieke contact vond plaats voordat vrijdag de ambassadeurs van NAVO-lidstaten bijeen kwamen voor een spoedoverleg dat was aangevraagd door Turkije, op basis van artikel 4. Lidstaten kunnen om zo’n overleg vragen als zij vinden dat hun veiligheid bedreigd wordt. De NAVO is niet betrokken bij het conflict in Syrië, maar maakt zich volgens secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zorgen om het toegenomen geweld in Idlib. Hij zei op een persconferentie: „De NAVO blijft de situatie in Syrië op de voet volgen. We roepen Rusland en Syrië op om de militaire campagne en luchtaanvallen in Idlib te stoppen en zich te houden aan het internationaal recht. We constateren dat het menselijke lijden steeds erger wordt in Idlib.”

De NAVO-lidstaten scharen zich volgens Stoltenberg „in politieke en praktische zin” achter Turkije. Volgens hem is het spoedberaad dat op vrijdag is samengekomen, „een duidelijk teken van solidariteit voor onze NAVO-bondgenoot”.

Lees meer over de situatie in Idlib, waar bijna een miljoen mensen klem zitten tussen de strijdende partijen

Strijdtoneel Idlib

Donderdagavond werd slechts mondjesmaat meer bekend over de aanval die de Turkse stellingen in Idlib trof. Volgens de Turkse autoriteiten is het aantal doden dat in één dag aan Turkse zijde is gevallen het hoogste aantal sinds het land zich in 2016 in de Syrische burgeroorlog mengde. Het werd donderdag niet duidelijk of de Russische of Syrische krijgsmacht achter de aanval zat.

De Verenigde Staten hebben al in de nacht van donderdag op vrijdag hun steun uitgesproken voor Turkije en de aanval op de troepen veroordeeld. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken riep op tot een einde aan het „walgelijke” offensief van het Syrische regime in Idlib. Het regeringsleger van Assad probeert dat gebied te heroveren op rebellen. In die militaire campagne zijn ook veel burgerdoelwitten, zoals ziekenhuizen, geraakt. In de provincie zijn sinds december, terwijl de frontlinie van de gevechten steeds verder richting dichterbevolkt gebied opschoof, bijna een miljoen mensen op de vlucht geslagen, veelal richting Turkije.

Turkse functionarissen waarschuwden vrijdag dat door het geëscaleerde geweld Ankara niet meer in staat is om vluchtelingen op te vangen of hun doorreis naar Europese landen te voorkomen. De Turkse veiligheidsraad zou donderdag hebben besloten om migranten die naar de EU willen, niet meer tegen te houden.

Correctie (28 februari 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond Idlib omschreven als een noordoostelijke provincie. De provincie ligt in het noordwesten. De tekst is aangepast.