Rondvaren in exotisch Giethoorn

Nederland, topbestemming volgens Lonely Planet, wordt drukbezocht door toeristen. Wie zijn zij?

Ella Haberman uit Californië
Ella Haberman uit Californië

Eigenlijk hoeft Ella Haberman (24) haar stad helemaal niet uit. Vanuit Davis, bij Sacramento in Californië, zijn nagenoeg alle klimaat- en landschapstypes binnen anderhalf uur te bereiken. „Ik kan skiën, naar het strand, de woestijn of de bergen in. Wat ik maar wil.” En dan is Davis ook nog eens de fietshoofdstad van Amerika. „Het is er bijna net zo plat als hier.”

Toch vindt Ella zichzelf op deze frisse winterdag – er ligt zelfs een dun laagje ijs op de sloten – terug in Giethoorn. De Israëlisch-Amerikaanse stapte een dag eerder in Steenwijk op de bus, om vervolgens net als veel toeristen bij de verkeerde halte uit te stappen. „Gelukkig was ik niet alleen. Er waren twee meiden uit Jordanië die ook hun halte hadden gemist.” De drie liepen dertig minuten samen op en huurden zelfs een bootje. „Daar voeren we ineens, met niets dan een vage kaart, door een heel systeem van sloten en kanalen. Gelukkig komt alles weer bij elkaar uit en vonden we de weg terug.”

Behalve wat dakdekkers en een rondvaartboot met een grotere groep bezoekers kwamen de drie backpackende twintigers op het water niemand tegen. „Het was wonderbaarlijk: een Israëlische uit Amerika en twee in Europa studerende meiden uit Jordanië op een boot in Giethoorn. Precies het soort ervaring waarvoor ik op reis gegaan ben.”

Want hoewel ze voor het landschap niet weg hoeft, moet dat voor de mensen wel, meent Haberman. „Het zou het eenvoudigst zijn als ik gewoon lekker zou blijven hangen. Maar alleen door dingen te doen die ik nog nooit gedaan heb kan ik groeien.” De studente reist van hostel naar hostel en financiert haar reis door in die hostels te werken. „Gisteren was mijn eerste avond alleen in de zes weken dat ik nu onderweg ben. Ik wist niet dat ik dat zó nodig had.”

Op de dagen dat ze vrij is maakt ze tochtjes als dit. „Op Instagram zag het er al geweldig uit, maar in het echt is het een mystiek sprookje waar je doorheen vaart. Daar kan geen Instafoto tegenop.”

Dit is de laatste aflevering van deze rubriek.