Kustwacht

Minister verlengt contract ‘te kleine’ helikopters toch

Onderzoek helikopters De helikopters van de Kustwacht moeten zestien drenkelingen kunnen redden, maar zijn daarvoor te klein, blijkt uit onderzoek.

De helikopters van de Nederlandse Kustwacht kunnen hun belangrijkste taak niet vervullen. Ze moeten ver op zee onder moeilijke omstandigheden binnen anderhalf uur 16 drenkelingen tegelijk kunnen redden. Het is ‘onwaarschijnlijk’ dat ze daartoe in staat zijn. De helikopters zijn te klein, de zorg aan boord is onvolledig en de vliegveiligheid is „niet geborgd”. Dat staat in een zeer kritisch onderzoeksrapport dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) liet opstellen na een ongeval van een verpleegkundige op zee. Toch wordt het contract met het helikopterbedrijf met twee jaar verlengd. (NRC)