Foto Khalid Amakran

Interview

‘Ik ga miljonair worden. Hoe is nog een vraag’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Vandaag: Rockson Croqué (15) uit Amsterdam.

Qlas en Blacka

„Een jaar geleden begon ik met rappen met een vriend van de crèche. We gingen naar de studio van mijn oom bij mijn oma in de Bijlmer. Mijn oom rapt zelf niet zoveel meer, maar ik vond zijn liedjes echt hard. Ik heb nu een klein studiootje op mijn kamer. Soms rap ik nog, maar meestal mix ik liedjes van vrienden af. Een paar nummers proberen we echt goed te maken en dan gaan we kijken of we een videoclip kunnen schieten. Ik heb ook een programma waar ik beats op kan tikken maar dat moet ik nog een beetje ontdekken. Waar ik vaak naar luister is Qlas en Blacka. Die zijn best jong, zeventien of zo. Daar kun je je mee identificeren. Drill-liedjes zijn meestal een beetje gewelddadig maar op die van hen heb je een lekkere flex.”

Koning

„Mijn voornaam is de tweede naam van mijn vader. Hij is half Ghanees, half Surinaams, geboren in Oss. Ik zie hem meestal elke maand een weekend. Ik heb een halfbroertje en een halfzusje, die wonen bij hun moeders. Mijn vader is heel intelligent, hij leert me veel qua mensenkennis en zo. Hij heeft verteld dat mijn overgroot-opa koning was van een stam in Ghana. Ik ben nooit in Ghana of Suriname geweest, ik wil er wel naar toe. In allebei heb ik veel familie, die wil ik sowieso zien. Veel neefjes en nichtjes. Ik ben ook Indonesisch want mijn moeder is half Indonesisch.”

Eigen saus

„Ik ga miljonair worden. Hoe ik er ga komen is nog een vraag, ik zeg je heel eerlijk: ik heb geen flauw idee. Maar ik weet dat ik er ga komen. Als ik later oud ben, moeten mijn kinderen en familie gewoon goed zitten. En als het lukt met alles, wil ik ook iets teruggeven. Dan ga ik naar een land, bouw ik een huis, een school, ga ik wat regelen. Ik zie mezelf nooit voor iemand werken. Ik hou ervan mijn eigen dingen te doen, mijn eigen saus erin te gooien. Ik wil voor mezelf kunnen kiezen, eigen baas zijn. Als je opdrachten krijgt, kun je niet het uiterste uit jezelf halen. Ik heb even als vakkenvuller gewerkt, toen zag ik al dat dat niet voor mij is. Echt, echt niet leuk. Tuurlijk krijg je ervoor betaald, dat is fijn, maar ze zitten echt op je huid.”

Discussietjes

„Mijn moeder is een hardwerkende vrouw. Ze is heel lief, ik hou veel van haar. Mijn oma heeft ook veel voor me gezorgd. Ze kwam slapen, eten koken. Ze is chill. Ze leren me manieren, normen en waarden. Als ik iets niet goed doe, tikken ze me op de vingers. Met mijn moeder heb ik soms discussietjes. Ik mag van haar niet met mijn telefoon naar bed, moet op een bepaalde tijd thuis zijn.

Mijn ouders verwachten dat ik mijn school afmaak. Ik zit op vwo, dat kunnen niet veel mensen van mijn familie zeggen. Mijn ouders zeggen niet: je moet geld maken. Ze zeggen: gewoon doen wat je zelf wilt. Als je gelukkig bent, komt het wel goed.”

Dit is de laatste aflevering van de rubriek Jong! waarin pubers vertelden over zichzelf, de wereld en elkaar. Drie jaar lang portretteerde fotograaf Khalid Amakran (28) alle jongeren. Volgens Amakran is de serie als geheel „bijna een blik op de toekomst van Nederland”.