Handelsconflict

Huawei kondigt bouw 5G-fabriek in Frankrijk aan

Technologiebedrijf Huawei gaat zijn eerste Europese fabriek voor 5G-zendmastentechnologie bouwen in Frankrijk. Huawei investeert 200 miljoen euro in de productielocatie, zo maakte het Chinese bedrijf donderdag bekend op een persconferentie in Parijs. Waar de fabriek precies komt, is nog onduidelijk. Het plan moet uiteindelijk leiden tot vijfhonderd nieuwe banen.

Huawei is het middelpunt van een conflict tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikanen beschuldigen het bedrijf ervan dat het technologie maakt die gebruikt kan worden door spionagediensten van de Chinese overheid. Huawei zelf heeft dit steeds ontkend. Het conflict komt op een moment dat in verschillende landen belangrijke beslissingen worden genomen over de aanleg van 5G-netwerken en de rol die Huawei daarin kan spelen. Dat conflict wordt voornamelijk op het Europese continent uitgevochten. 5G moet onder meer zorgen voor snellere mobiele internetverbindingen.

De keuze voor Frankrijk is voor het Chinese bedrijf dan ook een strategische. „Deze fabriek zal de gehele Europese markt voorzien, niet alleen die van Frankrijk”, sprak topman Liang Hua donderdag. „Onze activiteiten strekken zich over de gehele wereld uit en dus hebben we ook een globale voetafdruk nodig.”

Liang zei vooraf de Franse regering te hebben ingelicht over het plan, maar het was donderdag nog niet duidelijk of Frankrijk ook zijn zegen heeft gegeven aan de bouw van de nieuwe fabriek. President Emmanuel Macron was in het verleden kritisch op de manier waarop China via investeringen een steeds belangrijker rol krijgt binnen de Europese economie. (NRC)