Grote brand bij protesten tegen Congolese zanger in Parijs

Gare de Lyon Fally Ipupa is een aanhanger van de zittende Congolese regering, tot woede van veel Congolezen die in Frankrijk wonen.
Een brandweerman aan het werk in de buurt van Gare de Lyon.
Een brandweerman aan het werk in de buurt van Gare de Lyon. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

Demonstraties tegen de Congolese zanger Fally Ipupa in Parijs zijn vrijdag uit de hand gelopen. Vlak bij het station Gare de Lyon zijn gevechten ontstaan tussen demonstranten en de politie en zijn verschillende branden gesticht. Dat melden Franse media. Ipupa zal later op vrijdag optreden in het stadion l’AccorHotel Arena.

De Congolees is een aanhanger van president Félix Tshisekedi, tot woede van veel landgenoten die in Frankrijk wonen. Zij stellen dat Tshisekedi een marionet is van de vorige president, de autoritaire Joseph Kabila.

De tegenstanders van Ipupa hebben volgens sommige media tientallen auto’s in brand gestoken. Ook prullenbakken en scooters zijn aangestoken. Eén brand is dermate groot dat het station deels ontruimd moest worden. Ook is de zwarte rook van kilometers afstand te zien.

Vaker gedemonstreerd

Het protest tegen Ipupa was van tevoren verboden om de openbare orde te beschermen, toch gingen zo’n honderd mensen de straat op. Rond 19.00 uur waren 23 van hen opgepakt, 54 hebben een boete gekregen voor deelname aan de verboden demonstratie.

Het is niet de eerste keer dat Congolezen in Europa de straat opgaan om zich uit te spreken tegen aanhangers van president Tshisekedi en zijn voorganger. Ook tegen Ipupa is vaker gedemonstreerd. Toen de zanger in 2017 in Parijs zou optreden, ontstond ook de vrees voor grote ongeregeldheden. Dat concert werd vooraf geannuleerd om de rust te bewaren.

Op Twitter heeft de politie beelden gedeeld van demonstranten die brandweerlieden proberen weg te houden bij het vuur.

Twitter avatar prefpolice Préfecture de Police Comportement scandaleux des manifestants qui empêchent les @PompiersParis d’accéder à l’incendie. https://t.co/zMYNv04Ykt