Reportage

Een Meidenhuis in portiek zes, tegen de verveling

NRC portretteert de L-flat in Zeist. Vandaag: Harisa Fetahovic, haar dochter heeft nu een plek om te chillen.

Foto Daniel Niessen

Lees de online versie van dit artikel op nrc.nl/flat

Grijze lucht, grijze stoep – tijd voor feest bij het oude afvalhok. Statafels met borrelnootjes. Taart. Prik in plastic bekertjes.

„…en ja…”, besluit de 12-jarige Sejla haar fluister-toespraak op de drempel van het hok, „…dit is de opening.”

Applaus en gejoel van flatbewoners en welzijnswerkers. Twee confettikannonnen knallen – iedereen schrikt zich een ongeluk.

Het Meidenhuis is open.

Sejla en haar vriendinnen glimlachen. Meisjes met zwarte haren. Eén draagt een hoofddoek. Zonet, kort voor de opening, deden ze wat meiden in een Meidenhuis geacht worden te doen.

Niks bijzonders. Chillen op de bank. Op hun schoot dekentjes tegen de kou.

Het Meidenhuis is er gekomen na overleg tussen bewoners, de gemeente en welzijnsorganisatie Meander Omnium. Flatbewoner Harisa Fetahovic (35), moeder van Sejla, wil met het Meidenhuis de verveling verdrijven voor de vriendinnengroep van haar dochter. Omdat ze niets te doen hadden, zegt ze, gingen die meiden voorbijgangers treiteren. „Dingen gooien. Blikjes en zo.” De vriendinnen onder hun dekentjes ontkennen het niet. Ze „klootten” af en toe. „Er was in de flat gewoon nergens plek voor ze”, zegt Harisa.

Nu weten ze: op donderdag en zaterdag kunnen ze hier na school terecht. Bordspelletjes doen. Samen naar de Jumbo om eten te halen.

Harisa Fetahovic legde de vloer en schilderde. „Mijn haren waren grijs van het lak.”

Er staat een kast met spelletjes, tafels, stoelen, een elektrische kachel. Spullen die komen van de Weggeefwinkel van Jantje Paasman. Ina Duit van het inloophuis regelde de taart voor de opening.

Het Meidenhuis bevindt zich vlakbij de beruchte ‘knik’ van de flat. Daar waar de L zijn hoek maakt. In de knik zit de enige onderdoorgang van de flat – de enige hangplek, een snelle vluchtroute ook.

Harisa Fetahovic en haar drie kinderen wonen er naast. Gevraagd naar overlast begint ze een monoloog. „Ik slaap niet aan de straatkant, maar op een slaapbank in de woonkamer. Weet je hoe vaak mensen met scooters crossen beneden? Ze hebben camera’s opgehangen, maar ze doen er niets mee. Het is gewoon een achterstandsbuurt. Ik heb wel tienduizend keer woningruil geprobeerd te doen. Mooi ruim huis heb je, zeggen mensen dan. Maar als ze doorhebben dat het de L-Flat is dan zeggen ze ‘ja doei’. Buurtjochies en meiden schelden mensen uit op straat. Je moet een grote bek teruggeven. Anders pákken ze je. Zoals de Chinees.”

De Chinees: een man in portiek zes. Hij zat in het najaar hele dagen binnen. Buurtjochies van negen, tien, elf jaar besmeurden zijn ramen met yoghurt en jam.

Harisa Fetahovic vindt dat corporatie Woongoed en de politie niet snel genoeg optraden. Woongoed zegt in een reactie dat de wijkagent de jongeren thuis heeft bezocht en ook de ouders heeft gewaarschuwd. „Het gaat nu beter”, zegt Harisa. „Hij komt weer buiten. Hij fietst weer.”

Volgende aflevering: Ina Duit en het inloophuis. Zie nrc.nl/deflat, en de Achterpagina van dinsdag. Reacties: deflat@nrc.nl