In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat katholieken een askruisje kregen, dorpen en steden in Noord-Italië hermetisch werden afgesloten uit angst voor verdere verspreiding van het coronavirus, moest Epke Zonderland turnen alsof zijn leven ervan af hing, liet Donald zijn Melanie de echte Taj Mahal zien.
Voor de deur van het kantoor van de Oekraïense president in Kiev heeft een man zichzelf woensdag in brand gestoken. Op videobeelden op internet is te zien hoe de man brandend rondrent voordat omstanders zich op hem storten en het vuur doven. Onduidelijk is wat het motief van de man was. Met lichte brandwonden werd hij in het ziekenhuis opgenomen.
Foto Ihor Behus /Reuters
Deze katholieke familie heeft net deelgenomen aan de dienst op Aswoensdag. In de kathedraal van Managua, Nicaragua, ontvingen ze een askruisje, ten teken dat de veertig dagen durende vastenperiode tot aan Pasen is aangebroken.
Foto Inti Ocon/AFP
Aswolken uit een van Mexico’s actiefste vulkanen: de Popocatépetl. Dinsdag in de vroege ochtend waren er twee explosies en stegen aswolken op uit de vulkaan. Popocatépetl betekent ‘rokende berg’.
Foto Hilda Rios/EPA
Sommige delen van de Indiase hoofdstad New Delhi zijn veranderd in een slagveld. Protesten tegen een omstreden ‘antimoslimwet’ zijn ontaard in zeer bloedige rellen, met tientallen doden en gewonden tot gevolg. De burgerschapswet die in december doorgevoerd werd door de regering, moet het voor religieuze minderheden die buiten India zijn geboren makkelijker maken om Indiaas staatsburgerschap te verkrijgen, maar sluit moslims uit. Sinds de invoering braken geregeld protesten uit, maar die waren veelal vreedzaam.
Foto Adnan Abidi/Reuters
Zijn hotel in Atlantic City draagt dezelfde naam, maar de Amerikaanse president Donald Trump had niet eerder de echte Taj Mahal bezocht. Tot dinsdag toen hij tijdens zonsondergang met zijn vrouw Melania een romantische tour maakte door India’s meest bezochte toeristische monument.
Foto Alex Brandon/AP
Afgesloten van de buitenwereld. In Noord-Italië zijn drastische maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus in te voorkomen. Enkele dorpen en steden zoals hier in Zorlesco zijn volledig afgesloten, mensen moeten binnenblijven. Ook in miljoenenstad Milaan zijn voorzorgsmaatregelen getroffen: lessen op scholen en universiteiten zijn geschorst, bars en restaurants sluiten om 18.00 uur. In Italië zijn zeker 650 mensen besmet met het virus, er zijn tot nu toe vijftien doden gevallen.
Foto Miguel Medina/AFP
Deze rollator gebruikte oud-Hollywoodproducent Harvey Weinstein. Maandag hoorde hij dat de jury hem schuldig achtte aan aanranding en verkrachting. De gevallen producent, die op borgtocht vrij was maar na het vonnis direct werd vastgezet, kan vijf tot 29 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen. Weinstein werd vrijgesproken voor enkele zwaardere aanklachten die hadden kunnen leiden tot een levenslange opsluiting. Welke straf Weinstein krijgt hoort hij waarschijnlijk op 11 maart.
Foto Eduardo Munoz/Reuters
Gered uit de klauwen van stropers, maar deze Sumatraanse olifant is wel ernstig gewond geraakt door de val die de stropers zetten. Deze olifantensoort, een ondersoort van de Aziatische olifant, is een zeer ernstig bedreigde diersoort en komt alleen voor op het Indonesische eiland Sumatra. Er leven amper nog tweeduizend exemplaren doordat de leefomgeving van de dieren met meer dan 80 procent is gekrompen door ontbossing. Dit exemplaar is gered en werd overgebracht naar een speciaal olifantenopvang- en trainingscentrum.
Foto Syahrol Rizal/AFP
Jong geleerd, oud gedaan moet de gedachte zijn geweest bij dit muzikale spektakel. De opening van de Negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam werd opgeluisterd door een wel heel bijzonder orkest: (volgens de organisatie) ’s wereld eerste babyorkest.
Foto Sem van der Wal/EPA
In het West-Afrikaanse Guinee, is het zeer onrustig in de aanloop naar een referendum op 1 maart over een grondwetswijziging. Het is al geregeld tot gewelddadige confrontaties gekomen tussen de politie en demonstranten. Hier in Wanindara, een wijk in de stad Conakry waar veel aanhangers van de oppositie wonen, zijn de meeste dodelijke slachtoffers gevallen. De voorgestelde grondwetswijzing moet het mogelijk maken dat zittend president Alpha Conde een derde termijn krijgt.
Foto John Wessels/AFP
Colombia kondigde deze week aan de illegale drugshandel harder te gaan aanpakken: het leger zal zo nodig worden ingeschakeld. Duizenden hectares van beschermde nationale parken zijn al door criminele organisaties platgelegd om er cocaplantages op te zetten. Het Zuid-Amerikaanse land is de grootste producent van cocaïne ter wereld.
Foto Raul Arboleda/AFP
Geen poppen van papier-maché, of boerenkielen, carnaval in het Noord-Spaanse Alsasua wordt een tikje anders gevierd. De feestgangers gaan als 'momotxorro', een prehistorisch wezen. Ze besmeuren hun gezicht, kleren en armen met bloed, op het hoofd dragen velen een hoornachtig masker.
Foto Ander Gillenea/AFP
Met reuzenzwaaien en moeilijke combinaties aan de rekstok turnde Epke Zonderland zondag alsof zijn leven ervan afhing. De Nederlander, die olympisch goud won in 2012, moet zich nog kwalificeren voor de Olympische Speler in Japan deze zomer. Hij deed zondag goede zaken door de wedstrijd te winnen, maar helemaal zeker van deelname aan de Spelen is de 33-jarige Fries nog niet.
Foto Scott Barbour/EPA
Opnieuw flinke confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie in Chili. Dit keer bij een van de grootste muziekfestivals in Latijns-Amerika, in Viña del Mar. Volgens berichten in de media staken gemaskerde demonstranten zeven auto’s in brand vlakbij het hotel waar veel artiesten verbleven. De politie dreef hen met het waterkanon en traangas uiteen. Al maanden gaan Chilenen de straat op om te protesteren tegen de regering en de grote sociale ongelijkheid in het land.
Foto Martin Bernetti/AFP
Water zal dit historische Turkse stadje Hasankeyf aan de Tigris doen overlopen. Ondanks protesten van bewoners en activisten zal het stadje als onderdeel van een grootschalig damproject onder water worden gezet. De autoriteiten hebben sommige historische monumenten verplaatst, andere vernietigd. Elektriciteit en water zijn afgesloten, de huizen verlaten. De bewoners zijn veelal verhuisd: naar Nieuw Hasankeyf.
Foto Bulent Kilic/AFP