Covid-19

Vrouw met Covid-19 controleerde kinderen basisschool IJburg op luizen

Dit blog is gesloten

Dit blog is gesloten. De laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus wordt bijgehouden in een nieuw blog.

Lees hier het nieuwe blog: Negatieve impact coronavirus op Chinese industrie groter dan verwacht

Vrouw met Covid-19 controleerde kinderen basisschool IJburg op luizen

Een vrouw die besmet is met Covid-19 heeft afgelopen woensdag kinderen van basisschool Laterna Magica in het Amsterdamse IJburg gecontroleerd op luizen. Dat staat in een brief die de GGD Amsterdam vrijdag aan ouders van de kinderen heeft gestuurd waar zij contact mee heeft gehad. NRC heeft deze brief in handen.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de vrouw die in Diemen in thuisisolatie zit. Zij is vorige week in Noord-Italië geweest, waar ze het virus waarschijnlijk heeft opgelopen. Toen vrijdag bleek dat de vrouw besmet is zijn ook haar partner en drie kinderen getest door de GGD Amsterdam. Een van haar kinderen zit op basisschool Laterna Magica. Morgen wordt bekend of haar kinderen ook besmet zijn met het virus. Twee van haar drie kinderen hebben net als de vrouw zelf milde klachten.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gaf vrijdagavond een persconferentie over de vrouw die besmet is met het coronavirus. Foto Evert Elzinga/ANP

De GGD vraagt ouders van de school in IJburg om hun kinderen de komende twee weken extra in de gaten te houden. Als ze moeten hoesten of koorts krijgen moeten de ouders direct contact opnemen met de GGD. Ook moeten de ouders dagelijks de temperatuur van hun kinderen opnemen.

Eerder op de dag werd ook bekend dat het kinderdagverblijf Atlas Arena in Amsterdam-Zuidoost voorlopig dicht blijft omdat het coronavirus bij de moeder van een van de kinderen is vastgesteld. Ook in dat geval kan niet uitgesloten worden dat de kinderen het virus hebben opgelopen.

Duitsland neemt nieuwe maatregelen tegen coronavirus

De Duitsland neemt vergaande maatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Een crisiscomité heeft besloten dat er extra gezondheidscontroles moeten komen voor reizigers uit het buitenland.

Reizigers uit zwaar getroffen landen als Zuid-Korea, Japan, Italië en Iran moeten bij aankomst informatie geven over hun gezondheid. Ook zullen er meer controles aan de grens en op het spoor komen, zo besloot het comité. Verder moeten spoorbedrijven melding maken van reizigers met verdachte symptomen. Ook worden grote evenementen in sommige delen van het land mogelijk afgezegd.

Het aantal besmettingen zou inmiddels gestegen zijn naar 53, melden Duitse media. De belangrijkste besmettingsgebieden zijn Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg. Ook zijn er infecties gemeld in Beieren, Hessen en Hamburg. Bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag tijdens een speech dat er maatregelen worden genomen, maar dat die wel in verhouding moeten zijn. Ze is geen voorstander van het afzeggen van alle evenementen.

Franse autoriteiten adviseren geen handen te schudden

De Franse minister Olivier Veran (Volksgezondheid) heeft vrijdag Fransen het advies gegeven om geen handen te schudden, om zo de uitbraak van Covid-19 tegen te gaan. Ondertussen is het aantal besmettingen in het land vrijdag opgelopen van 39 naar 57.

Ook wil de Franse regering enkele scholen in de Oise-regio ten noorden van Parijs gesloten houden als de schoolvakantie afgelopen zondag is. Zaterdag komt de Franse regering bijeen om de coronacrisis te bespreken. Tot nu toe zijn er twee mensen overleden aan het virus.

De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Veran. Foto Ludovic Marin / AFP

Duitse reisbeurs afgelast om coronavirus

De grote Berlijnse reisbeurs ITB Tourism is afgelast vanwege Covid-19. Dat hebben de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken besloten, zo maakte organisator Messe Berlin GmbH vrijdag bekend.

Foto Hayoung Jeon/EPA

Bij de beurs zouden zo'n tienduizend bedrijven uit 180 landen aanwezig zijn, onder meer uit China, Taiwan, Hongkong en Italië. Naar verwachting zouden er zo'n 160.000 bezoekers op af komen. De beurs, die van 4 tot en met 8 maart zou plaatsvinden, is van groot belang voor de Duitse toerismebranche.

De Duitse autoriteiten stelden volgens de organisatie van de beurs steeds strengere eisen vanwege de virusuitbraak. Zo mochten geen deelnemers worden toegelaten die uit risicogebieden kwamen of symptomen vertoonden van het coronavirus. Uiteindelijk kon niet meer aan de eisen worden voldaan, aldus de organisatie.

Het is de tweede grote internationale beurs die vrijdag is afgezegd. Eerder besloten de Zwitserse autoriteiten een grote autobeurs in Genève niet door te laten gaan.

Familieleden van met corona besmette Amsterdamse ook klachten

Meerdere familieleden van de Amsterdamse vrouw die besmet is met het coronavirus, hebben net als zij „milde klachten”. De drie kinderen en partner van de vrouw zijn getest op het virus, de uitslag hiervan zal vrijdagavond laat of zaterdagochtend bekendgemaakt worden.

Dat is vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie door de Amsterdamse en Diemense burgemeesters Femke Halsema en Erik Boog en de Amsterdamse afdeling van de GGD. De vrouw zit momenteel in thuisisolatie in Diemen, waar zij tijdelijk woont omdat haar huis in Amsterdam verbouwd wordt. De vrouw is vorige week in Noord-Italië geweest, waar ze het virus waarschijnlijk heeft opgelopen.

Het Winkelcentrum Diemerplein. Foto Evert Elzinga/ANP

De Amsterdamse is deze week op een kinderdagverblijf in Amsterdam-Zuidoost en op een basisschool op IJburg geweest. De ouders van de kinderen die hier komen en contact hebben gehad met de vrouw, zijn inmiddels benaderd. Hun wordt gevraagd de gezondheid van hun kinderen in de gaten te houden. Ook is de vrouw kort op haar werk geweest, het ziekenhuis Amsterdam UMC. Haar collega's worden in de gaten gehouden, zei een woordvoerder eerder tegen NRC.

In Amsterdam en Diemen zullen vooralsnog geen extra maatregelen genomen worden tegen het coronavirus, vertelden de burgemeesters vrijdagavond. Ook zullen alle evenementen en het „openbare leven” doorgaan. De GGD onderzoekt de mensen die contact hebben gehad met de besmette vrouw.

Opnieuw dodelijke slachtoffers in Italië, dodental loopt op tot 21

Vrijdag zijn opnieuw vier mensen in Italië gestorven aan het coronavirus. Hiermee loopt het dodental in het Zuid-Europese land op tot 21. Ook is het aantal besmettingen in Italië flink opgelopen: van 650 donderdag naar 888 vrijdag. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de autoriteiten.

Beurshandelaren in New York. Foto Johannes Eisele/AFP

Ondertussen is de Amsterdamse aandelenbeurs met een fors verlies gesloten. De AEX-index is sinds maandag bijna 13 procent kwijt. Daarmee beleeft de aandelenbeurs de slechtste week sinds oktober 2008. Ook andere Europese beurzen sloten aanzienlijk lager sinds de uitbraak van het coronavirus in Europa.

Amsterdams kinderdagverblijf voorlopig dicht door coronabesmetting

Een kinderdagverblijf in Amsterdam-Zuidoost blijft voorlopig dicht omdat het coronavirus bij de moeder van een van de kinderen is vastgesteld. Dat melden persbureau ANP en de Amsterdamse zender AT5 vrijdag op basis van een brief aan de ouders. Het kind in kwestie zou ook ziekteverschijnselen vertonen.

Het bedrijf achter de kinderopvang wil het nieuws niet bevestigen. Ook kan een woordvoerder niet vertellen of het gaat om de Amsterdamse vrouw over wie donderdag bekend werd dat zij besmet is met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. De GGD was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

In de brief aan de ouders staat dat de kinderopvang niet kan uitsluiten dat andere kinderen besmet zijn geraakt. „In ieder geval willen wij de mogelijkheid minimaliseren dat kinderen elkaar of de medewerkers op de vestiging aan kunnen steken”, aldus de organisatie.

Coronavirus steekt ook in IJsland de kop op

Ook in IJsland is een besmetting met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt vastgesteld. Het gaat om een man van in de vijftig die momenteel in quarantaine zit. De patiënt is niet ernstig ziek, maar vertoont wel symptomen van Covid-19. Zo moet hij hoesten en heeft hij koorts en pijn aan zijn botten.

De man is onlangs in Noord-Italië geweest, waar veel besmettingen met het virus zijn vastgesteld. De autoriteiten onderzoeken met wie hij contact heeft gehad.

Laagste aantal besmettingen in China in weken, onderzoek naar vaccins

De afgelopen 24 uur zijn in China 329 nieuwe besmettingen vastgesteld met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat is het laagste aantal in meer dan een maand. Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag bekendgemaakt. Sinds het begin van de uitbraak zijn in China 78.959 besmettingen gemeld, daarbuiten zijn 4.351 gevallen bekend.

Donderdag en vrijdag hebben vijf nieuwe landen, waaronder Nederland, melding gemaakt van een eerste besmetting met het virus. Dit is reden tot zorg, aldus Tedros. De WHO heeft de kans op „verspreiding en impact op mondiaal niveau” verhoogd naar „zeer waarschijnlijk”.

Een onderzoeker in Lyon. Foto Jeff Pachoud/AFP

Tedros benadrukte dat de bestaande gevallen vrijwel allemaal terug te traceren zijn naar de bron van besmetting. Dit betekent dat het virus zich nog niet vrijelijk verspreidt en binnen de perken kan worden gehouden door patiënten en degenen met wie zij contact hebben gehad snel te isoleren.

Ook maakte Tedros bekend dat er momenteel onderzoek wordt gedaan naar meer dan twintig verschillende mogelijke vaccins tegen het coronavirus. De eerste resultaten worden over enkele weken verwacht. De WHO-baas benadrukte dat men niet moet wachten tot de vaccinaties klaar zijn en iedereen zichzelf zo goed mogelijk moet beschermen, bijvoorbeeld door regelmatig de handen te wassen.

Twitter avatar WHO World Health Organization (WHO) "Everyone should know the #COVID19 symptoms – for most people, it starts with a fever and a dry cough, not a runny nose. Most people will have mild disease and get better without needing any special care"-@DrTedros #coronavirus https://t.co/xeC9j0c6Ra

Vrijdaggebed in 23 Iraanse steden geannuleerd uit angst voor verspreiding

In Teheran en 22 andere Iraanse steden zal vrijdagavond geen gebed plaatsvinden. Dat heeft het Iraanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. De overheid vreest voor verdere verspreiding van het coronavirus. Eerder op vrijdag maakte zij bekend dat 34 mensen in Iran zijn overleden aan het virus, meer dan 380 Iraniërs zijn besmet.

Het is de eerste keer in decennia dat vrijdaggebeden op zo'n grote schaal worden geannuleerd. Normaal gesproken vinden op vrijdag in meer dan negenhonderd Iraanse steden en dorpen gebeden plaats. Ook universiteiten zullen zeker een week dichtblijven en scholen houden de deuren minstens drie dagen gesloten. Het parlement komt voorlopig evenmin bijeen, schrijft persbureau AP.

Medewerkers desinfecteren de Masumeh-moskee in Qom. Foto Mehdi Marizad/AFP

Nadat de eerste coronabesmetting anderhalve week geleden werd vastgesteld in Iran, werd het idee opgeworpen om de Fatima Masumeh-moskee en het Imam Reza-complex in de steden Qom en Mashdad voorlopig te sluiten. Deze heiligdommen worden jaarlijks door miljoenen pelgrims bezocht. Hooggeplaatste geestelijken hebben zich tegen een sluiting uitgesproken, waardoor de plekken voorlopig openblijven. Wel moeten bezoekers hun handen ontsmetten, gezichtsmaskers dragen en mogen zij niet in groepjes samenkomen.

Amsterdamse vrouw vertoont 'milde symptomen'

De Amsterdamse vrouw die besmet is met het coronavirus heeft milde klachten. Dat heeft de gemeente Diemen, waar zij momenteel in thuisquarantaine verblijft, bekendgemaakt. De vrouw woont in Amsterdam maar omdat haar woning momenteel verbouwd wordt, verblijft ze in een huis in Diemen. Het is niet bekend met wie ze daar is.

De GGD Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad sinds ze is teruggekeerd uit Lombardije, waar ze het virus waarschijnlijk heeft opgelopen. Hierbij zijn meerdere testen afgenomen. De uitslag daarvan wordt later op vrijdag verwacht.

Coronavirus duikt ook op in Mexico

Ook in Mexico is het coronavirus opgedoken. Een 35-jarige man is positief getest op het virus, maakte de staatssecretaris van Volksgezondheid vrijdag bekend. Hij zou onlangs Noord-Italië hebben bezocht. Een 41-jarige man is mogelijk ook besmet, hij wacht de definitieve resultaten af.

Het is de tweede besmetting in Latijns-Amerika. Eerder bleek een 61-jarige man uit Brazilië Covid-19 te hebben. Wereldwijd zijn nu ruim 83.000 besmettingen vastgesteld.

Eerste Britse dode door coronavirus, opvarende cruiseschip Diamond Princess

Voor het eerst is een Brit overleden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo vrijdag. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de zaak nog, schrijft de BBC. Het gaat om een man die aan boord was van Diamond Princess, het cruiseschip dat twee weken in quarantaine lag voor de Japanse kust.

Foto Charly Triballeau/AFP

Aan boord van het cruiseschip zijn meer dan zevenhonderd besmettingen vastgesteld. De Brit is de zesde opvarende die is overleden aan de ziekte. Over zijn identiteit is nog niets bekendgemaakt.

Amsterdamse coronapatiënt werkt voor ziekenhuis

De Amsterdamse vrouw die besmet is met Covid-19 werkt voor het AmsterdamUMC, bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis vrijdagmiddag. De vrouw werkt niet in de patiëntenzorg. Wel is zij in het ziekenhuis geweest sinds ze terugkwam uit Lombardije, waar ze het virus vermoedelijk heeft opgelopen. Het ziekenhuis houdt medewerkers die contact hebben gehad met de vrouw „in de gaten”. De woordvoerder kan niet zeggen om hoeveel mensen het gaat.

De vrouw is donderdag ziek naar huis gestuurd, waarna Covid-19 in de nacht van donderdag op vrijdag werd vastgesteld in het AmsterdamUMC en bevestigd door het RIVM. Ze zit in thuisisolatie in een woning in Diemen. De GGD onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad. Voor zover bekend heeft ze geen contact gehad met de man uit het Brabantse Loon op Zand, de eerste Nederlander bij wie het virus werd ontdekt.

Autosalon Genève afgelast vanwege coronavirus

De Autosalon van Genève is afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt. De Salon International de L’Auto et Accessoires is de belangrijkste autobeurs van Europa. Jaarlijks reizen honderdduizenden bezoekers af naar Genève voor het evenement dat dit jaar van 7 tot en met 17 maart zou plaatsvinden.

Voorzitter Maurice Turrettini schrijft het besluit te betreuren. „Dit is een geval van overmacht en een enorm verlies voor de producenten die massaal hebben geïnvesteerd in hun aanwezigheid in Genève.”

De autosalon van Genève in 2018. Foto Salvatore di Nolfi/EPA

Ook andere evenementen in Zwitserland waar meer dan duizend bezoekers op afkomen worden afgelast. Wegens besmettingsgevaar mogen dergelijke evenementen tot en met 15 maart niet plaatsvinden. Ook sportevenementen zijn geannuleerd. In Zwitserland zijn tot dusver vijftien besmettingen vastgesteld, meer dan honderd mensen zitten in quarantaine.

Voetbalclub Loon op Zand gelast wedstrijden af

Hoewel de gemeente Tilburg stelt dat er geen reden voor paniek is en geen evenementen afgelast hoeven te worden, heeft voetbalclub Uno Animo uit Loon op Zand uit voorzorg alle thuiswedstrijden van dit weekend geschrapt. De man van wie donderdagavond bekend werd dat hij als eerste besmet was met Covid-19 speelt bij de club, net als een aantal van zijn familieleden.

Volgens Omroep Brabant ligt er nog een verzoek bij de KNVB om ook alle uitwedstrijden van de club uit Loon op Zand af te gelasten. De twee basisscholen van Loon op Zand besluiten vandaag of ze ook na de carnavalsvakantie uit voorzorg dichtblijven.

Tientallen mensen uit omgeving Brabantse coronapatiënt onderzocht

„Enkele tientallen mensen” uit de omgeving van de 56-jarige man uit Loon op Zand die besmet is met het coronavirus, worden benaderd voor onderzoek. Als zij inderdaad nauw contact hebben gehad met de patiënt én ziekteverschijnselen vertonen, neemt de GGD een test af. Dat heeft Arienne Rietveld van de GGD vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens de persconferentie van de GGD en de gemeente Tilburg.

Mensen die het coronavirus bij zich dragen zijn in principe pas besmettelijk als zij klachten hebben, zoals „flink hoesten" en koorts. Dat benadrukte microbioloog Jean-Luc Mark vrijdagmiddag tijdens de persconferentie. In de periode dat een patiënt het virus al draagt, maar verder niet ziek lijkt, kan hij of zij het virus waarschijnlijk dus niet overdragen.

Coronapatiënt uit Loon op Zand mag waarschijnlijk binnenkort naar huis

Het gaat goed met de 56-jarige man uit Loon op Zand die besmet is met het coronavirus. Volgens de burgemeester van Tilburg Theo Weterings wordt al gesproken over een „terugkeer naar huis”. Als dit gebeurt, zal hij voorlopig in thuisisolatie blijven. De burgemeester benadrukte dat de patiënt, over wiens identiteit niets bekend is gemaakt, goed heeft gehandeld nadat hij ziek werd. Hij heeft zich onder meer zelf bij zijn huisarts gemeld.

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Foto Merlin Daleman

In de dagen nadat de man carnaval had gevierd, was hij volgens de burgemeester niet besmettelijk. Er bestonden zorgen in Tilburg dat hij tijdens de festiviteiten anderen zou hebben besmet. Verder zei de burgemeester dat het ziekenhuis gewoon in bedrijf blijft en er ook geen evenementen afgelast hoeven worden.

Iran verhoogt dodental Covid-19 naar 34

In Iran zijn tot dusver zeker 34 mensen overleden aan Covid-19. Dat heeft het Iraanse ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Bij 388 mensen is het virus vastgesteld. Eerder deze week lag het dodental nog op twaalf. Buiten China zijn de meeste dodelijke slachtoffers in de Islamitische Republiek gevallen.

Vrouwen dragen mondkapjes in de Iraanse hoofdstad Teheran. Foto Ebrahim Noroozi/AP

Mogelijk ligt het dodental in Iran in werkelijkheid nog veel hoger. De conservatieve politicus Ahmad Amirabadi Farahani uit de stad Qom meldde eerder deze week dat in die stad alleen al tientallen doden zouden zijn gevallen. Hij beschuldigt de regering ervan niet de waarheid te spreken over het verloop van de uitbraak. Volgens Farahani zouden de eerste doden ook eerder zijn gevallen dan de regering stelt.

Overheid opent Covid-19-informatienummer 0800-1351

De overheid heeft een informatienummer opengesteld waar naartoe gebeld kan worden voor informatie over Covid-19. Alle informatie die bekend is wordt online bijgehouden op Rijksoverheid.nl/coronavirus. Wie na het lezen van die website nog vragen heeft, kan deze stellen via het telefoonnummer 0800-1351, zo meldt de Rijksoverheid vrijdag.

Lees ook: NRC bundelt de eigen informatie in dit vragenstuk dat dagelijks wordt geactualiseerd.

Volgens de overheid is de belangrijkste vraag voor veel mensen: hoe kan ik besmetting voorkomen? Het advies is vaak handenwassen, papieren zakdoekjes gebruiken en zo min mogelijk de mond, neus en ogen aanraken. Als een besmetting wordt vastgesteld wordt de patiënt geïsoleerd, een contactonderzoek uitgevoerd en de patiënt gemonitord.

Nuchterheid overheerst in Loon op Zand

Om negen uur vrijdagochtend stond er een rij voor het Kruidvat in Loon op Zand, de woonplaats van de 56-jarige ondernemer die is besmet met het nieuwe coronavirus. Iedereen wilde de desinfecterende handzeep en gel. Een half uur later was het uitverkocht. Ook bij apotheek De Koning in het Brabantse dorp is alle gel op. „Het is voor ons doen nogal hectisch”, zegt een baliemedewerkster.

De kerk in Loon op Zand
Foto Merlin Daleman
Markt in Loon op Zand

Foto Merlin Daleman

In café De Kiosk middenin het dorp was er donderdagavond nog groot feest. Er worden grappen gemaakt: „Heb je koorts? Nee, ik heb het warm van alle opwinding.” De kokkin, in wit schort, moet hoesten. „Mijn familie zei al: ik hoef even niet met jou in contact te komen.”

Inmiddels is ook de pers, waaronder ook de Vlaamse VRT, ruimschoots aanwezig. Toch heerst nog steeds nuchterheid in het dorp. Een moeder, winkelend met twee kinderen: „Wij zijn nuchter hoor, nergens bang voor. Een griep is ook besmettelijk.” Op het marktplein, waar zes kraampjes open zijn, is het wel het gesprek van de dag. Iedereen kent de ondernemer, maar niemand wil zijn privacy schenden.

AEX-index stevent af op vijfde verliesdag op rij

De AEX-index opende weer lager en noteerde vrijdagochtend een daling van ruim 4 procent. De Amsterdamse beurs stevent zo af op de vijfde verliesdag op rij. Beurzen in binnen- en buitenland hebben te lijden onder de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Beurzen in Londen, Parijs, en Frankfurt kelderden met vergelijkbare percentages. Vooral luchtvaartmaatschappijen worden hard getroffen door het virus. easyJet, IAG - het moederbedrijf van British Airways - en Finnair waarschuwden voor lagere winsten door een afname van passagiers dankzij Covid-19. Air France-KLM maakte vorige week al bekend dat het virus tot een kostenpost van zo'n 150 tot 200 miljoen euro zou leiden.

Lees ook: KLM blijft grootverdiener in Air France-KLM, kloof slinkt

Scheepvaart

Ook het scheepstransport kampt met verliezen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Covid-19 heeft geleid tot ongeveer 105 geannuleerde afvaarten vanuit Azië naar Europa en Noord-Amerika, meldt Evofenedex vrijdag in een persbericht. De vereniging voor bedrijven met een logistiek of internationaal belang spreekt van een daling van de containerlijnvaart met China van 20 tot 40 procent ten opzichte van vorig jaar. „De verliezen zullen oplopen, is de vrees.”

Evofenedex houdt rekening met drie toekomstscenario's. Het meest negatieve - en meest onwaarschijnlijke scenario - zou leiden tot „een wereldwijde recessie met een sterke afname in containervolume”. Als het virus snel bestreden wordt en de Chinese economie binnen twee maanden kan herstellen zullen de tarieven voor zeevracht stijgen om de achterstanden weg te werken, verwacht de vereniging.

Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten afgelast

De Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten is afgelast nadat twee Italiaanse leden van een ploeg Covid-19 vastgesteld werd.

Twitter avatar uae_tour UAE Tour Official ANNOUNCEMENT: UAE TOUR REMAINING STAGES CANCELLED https://t.co/kHGbvXq2w4

Alle deelnemers van de wielerwedstrijd zullen getest worden op het nieuwe coronavirus, maakte de organisatie vanuit Abu Dhabi bekend. Ook zijn quarantainemaatregelen opgelegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt hoeveel Nederlanders in het hotel vastzitten.

Diverse Nederlandse renners namen deel aan de etappe, onder wie Wout Poels die volgens wielerjournalist Raymond Kerckhoffs al getest werd op Covid-19. Het kan volgens Kerckhoffs tot 36 uur duren voordat de resultaten bekend zijn.

Autoriteiten in de Verenigde Staten weten niet waar patiënt Covid-19 opliep

Autoriteiten in de Verenigde Staten weten niet waar een man uit de staat Californië Covid-19 opgelopen heeft. Volgens de Amerikaanse tv-zender CNN was de man niet in bekende besmettingshaarden geweest. Ook had hij geen contact met mensen die daar wel waren geweest.

Artsen hadden eerder gevraagd om de patiënt op te nemen en te testen op Covid-19, maar dat verzoek werd afgewezen. Reden voor het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC om de criteria voor een test aan te passen en een nader contactonderzoek uit te voeren.

In de VS werden tot nu toe zestig gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Ruim tweederde is afkomstig van het cruiseschip Diamond Princess.

Tweede Covid-19 geval in Nederland

Een tweede Nederlander blijkt besmet te zijn met Covid-19. De ziekte is vastgesteld bij een vrouw uit Amsterdam die vorige week nog in Lombardije was, meldt het RIVM vrijdag. De vrouw zit in thuisisolatie in een woning in Diemen. De GGD onderzoekt met wie zij contact heeft gehad.

Lees meer in het nieuwsbericht: Tweede besmettingsgeval coronavirus geconstateerd, in Amsterdam

Covid-19 bereikt ook Nieuw-Zeeland

Ook in Nieuw-Zeeland is Covid-19 vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. Het gaat om een 60-jarige man die woensdag terugkeerde uit Iran, waar vooral in de stad Qom veel besmettingen met het nieuwe coronavirus zijn.

„We wisten dat de kans op een geïmporteerd geval groot was, maar de kans op een wijdverbreide uitbraak is klein tot matig”, schrijft het ministerie in een verklaring. De man is geïsoleerd in een ziekenhuis in Auckland en is aan de beterende hand. Passagiers die samen met hem terugvlogen, wordt gevraagd contact op te nemen met het ministerie.

Nieuw-Zeeland is naar eigen zeggen het 48ste land waar Covid-19 vastgesteld is. „Het is essentieel dat we zowel Nieuw-Zeelanders beschermen tegen het virus als onze rol spelen in de wereldwijde inspanning om verspreiding te beperken.”

Meer dan tweeduizend besmettingen in Zuid-Korea

In Zuid-Korea is het aantal infecties met Covid-19 vrijdagochtend de tweeduizend gepasseerd. Vrijdag werden 256 nieuwe patiënten gediagnosticeerd met de ziekte, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van de Koreaanse gezondheidsdienst. Zuid-Korea kent buiten China de meeste infecties. Dertien Koreanen bezweken inmiddels aan de ziekte.

Op 20 januari werd de eerste infectie - een Chinese vrouw uit Wuhan - gedetecteerd in Zuid-Korea, waarna de ziekte zich snel verspreidde. Vooral de stad Daegu is zwaar getroffen: daar zijn 1.314 besmettingen vastgesteld. De overheid adviseert om sociaal contact te beperken en massabijeenkomsten dit weekend te mijden. De regering van president Moon Jae-In gaat op grote schaal Zuid-Koreanen testen op besmetting, meldt Yonhap. De populariteit van de president daalde sinds de uitbraak naar het laagste niveau sinds november.

Hyundai

Hyundai sloot vrijdag een autofabriek in Ulsan, op een uur rijden van de zwaargetroffen stad Daegu, nadat bij een medewerker Covid-19 was vastgesteld. Hyunadai wist nog niet wanneer de productie in de fabriek, die momenteel ontsmet wordt, weer hervat kan worden. Het aandeel sloot bijna 5 procent lager. Drie op de tien auto's van Hyundai worden in de vijf fabrieken in en rond Ulsan geproduceerd.

Rusland voegde zich vrijdag bij de groeiende groep landen die reisrestricties gaat opleggen aan Zuid-Koreanen. Ook buitenlanders die via Zuid-Korea hebben gereisd, worden geweerd.

Italiaan met Covid-19 in Nigeria, eerste besmetting in Sub-Sahara-Afrika

De eerste besmetting met Covid-19 in Sub-Sahara-Afrika is woensdagnacht vastgesteld in Lagos, in Nigeria. Het gaat om een Italiaanse man die op zakenreis was uit Milaan. Hij was dinsdag aangekomen en werd op woensdag ziek.

De man is stabiel en heeft naar verluidt geen ernstige symptomen. Hij wordt behandeld in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in besmettelijke ziekten, in Lagos. Momenteel wordt uitgeplozen met wie de Italiaan in contact is geweest, zei de Nigeriaanse commissaris voor volksgezondheid, Akin Abayomi tegen persbureau AP. „Om te zorgen dat een uitbraak in Lagos onder controle blijft gaan we alle middelen gebruiken die door de staat en overheid beschikbaar zijn gesteld”, zei Abayomi.

Nigeria is één van de dertien Afrikaanse landen die door de WHO is aangemerkt als „high priority” in de uitbraak van Covid-19, omdat er veel mensen tussen Nigeria en China heen en weer reizen.

Lees ook: Is Afrika opgewassen tegen Covid-19?

Twintig mensen besmet in Duitse Heinsberg, grenzend aan Limburg

Het aantal besmettingen in de Duitse regio Heinsberg, in Noordrijn-Westfalen dat grenst aan Limburg, is opnieuw opgelopen. Lokale autoriteiten meldden donderdagavond dat er veertien nieuwe gevallen zijn geconstateerd. In totaal zijn er nu twintig mensen in Heinsberg besmet met Covid-19.

De eerste patiënten in de regio waren een man en een vrouw die carnaval vierden in de buurt. Iedereen die in die periode met het echtpaar in contact is geweest, werd gevraagd zich te melden. Honderden mensen zitten sindsdien thuis in quarantaine, volgens de krant Rheinische Post zijn het er zo'n duizend.

Zij mogen hun huis niet verlaten en zijn afhankelijk van vrienden of buren om boodschappen te halen. Die worden voor de deur gezet, om verder persoonlijk contact te vermijden. Deze periode van zelf-quarantaine duurt volgens het bestuur van Heinsberg veertien dagen, daarna wordt die opgeheven. Voor mensen die op 15 februari op hetzelfde carnavalsfeest waren als het besmette echtpaar, betekent het dat zij dit weekend weer naar buiten kunnen.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog volgen we de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Donderdagavond werd bekend dat in Nederland de eerste besmetting met Covid-19 is geconstateerd bij een 56-jarige man in Tilburg. Hij werd een dag eerder opgenomen in het ziekenhuis en ligt nu in een van de isolatiekamers van het ziekenhuis.

Lees ook: Lees hier het vorige blog terug