Bromvlieg

Amsterdamse beestjes Stadsecoloog schrijft op gezette tijden over de dieren en vogels in Amsterdam.

Ik heb een nieuwe soort gescoord. Ik heb een dier gezien dat ik nooit eerder in mijn leven zag. Daarvoor hoefde ik niet af te reizen naar de Amazone of de Zuidpool. Niet eens naar het Amsterdamse Bos. Hij zat gewoon op de buitenmuur van ons huis in de Banne, Amsterdam-Noord.

Die buitenmuur is van gele baksteen. Dat wordt lekker warm als de lage winterzon het bestrijkt. Insecten gebruiken die muur dan graag om op te warmen, dat was me al eerder opgevallen. Vandaag zat er een bromvlieg. Mijn eerste vlieg van dit jaar. Een beetje verfrommelde vleugels nog, net wakker geworden, of net uit een pop gekropen, hoe overwinteren vliegen eigenlijk, dat moet ik ook nog eens opzoeken.

Hij had wat raars, die vlieg. Daarom, en ook omdat het mijn eerste was, maakte ik een foto waarop ik een insecten-app losliet, Obsidentify. Tien jaar terug had je voor de determinatie van insecten een strekkende meter boeken nodig, plus aanvullende correspondentie met echte kenners. Nu heb je aan een gratis appje genoeg. Dat brengt de uitslag met grote stelligheid, met honderd procent zekerheid: roodwangbromvlieg.

Nog nooit gezien. Tenminste, niet bewust. Ik dacht dat alle bromvliegen blauw waren. Dit beestje heeft inderdaad rode wangetjes, zie ik op mijn foto. Heel wat anders dan de gewone blauwe vleesvlieg die ’s zomers door onze huizen bromt. En het blijkt verbazend algemeen te zijn: Europa, Amerika, door de mens per ongeluk ingevoerd in Australië, Nieuw-Zeeland en Afrika.

Ook algemeen in Nederland, vooral in steden – hij houdt van steen, van warmte en van ons. Volgens waarneming.nl zijn er tientallen gezien in januari en februari, mijn vlieg was lang niet de eerste.

Wat doet een roodwangbromvlieg in zijn leven? Eten, slapen, in de zon zitten, neuken en een beetje heen en weer brommen. De bezigheden van de gemiddelde vakantieganger in Torremolinos dus. Zijn leven heeft ook de lengte van zo’n vakantie: 18 dagen. Ik wens mijn vlieg een fijn leven toe. Half maart is het voor hem alweer gebeurd.

Stadsecoloog Remco Daalder schrijft voor NRC op gezette tijden over de dieren en vogels in Amsterdam.