Rusland

22 april stemming over grondwetswijzigingen

Russische kiezers gaan op 22 april stemmen over de beoogde grondwetswijzigingen van president Vladimir Poetin. Vorige maand schaarde de Doema zich al unaniem achter een reeks ingrijpende hervormingen van het Russische staatsbestel. De president heeft zelf ingestemd met een nationale stemming over de kwestie, zegt het Russische Doemalid Pavel Krasheninnikov tegen Interfax. Het is op dit moment niet duidelijk of en op welke manier de stemming nog invloed heeft op de constitutionele hervormingen. Eerder zei Poetin dat het onnodig was om een referendum te organiseren over de veranderingen. Wel vond de president het belangrijk dat Russen zich via een stemming nog zouden uitspreken over zijn voorstellen. Op 15 januari kondigde Poetin aan dat hij de Russische grondwet ingrijpend wil veranderen. Daarbij wordt de macht van een zittende president ingeperkt, terwijl de premier en het parlement juist meer bevoegdheden krijgen. Volgens analisten kan Poetin met behulp van de wijzigingen proberen zijn macht te behouden na afloop van zijn vierde termijn als president in 2024. Direct na de bekendmaking van Poetins plannen diende premier Dmitri Medvedev het ontslag in van de Russische regering. (NRC)