Reizen met de trein wordt goedkoper voor jongeren

NS komt met twee nieuwe ov-kaarten voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die fors goedkoper zijn dan de normale treinkaartjes.
Met een nieuwe dagkaart kunnen jongeren straks de hele dag – buiten de spits – onbeperkt treinreizen voor 7,50 euro.
Met een nieuwe dagkaart kunnen jongeren straks de hele dag – buiten de spits – onbeperkt treinreizen voor 7,50 euro. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Reizen met de trein wordt vanaf deze zomer een stuk goedkoper voor jongeren tussen de 12 en de 18 jaar. NS komt met twee nieuwe ov-kaarten voor jongeren die fors goedkoper zijn dan de normale treinkaartjes. Dat meldt het spoorbedrijf deze donderdag. In de loop van de middag presenteert NS zijn jaarcijfers.

Met een nieuwe dagkaart kunnen jongeren – buiten de spits – onbeperkt treinreizen voor 7,50 euro. Daarnaast komt er een weekendabonnement waarmee ze voor 15 euro per maand het hele weekend onbeperkt vrij kunnen reizen. Doel is om jongeren vaker de trein in te krijgen.

Nu betalen kinderen vanaf 12 jaar de volledige ritprijs als ze de trein pakken. Dat kan al snel oplopen tot enkele tientallen euro’s. Zo is een enkele reis van Amsterdam naar Utrecht al ruim 8 euro - zonder korting.

Een gezin met twee kinderen in deze leeftijdscategorie kan al honderden euro’s per jaar besparen, denkt de NS. Na een halfjaar bekijkt de NS hoe populair de nieuwe jongerenkaarten zijn. Kinderen van 4 tot 12 jaar konden al goedkoper reizen met een Railrunner van 2,50 euro.

Jaarcijfers

De NS presenteerde donderdag ook zijn jaarcijfers over 2019. Tussen 2015 en vorig jaar groeide het aantal reizigers van 1,1 naar 1,3 miljoen. Daarnaast groeide het aantal reizigerskilometers met 3,7 procent ten opzichte van 2018. Dat is volgens de NS het hoogste groeicijfer sinds 2008.

Lees ook: NS vervoerde vorig jaar recordaantal passagiers

Financieel sluit NS vorig jaar af met een omzet van bijna 6,7 miljard euro, een groei van 12,4 procent ten opzichte van 2018 (5,9 miljard euro). De nettowinst kwam uit op 215 miljoen euro, tegenover 116 miljoen euro in 2018. De winst is vooral te danken aan de activiteiten van de NS in Nederland. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is de omzet gestegen, maar maakte de NS nauwelijks winst.