Raad voor de rechtspraak zelf voor de rechter wegens schikkingsconflict

Dagvaarding

De Raad voor de rechtspraak moet zelf voor de rechter verschijnen. De Raad, die het bestuur van de Nederlandse rechtspraak vormt, is gedagvaard door ‘robotrechter’ e-Court wegens het niet naleven van een schikkingsovereenkomst. Onderdeel van die schikking was via een persbericht eerherstel verlenen aan het door rechters bekritiseerde e-Court. De rechtbank, waarbij alleen digitaal kan worden geprocedeerd, zou op haar beurt afzien van een smaadrechtszaak tegen de Raad. Dat blijkt uit de dagvaarding en onderliggende stukken in bezit van NRC.

De private geschillenbeslechter e-Court was tot begin 2018 populair onder zorgverzekeraars en webwinkels. Zij legden in hun algemene voorwaarden vast betalingsgeschillen voort te leggen aan e-Court, in plaats van aan de kantonrechter. Dat was sneller en goedkoper en leidde volgens betrokken bedrijven tot meer oplossingen van incassozaken.

Kritische berichtgeving van journalistiek platform Investico over een niet transparante werkwijze bracht e-Court twee jaar geleden in de problemen. Daarbij liet ook de rechterlijke macht van zich horen. De voorzitter van de Raad omschreef e-Court in Nieuwsuur als „een zwart gat”. Hij greep de kritiek op e-Court aan om te pleiten voor lagere griffierechten. Daarmee zou een gang naar de kantonrechter weer aantrekkelijk worden.

E-Court versus de Raad E 6-7