Politie ontdekt meer drugslabs, vooral in het oosten

Synthetische drugs Vorig jaar ontdekte de politie in Nederland 90 labs waar amfetamine, xtc of crystal meth werd geproduceerd, in 2015 waren dat er nog 59.
Vaten in een drugslaboratorium in een boerenbedrijf in Leende.
Vaten in een drugslaboratorium in een boerenbedrijf in Leende. Foto Ginopress/ANP

De politie heeft vorig jaar veel meer drugslaboratoria ontdekt dan in de jaren daarvoor. In 2019 werden er 90 labs ontdekt, in 2015 waren dat er nog 59. Dat staat in het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019 dat donderdag is gepubliceerd. Vooral in het oosten van het land was de stijging groot. In 2015 ontdekte de politie daar nog zeven labs waar amfetamine en xtc werden geproduceerd, afgelopen jaar waren dat er al twintig. In Brabant werden de meeste labs gevonden: 25.

De politie kan niet precies aangeven wat de cijfers zeggen over de productie van drugs en de effectiviteit van de aanpak door de politie. „Je kunt niet stellen dat we effectiever zijn geworden, maar ook niet dat we minder effectief zijn”, aldus een woordvoerder van de politie. Of de productie van drugs ook is toegenomen? „We hebben als politie in elk geval niet het idee dat de productie van synthetische drugs vorig jaar is afgenomen.”

Het aantal drugsdumpingen is wel sterk afgenomen. Vorig jaar werden er 191 dumpingen aangetroffen, honderd minder dan in 2018. De politie denkt dat dit vooral betekent dat de criminelen geraffineerder te werk gaan. „Mogelijk wordt vaker drugsafval geloosd in het bodem- en oppervlaktewater”, aldus een woordvoerder van de politie in een verklaring. Ook wordt er meer opslag van afval gezien op productielocaties en worden er per dumping grotere hoeveelheden drugsafval gedumpt, waardoor de aantallen afnemen.

Opvallend is volgens de politie ook de toename van het aantal productielocaties voor crystal meth. In 2019 waren dat er negen, tegen zeven een jaar eerder. „Tot enkele jaren terug werden methlabs niet of nauwelijks aangetroffen in ons land”, aldus de woordvoerder. „Omdat de verkoopprijs van crystal meth aanzienlijk hoger ligt dan die van xtc of amfetamine, zijn de te behalen winsten groot. Mogelijk is dat voor Nederlandse drugsproducenten een reden om over te stappen op crystal meth.”