Onderzoek naar eigenaar Belgische Blokkerwinkels

Blokker Dirk Bron kocht onlangs 123 Belgische Blokkerwinkels. Er duiken steeds meer feiten op over het dubieuze zakelijke verleden van Bron.

Blokker in Antwerpen.
Blokker in Antwerpen. Foto Ans Brys

Dirk Bron, de nieuwe eigenaar van 123 Blokker-winkels in België, is in 2014 door het gerechtshof Den Haag veroordeeld voor onbehoorlijk bestuur. De rechtszaak ging om Aqua Store, een modewinkel in Scheveningen die Bron in 2008 kocht én verkocht.

In de korte periode dat hij de zaak bezat, onttrok Bron „grote bedragen aan de vennootschap voor privédoeleinden”, aldus het vonnis.

Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant heeft Bron meerdere zakenpartners gedupeerd en laat hij een spoor van faillissementen na. Vaak gaat het om partijen goederen die wel worden besteld, maar niet worden betaald.

Naar aanleiding van dergelijke onthullingen, ook elders, over het zakelijke verleden van Bron eist de Belgische vakbond BBTK een gesprek over de baanzekerheid van de 670 werknemers bij Blokker België.

Deze week werd ook bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar Bron. Dit houdt verband met een partij merkonderbroeken uit Turkije die hij in 2016 verkocht, en die later nep bleek te zijn. Hij bevestigde dit woensdag na berichtgeving in het AD en De Telegraaf. Ook het OM in Den Haag bevestigt het onderzoek. Bron wordt verdacht van het niet afdragen van omzetbelasting, verduistering, oplichting en witwassen.

De gewraakte partij onderbroeken kocht Bron naar eigen zeggen via een Nederlandse handelaar die zijn voorraad weer via de Björn Borg-fabriek in Turkije gekocht zou hebben. „Later ben ik er achter gekomen dat de partij backdoor was ingekocht [...]. Dat wil zeggen: het waren fake-artikelen, maar wel uit de echte fabriek.” De tussenhandelaar zou hem zelfs een factuur van de fabriek hebben laten zien. In Brons boeken stond de deal eveneens netjes vermeld, zegt hij zelf.

Het opkopen van goedkope partijen is een specialisme van Bron. Dat is ook zijn plan voor de Belgische Blokkerwinkels. De winkels worden omgebouwd tot een nieuwe keten: Mega World. Daar wil hij producten die bijvoorbeeld te veel geproduceerd zijn of afkomstig zijn van failliete bedrijven met korting verkopen.

Michiel Witteveen, die de Blokkerwinkels vorige week aan Bron verkocht, kan de verkoop niet terugdraaien, zegt hij. „Er is vorige week een gesprek geweest met de vakbonden en de ondernemingsraad waarin Dirk Bron heeft verteld wat zijn plannen zijn. Daar is door de bonden positief op gereageerd. Wat ons betreft, is het daarmee klaar.”