Recensie

Recensie Muziek

JPEGMAFIA overlaadt zijn publiek met impulsen

Rap Rapper JPEGMAFIA kwam twee jaar geleden tevoorschijn met scherpe en agressieve raps. Over het systeem, racisme en de snelle internetcultuur. In Amsterdam schudt hij de woede van zich af.

JPEGMAFIA in tijdens zijn optreden in Paradiso Noord.
JPEGMAFIA in tijdens zijn optreden in Paradiso Noord. Jesse Koch

JPEGMAFIA is een excentrieke verschijning, die opgroeide in New York maar in zijn tienerjaren verhuisde naar Alabama. Daar kwam hij in aanraking met hardnekkig racisme. Hij vond zijn heil in de militante nummers van Ice Cube, en besloot in 2015 zich te wagen aan een eigen rapcarrière. Nummers als ‘Cops Are The Target’ vormden een directe reflectie op wat hij op straat zag gebeuren tussen burgers en politie.

In Amsterdam schudt ‘Peggy’ een deel van zijn woede van zich af. Het publiek is vastberaden hem te helpen bij die therapie. Continu vormen de voorste rijen een moshpit, terwijl de groezelige vocalen en experimentele beats vol zware bassen door de zaal knallen. Zeker de hardere nummers van zijn laatste album All My Heroes Are Cornballs vallen goed. Hij creëert er een punksfeer mee.

Vluchtige internetcultuur

Bij ‘Real Nega’, gebouwd rond een nerveuze, vocale sample van Wu-Tang Clans Ol’ Dirty Bastard, schreeuwt iedereen mee. De onorthodoxe ritmes volgen elkaar in rap tempo op. Het is een heuse one man show. ‘Peggy’ heeft drie functies vanavond; die van rapper, dj én hypeman. Hij rent van links naar rechts, rolt over het publiek en over het podium, rapt schreeuwend, sleutelt aan zijn autotuneapparaat en klimt opeens razendsnel de trap op naar het balkon. „Sorry, ik dacht dat ik jullie vanaf daar allemaal kon aanraken, maar mijn microfoonsnoer bleek niet lang genoeg.”

Op zijn laatste album imiteert de sound de vluchtige internetcultuur, waar hij zo vaak naar refereert. De show sluit daar naadloos op aan; JPEGMAFIA overdondert, is onrustig en overlaadt Amsterdam met ongemakkelijke impulsen. Daardoor wordt zijn show een grote brij, maar wel een hele spannende.