Eerste coronapatiënt in Nederland, in isolatie in Tilburg

Covid-19 Minister Bruno Bruins maakte donderdagavond bekend dat het gaat om een man die kortgeleden in de Italiaanse regio Lombardije is geweest.
Minister Bruno Bruins maakte de besmetting donderdagavond bekend in een speciale NOS-uitzending.
Minister Bruno Bruins maakte de besmetting donderdagavond bekend in een speciale NOS-uitzending. Foto NOS

In Nederland is een eerste besmetting met het nieuwe coronavirus gemeld. De patiënt ligt in een ziekenhuis in Tilburg. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) donderdagavond gezegd in een speciale live NOS-nieuwsspecial over Covid-19. Het gaat om een man die kort geleden in de Noord-Italiaanse regio Lombardije is geweest, waar al een paar weken een uitbraak van het nieuwe coronavirus heerst. De man verblijft in isolatie.

De man meldde zich woensdag zelf met ziekteverschijnselen bij een locatie van het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg. Dat laat het TweeSteden ziekenhuis in een verklaring weten. Op welke locatie de man in isolatie verblijft, is niet bekend.

Het slachtoffer maakt het „naar omstandigheden goed”, zei de burgemeester van Tilburg Theo Weterings donderdagavond in het tv-programma Jinek. „Hij is aanspreekbaar. Ik hoorde het nieuws twee uur geleden”, aldus de burgemeester.

Twee testen

Nadat de man zich had gemeld werd hij meteen in isolatie geplaatst omdat hij in Lombardije was geweest en verschijnselen van Covid-19 had. Er zijn twee testen op de man uitgevoerd. Daarvoor is speeksel van de man naar het lab van het RIVM en dat van het ErasmusMC had gestuurd.

De diagnose is met labonderzoek donderdag bevestigd, laat de RIVM via Twitter weten. De GGD in Tilburg is begonnen met een contactonderzoek. De leeftijd van de besmette man heeft de RIVM niet bekendgemaakt. Bruins kreeg tijdens de uitzending een briefje overhandigd dat hij oplas. „Het wordt mij bevestigd dat er een patiënt is met het coronavirus in Nederland”, zei de minister. „De man verblijft in isolatie in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.” Bruins zegt verder geen details te kunnen geven.

Contactonderzoek

De GGD maakt tijdens het contactonderzoek een risico-inschatting en onderzoekt hoe nauw het contact is geweest en of deze mensen klachten ervaren, schrijft Bruins in een brief aan de Kamer. „Als de personen klachten hebben, dan zal er bij deze personen een test worden afgenomen”, schrijft hij. Als zij geen klachten hebben, worden zij veertien dagen gemonitord. Ze moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en eventuele klachten melden bij de GGD. „Mocht de situatie daarom vragen [...] dan tref ik aanvullende maatregelen”, schrijft Bruins.

Premier Mark Rutte wenst op Twitter „de besmette man natuurlijk alle sterkte en beterschap toe”. Hij laat weten „in nauw contact” te staan met minister Bruins „onder andere over alle inspanningen die gedaan zijn om ons land hierop voor te bereiden”.

Minister Bruins kan zich voorstellen dat mensen zich zorgen maken, schrijft hij op Twitter. „We onderzoeken nu met wie de man in contact is geweest”, laat hij weten. „Zodra we meer weten, delen we deze informatie.”

De gemeente Tilburg neemt vooralsnog geen extra maatregelen, maar houdt wel een vinger aan de pols, zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. „We kijken van moment tot moment wat we moeten doen”, aldus de woordvoerder. „We hebben alle vertrouwen in het Tilburgse ziekenhuis waar de man verblijft. De gemeente staat in nauw contact met de Rijksoverheid en de RIVM.”

Twitter avatar rivm RIVM Bij een patiënt in Nederland is vanavond #COVID19 vastgesteld. Met labonderzoek is de diagnose bevestigd. De GGD is gestart met contactonderzoek. Meer informatie: https://t.co/80e0vcVakc
#coronavirus #ncov #patiënt #virus https://t.co/UGQPIdJ7Tl

Correctie (27 februari 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de GGD de besmetting donderdagochtend heeft vastgesteld. Dit is inmiddels aangepast.