Covid-19

Eerste besmetting in Nederland, patiënt in isolatie

In Nederland is de eerste besmetting met Covid-19 gemeld. De man ligt in isolatie in een ziekenhuis in Tilburg. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog is nu gesloten. Het laatste nieuws wordt bijgehouden in een nieuw blog, dat is gestart op donderdag 27 februari.

Bekijk hier het nieuwe blog

'Patiënt vierde op meerdere plekken carnaval'

De man bij wie Covid-19 is vastgesteld zou op meerdere dagen op verschillende locaties carnaval hebben gevierd. Dat hebben twee mensen uit de omgeving van de man onafhankelijk van elkaar gezegd tegen BNR Nieuwsradio.

Het slachtoffer zou werken voor een bedrijf in de kledingindustrie en voor zijn werk veel door Europa reizen. Minister Bruins kon dit eerder op de avond nog niet bevestigen.

Ziekenhuis: patiënt kwam woensdagavond binnen

De man die besmet is met Covid-19 werd woensdagavond binnengebracht in het ziekenhuis. Dat laat het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg in een verklaring weten. „Hij is volgens het hiervoor geldende protocol opgevangen en behandeld.” Donderdagavond werd duidelijk dat de man inderdaad besmet was geraakt.

Het ziekenhuis kan in verband met privacy van de patiënt niet vertellen hoe de man eraan toe is. Burgemeester van Tilburg Theo Weterings liet tijdens een uitzending van het televisieprogramma Jinek weten dat het naar omstandigheden goed gaat met de man.

'Patient maakt het naar omstandigheden goed'

De man die besmet is met Covid-19 maakt het „naar omstandigheden goed”. Dat heeft de burgermeester van Tilburg Theo Weterings donderdagavond gezegd in het tv-programma Jinek. „Hij is aanspreekbaar. Ik hoorde het nieuws twee uur geleden”, aldus de burgemeester.

Twitter avatar Jinek_RTL Jinek De corona-patiënt zit in isolatie en is opgenomen in een ziekenhuis in Tilburg. De burgemeester van Tilburg, @TheoWeterings, gaf voor het eerst een reactie bij #Jinek. "Met de patiënt gaat het naar omstandigheden goed. Hij is aanspreekbaar. Ik hoorde het nieuws 2 uur geleden."

Minister Bruins hoopt morgen meer informatie te kunnen geven

Minister Bruins hoopt morgen de eerste resultaten van het contactonderzoek van de GGD te kunnen ontvangen, zodat er vervolgmaatregelen kunnen worden genomen. „We hebben steeds gezegd, er is een reëel risico dat een patiënt zich aandient. Het was eerder de vraag wanneer dit zou gebeuren, dan of. Dit is vandaag een feit geworden", zei hij tijdens de uitzending van het televisieprogramma Op1.

Of de man afgelopen weekend carnaval heeft gevierd, kon Bruins niet zeggen. „Ik weet alleen dat hij direct in isolatie geplaatst in het ziekenhuis”, zei hij. „Ik weet ook niet of Tilburg zijn woonplaats is.”

Patiënt meldde zichzelf met ziekteverschijnselen bij ziekenhuis

De man die besmet is met Covid-19 meldde zichzelf met ziekteverschijnselen bij een locatie van het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg. Dat werd bekend tijdens een extra uitzending van de NOS. Op welke locatie van het ziekenhuis de man in isolatie verblijft, is niet bekend.

Nadat de man zich had gemeld werd hij meteen in isolatie geplaatst omdat hij in Lombardije was geweest en verschijnselen van Covid-19 had. Er zijn twee testen op de man uitgevoerd. Daarvoor is speeksel van de man naar het lab van het RIVM én dat van het ErasmusMC had gestuurd.

Het ziekenhuis heeft extra beschermingsmaatregelen getroffen voor het personeel. De man komt uit Loon op Zand of Tilburg, aldus de NOS.

Gemeente Tilburg houdt de situatie in de gaten

De gemeente Tilburg neemt vooralsnog geen extra maatregelen, maar houdt wel een vinger aan de pols, zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. „We kijken van moment tot moment wat we moeten doen”, aldus de woordvoerder. „We hebben alle vertrouwen in het Tilburgse ziekenhuis waar de man verblijft. De gemeente staat in nauw contact met de Rijksoverheid en de RIVM.”

Bruins: ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen maken

Minister Bruno Bruins laat via Twitter weten dat hij zich kan zich voorstellen dat mensen zich zorgen maken. „We onderzoeken nu met wie de man in contact is geweest", laat hij weten. De patiënt ligt in isolatie in het ziekenhuis in Tilburg.

In een Kamerbrief laat hij weten de situatie goed in de gaten te houden en „aanvullende maatregelen” te nemen als de situatie daarom vraagt.

Twitter avatar bruno_bruins Bruno Bruins @rivm @ggdhvb Ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen maken. De patiënt is nu in isolatie in het ziekenhuis. We onderzoeken nu met wie de man in contact is geweest. Zodra we meer weten, delen we deze informatie. Kijk voor meer info op de website van het @rivmhttps://t.co/GYux35L44S

Premier Rutte staat in 'nauw contact' met minister Bruins

Premier Mark Rutte wenst de besmette man op Twitter „alle sterkte en beterschap". Hij laat weten in nauw contact te staan met minister Bruno Bruins „onder andere over alle inspanningen die gedaan zijn om ons land hierop voor te bereiden.”

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Eerder vanavond is bekend geworden dat nu ook in Nederland sprake is van een geval van corona-besmetting. Ik sta in nauw contact met Bruno Bruins, onder andere over alle inspanningen die gedaan zijn om ons land hierop voor te bereiden.

Eerste besmetting in Nederland, patiënt in isolatie

In Nederland is een eerste besmetting met Covid-19 gemeld. De man, die onlangs in de Italiaanse regio Lombardije is geweest, ligt in isolatie in het ziekenhuis in Tilburg. Dat vertelde minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) donderdagavond tijdens een speciale uitzending van de NOS.

De besmetting is donderdag vastgesteld door onderzoek in het ziekenhuislaboratorium. „De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) zoekt op dit moment uit met wie de man in contact is geweest", schrijft het RIVM.

Twitter avatar rivm RIVM Bij een patiënt in Nederland is vanavond #COVID19 vastgesteld. Met labonderzoek is de diagnose bevestigd. De GGD is gestart met contactonderzoek. Meer informatie: https://t.co/80e0vcVakc
#coronavirus #ncov #patiënt #virus https://t.co/UGQPIdJ7Tl
Lees meer: Eerste coronapatiënt in Nederland, in ziekenhuis Tilburg

Minder goederen in de Rotterdamse haven door Covid-19

De Rotterdamse haven merkt de eerste gevolgen van de uitbraak van Covid-19. De goederenstromen blijven achter, meldt Havenbedrijf Rotterdam donderdag. Als de verspreiding van Covid-19 verder doorzet, kan dat leiden tot een afname van 2 miljoen ton goederen per maand.

Containers in de haven van Rotterdam. Foto Victor Wollaert/ANP

45 procent van de intercontinentale containers in Rotterdam komt uit of gaat naar Azië. Door Covid-19 vertrekken er twintig procent minder schepen uit China. Wereldwijd kan het containervervoer over heel 2020 met 1 procent afnemen, voorspelt het havenbedrijf.

Veertien nieuwe coronabesmettingen Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen

Veertien nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld in de Duitse regio Heinsberg in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan de provincie Limburg. Dat hebben de Duitse autoriteiten donderdag bekendgemaakt volgens de krant Rheinische Post. In totaal zijn er nu twintig mensen besmet in de regio.

Medisch personeel bij het ziekenhuis in Düsseldorf. Foto Martin Meissner/AP

Het gaat vooral om mensen uit de Duitse gemeente Gangelt, een kleine tien kilometer van Sittard. Scholen en kinderdagverblijven in Heinsberg blijven zeker tot maandag gesloten. Volgens omroep Westdeutscher Rundfunk Köln verblijven ongeveer 1.000 mensen in de regio momenteel in quarantaine.

130 gasten mogen hotel Tenerife verlaten, geen Nederlanders

130 gasten mogen hotel H10 Costa Adeje Palace Hotel op Tenerife, waar vier Italiaanse gasten besmet bleken met Covid-19, verlaten. Dat hebben de Spaanse autoriteiten woensdag laten weten, meldt persbureau Reuters. Onder hen bevinden zich geen Nederlanders, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een van de hotelgasten in quarantaine kijkt uit over de zee. Foto Joan Mateu/AP

Niemand van de in totaal zevenhonderd hotelgasten, onder wie 23 Nederlanders, hebben op dit moment symptomen van het corona-virus, zeggen de Spaanse autoriteiten. Wanneer de rest van de gasten het hotel mag verlaten is vooralsnog onduidelijk. Ze bevinden zich nu drie dagen in quarantaine.

Discussie in Poolse Senaat over correcte manier desinfecteren handen

In Polen is nog geen spoor van Covid-19 gevonden, maar de angst is er niet minder om. Toeristen worden gescreend op de luchthavens, mensen lopen met mondkapjes door Warschau en raden elkaar op sociale media voedingssupplementen „voor de weerstand” aan. In de Senaat zijn pompjes met vloeibaar handontsmettingsmiddel neergezet om de risico's te beperken. En die zijn onmiddellijk middelpunt geworden van een nieuwe politieke kift tussen de regeringspartij PiS en de oppositie.

In Polen discussiëren de voorzitter en de ondervoorzitter van de Senaat over hoe je je handen moet wassen om Covid-19 te voorkomen. Foto Jason Redmond/AFP

Centrale man is oppositiepoliticus Tomasz Grodzki, medicus en sinds vorig jaar voorzitter van de Poolse Senaat. Normaal gesproken maakt hij zich druk om de sloop van de Poolse rechtsstaat door de partij waartegen hij in oppositie is. Dinsdag liet hij op Twitter zien hoe je je handen het beste desinfecteert. Om het goede voorbeeld te geven.

Twitter avatar PolskiSenat Senat RP 🇵🇱 W ochronie przed koronawirusem ważne jest aby często dezynfekować i myć ręce. Dozowniki z płynem dezynfekującym wystawione są w kluczowych miejscach w Senacie. Mogą z nich skorzystać wszyscy senatorowie, pracownicy Kancelarii Senatu, dziennikarze i goście. https://t.co/vdZhNIFWSR

Helemaal fout, reageerde Stanislaw Karczewski, de voormalige voorzitter van de Senaat die na een verkiezingsnederlaag in oktober werd gedegradeerd tot ondervoorzitter. Donderdag liet Karczewski zijn eigen filmpje online zetten. Gorki had het pompje niet met zijn vieze vingers moeten bedienen, maar daarvoor zijn beklede elleboog moeten gebruiken, aldus zijn politieke tegenstander.

Twitter avatar zuzanna_dab Zuzanna Dąbrowska Wicemarszałek @StKarczewski prezentuje jak prawidłowo myć ręce - jak mówi to, co pokazał marszałek @profGrodzki nie jest właściwe https://t.co/suKtT8Vuoa

Volgens de handenwasinstructies die het RIVM in Nederland verspreidt, maakt het helemaal niets uit. Maar dat is voor de Poolse politici geen reden om er geen ruzie over te maken.

Twitter avatar rivm RIVM Wat kun je doen om verspreiding van het #coronavirus te voorkomen? 🖐️ Was je handen regelmatig met zeep
💪 Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
🤧 Gebruik papieren zakdoekjes In deze video zie je hoe je het beste je handen kunt wassen. 👇 #COVID #RIVM #handenwassen https://t.co/8WgenDLTXy

Supermarkt Picnic stelt limiet in voor bestellingen desinfecterende producten

Onlinesupermarkt Picnic heeft donderdag een limiet ingesteld op de hoeveelheid desinfecterende producten, zoals handgel, desinfecterende zeeppompjes en tissues, die een klant kan bestellen. Afhankelijk van het product, kunnen klanten er nu slechts nog een of twee van bestellen, zegt Picnic-oprichter Michiel Muller. Zo wil het bedrijf alle klanten kunnen blijven bedienen.

Voorlopig is er volgens Picnic-oprichter Michiel Muller voldoende voorraad van alle producten. Foto Lex van Lieshout/ANP

„Op een gemiddelde dag werden eerst 25 flesjes desinfecterende gel besteld, waar dat er vandaag tot nu toe al driehonderd zijn”, zegt Muller. Toch is er volgens hem voorlopig voldoende voorraad van alle producten. „We hebben contact gehad met al onze leveranciers en zij voorzien geen problemen.”

Ook conservenartikelen, zoals doperwten of blikjes zalm, zijn ineens populair, zegt Muller. Daarvoor heeft Picnic geen limiet ingesteld.

Extra thema-uitzending NOS over coronavirus

Met het oplopen van het aantal besmettingen, ontstond bij de NOS maandagmiddag het idee voor een thema-uitzending over het coronavirus, na het Achtuurjournaal. Dinsdag is de NPO gepolst, vertelt plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws Giselle van Cann. „Of er ruimte kan worden gemaakt in het uitzendschema.” Woensdag is de knoop doorgehakt, na overleg of de technische faciliteiten er zijn: een studio, voldoende mensen om de uitzending van donderdagavond te maken.

Behalve de ontwikkelingen zelf, speelt daarbij ook de kijker mee. Toen de NOS donderdagochtend opriep vragen te stellen, kwamen er honderden binnen. De meestgestelde vragen, zijn vaak persoonlijke vragen: Voor wie is het virus het meest gevaarlijk? Hoe raak je besmet? Maar ook: Is de ophef over Covid-19 overdreven?

Van Cann: „Wij zien het als onze taak om mensen te informeren. In de Journaals volgen we het laatste nieuws, en: er gaat nog veel meer nieuws komen. Deze extra uitzending is servicegericht. We beantwoorden basale vragen. Heeft een mondkapje zin? Wat gebeurt er als er in Nederland mensen besmet raken?”

Een NOS thema-uitzending is geen genre voor crises alleen, behalve ebola was er in het verleden ook een uitzending over nepnieuws. Met de uitzending over corona is de NOS „relatief vroeg”, zegt Van Cann. Er is geen vast protocol. „De timing blijft arbitrair. Nu lezen mensen overal snippers, het is goed om overzicht te scheppen. Om vragen te beantwoorden en ook duidelijk te maken wat we niet weten.”

Naast de speciale uitzending op televisie, is er ook een radio-uitzending over Covid-19. Van 17.00 tot 18.30 uur beantwoorden deskundigen vragen over het virus in een speciale uitzending van Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Europese Commissie: grenzen sluiten voor Covid-19 heeft geen zin

Europese lidstaten zijn het erover eens dat het sluiten van de Europese binnengrenzen niet helpt bij het indammen van het nieuwe coronavirus en zelfs contraproductief kan zijn. Dat is de uitkomst van een overleg tussen vertegenwoordigers van de lidstaten en de Europese Commissie, zo lieten EU-ambtenaren donderdag weten in gesprek met journalisten.

Binnen het zogeheten Schengengebied worden in principe geen grenscontroles uitgevoerd. Toch mogen lidstaten er wettelijk om veiligheidsredenen toe besluiten alsnog grenzen te controleren. Wel zijn ze verplicht de Europese Commissie daarvan op de hoogte te stellen, hoewel deze de controles niet kan vetoën.

Geen van de Europese lidstaten heeft op dit moment plannen vanwege Covid-19 extra te controleren, aldus een woordvoerder van de Commissie donderdag. Bij de eerste bijeenkomst van een nieuw Covid-overleg tussen alle lidstaten en de Commissie woensdag, was men het erover eens dat het weigeren van mensen bij de grens contraproductief kan zijn. „Het weigeren en terugsturen van mensen helpt niet, omdat deze personen het virus vervolgens in hun thuisland verder kunnen verspreiden”, aldus een EU-ambtenaar. Effectiever bij het indammen van het virus zijn quarantainemaatregelen en transparantie over (mogelijke) besmettingen, zo benadrukte de Commissie.

Gevraagd of grootschalige evenementen als het Eurovisie Songfestival en het Europees kampioenschap voetbal in gevaar dreigen te komen, zei een ambtenaar dat het nog te vroeg is daarover iets te zeggen, maar dat het „onvermijdelijk” is dat gastlanden hier serieus naar kijken. Het Songfestival zal dit jaar volgens planning half mei in Rotterdam worden georganiseerd. „In overleg met de gastlanden stellen we nu modellen op waarmee we kijken wat de impact van het doorgaan of afgelasten van dit soort evenementen is”, aldus een ambtenaar. „Het is iets wat we bij nieuwe ontwikkelingen voortdurend in ons achterhoofd hebben.”

Tachtig Nederlanders getest op Covid-19

De twee aangewezen laboratoria die Nederlanders testen op het nieuwe coronavirus hebben tot donderdag tachtig mensen onderzocht. Maandag stond die teller bij het ErasmusMC in Rotterdam en het RIVM in Bilthoven nog maar op veertig mensen.

Het gaat om zieke patiënten – met koorts en luchtwegproblemen – die uit een ‘risicogebied’ komen, zoals China, Iran, Singapore of Noord-Italië. Die mensen zijn tijdelijk geïsoleerd, totdat uit de test was gebleken dat alle tachtig níet besmet zijn.

Het RIVM in Bilthoven. Foto Robin Utrecht/ANP

Baas DNB: negatieve gevolgen coronavirus mogelijk erger dan bij SARS

Het nieuwe coronavirus heeft waarschijnlijk een grote impact op de wereldeconomie. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), denkt dat de gevolgen ernstiger zullen zijn dan die van de wereldwijde SARS-epidemie in 2003.

Knot gaf donderdagmiddag een toespraak (pdf) over de stand van de internationale markten. Die worden onder meer beïnvloed door geopolitieke spanningen, zo zei hij, maar dus ook door de huidige virusuitbraak. „SARS veroorzaakte rimpelingen die doorwerkten in de wereldeconomie en zo'n 40 miljard dollar van de wereldwijde aandelenmarkten wegvaagden. Maar sinds de uitbraak van SARS is China gegroeid van de zesde grootste economie ter wereld, naar de op één na grootste economie.” China, het epicentrum van de pandemie, is verantwoordelijk voor 16,3 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp).

In zijn speech stelde Knot dat nu ook de onzekerheid die met de uitbraak gepaard gaat, gevolgen heeft. Overheden en de beurzen hebben geen zicht op het verloop van de uitbraak.

Hij is overigens niet de eerste die waarschuwt voor de economische effecten van het coronavirus. Eerder deze week meldde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de uitbraak het economisch herstel in gevaar zou kunnen brengen en dat de groei van de wereldeconomie naar beneden kan worden getrokken.

Toename in Iran: meer dan honderd nieuwe besmettingsgevallen erbij

De uitbraak van het coronavirus in Iran groeit snel, zo lijkt het. Lokale media melden volgens persbureau AP dat het aantal besmettingsgevallen in een dag tijd bijna is verdubbeld: er zijn nu 245 zieken, een toename van 106 gevallen. 26 mensen zijn bezweken aan Covid-19. Dat is het hoogste sterftecijfer buiten China, waar de uitbraak van het coronavirus begon. Vooral rondom de stad Qom zijn veel mensen besmet: een heilige stad voor sjiitische moslims, die daar komen om een heiligdom te bezoeken en aan te raken. Dat zou de verspreiding hebben verergerd.

Onder de besmette mensen is ook een aantal hoge functionarissen. Zo heeft Zulani Nouri, hoofd van de Iraanse parlementaire Veiligheidscommissie, donderdag zelf verklaard besmet te zijn. Vorige week werd bekend dat een Iraanse onderminister van het ministerie van Gezondheid ook positief is getest op het virus.

Eerste besmettingsgeval in Israël

In Israël is een eerste coronabesmetting geconstateerd. De krant Haaretz meldt donderdag dat het virus is vastgesteld bij een man die vier dagen geleden is teruggekeerd uit Italië. Het ministerie van Gezondheid heeft zo'n 1.500 mensen in quarantaine geplaatst, inclusief de patiënt. De Israëlische overheid adviseert de bevolking niet naar Italië te reizen en heeft een inreisverbod ingesteld voor niet-Israëliërs.

Eerder waren al twee Israëlische toeristen ziek geworden door het coronavirus. Zij bevonden zich aan boord van het cruiseschip Diamond Princess en zijn enkele dagen opgenomen in een ziekenhuis in Tokio.

In Italië zijn nog twee mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Volgens de burgerbescherming is het aantal sterfgevallen in het land daarmee opgelopen tot veertien. Er zijn in Italië ruim 520 mensen besmet - de nationale dienst meldt donderdagmiddag 108 extra besmettingsgevallen in vergelijking met de ochtend (zie ook eerder in dit blog). Vooral in de noordelijke regio's Lombardije en Veneto zijn veel mensen ziek.

Pelgrims kunnen voorlopig niet naar Mekka

Mensen kunnen voorlopig niet naar Mekka komen op de umrah, de zogeheten 'kleine bedevaart' naar de Grote Moskee in de Saoedische stad. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië heeft donderdag laten weten dat pelgrims geweerd worden vanwege het coronavirus. Gelovigen kunnen de umrah op elk moment van het jaar doen (anders dan de hadj, de grote bedevaart). Maandelijks komen tienduizenden moslims daarom naar Mekka.

Saoedi-Arabië ontzegt voorlopig ook de toegang aan reizigers uit landen waar al besmettingen zijn geconstateerd. Zij krijgen geen toeristenvisum. In het koninkrijk zijn nog geen gevallen van Covid-19 bekend; in Koeweit, waar in totaal 26 gevallen bekend zijn, is wel één patiënt opgenomen die zelf uit Saoedi-Arabië komt.

Japan: scholen dicht tegen verspreiding, patiënt met tweede besmetting

In Japan worden vanaf dit weekend alle kleuter-, basis- en middelbare scholen gesloten, volgens een aankondiging van premier Shinzo Abe. De regering wil dat scholieren in de maand maart thuisblijven, om zo de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

De speciale taskforce die door de regering is aangesteld om toe te zien op maatregelen, heeft donderdag ook laten weten dat er een vrouw voor de tweede keer positief is getest op het coronavirus. In januari bleek zij besmet met het virus, en ze werd begin februari genezen verklaard - maar op 26 februari werd er toch weer Covid-19 bij haar geconstateerd. Ook in China zijn gevallen bekend van mensen die een tweede keer besmet werden. Dat betekent mogelijk dat patiënten die genezen, niet automatisch immuun zijn voor het virus.

In Zuid-Korea is er inmiddels een flinke stijging van het aantal besmettingsgevallen: in dat land zijn donderdag ruim 500 nieuwe patiënten positief getest, volgens het ministerie van Gezondheid. Het totaal aantal besmettingen komt volgens het persbureau Yonhap nu op 1766, over nieuwe sterfgevallen is donderdag niets bekendgemaakt. Mensen maken zich vooral zorgen over grote kerken: veel besmettingen worden namelijk teruggevoerd op de Shincheonji-kerk van Jezus, waar het eerste geval werd gemeld bij een 61-jarige vrouw. Bij de diensten komen heel veel mensen samen.

Bijna 550 besmettingen met coronavirus in Europa

De afgelopen uren is het aantal Europese landen waar het coronavirus is vastgesteld, toegenomen tot negentien (inclusief Rusland). In totaal zijn bijna 550 mensen in Europa besmet geraakt met Covid-19, Italië is met 453 gevallen het land met de meeste besmettingen. Bekijk op de kaart hieronder alle coronagevallen in Europa.

Olympische Spelen kunnen een jaar worden doorgeschoven - als het echt moet

Het Internationaal Olympisch Comité denkt nog altijd na over het al dan niet laten doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio die van 24 juli tot en met 9 augustus plaatsvinden. Tegen persbureau Reuters zegt IOC-lid Dick Pound dat het denkbaar is dat het sportevenement een jaar wordt uitgesteld - zij het „met veel tegenzin” en alleen als de wereldgezondheid echt in gevaar is.

Het is volgens Pound niet handig om de Spelen een paar maanden later te laten beginnen, omdat er dan alweer andere grote toernooien gepland zijn. Pound hoopt vooral dat de Spelen de tijd mee hebben: „Het virus verspreidt zich gemakkelijk en dat is verontrustend, maar we zitten wel op het hoogtepunt van het griepseizoen. Meestal neemt het af in de warmere maanden, dus in april of mei kan het al voorbij zijn.”

In heel Japan zijn inmiddels 190 gevallen van het coronavirus bekend; woensdag waren dat er nog 170. Het bestuur van Tokio heeft besloten dat (andere) grote bijeenkomsten of evenementen in de stad minstens twee weken moeten worden opgeschort of helemaal afgeblazen moeten worden. Het IOC wacht nog enkele maanden voordat het definitief een beslissing neemt.

Omzetverlies bierbrouwer AB InBev als gevolg van coronavirus

AB InBev, onder meer bekend van de biermerken Jupiler, Hertog Jan en Corona, verkoopt minder bier als gevolg van het coronavirus. Dat meldt 's werelds grootste bierbrouwer in donderdag gepubliceerde jaarcijfers. De uitbraak van Covid-19 zorgt voor „een aanzienlijke daling” van de vraag naar bier in China. Opmerkelijk is dat Corona vorig jaar een van de meest succesvolle biermerken van de brouwer in China was.

Normaal gesproken verkoopt de brouwer in deze periode juist meer bier vanwege het Chinees Nieuwjaar, dit jaar zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus veel festiviteiten niet doorgegaan. In januari en februari werd zowel in Chinese horeca als in supermarkten minder bier verkocht. AB InBev schat hierdoor circa 285 miljoen dollar (ruim 260 miljoen euro) te zijn misgelopen. Mede door het coronavirus verwacht InBev in het eerste kwartaal 10 procent minder winst.

Volgens schattingen van de brouwer was vorig jaar Corona in China het meestverkochte biermerk in het hogere segment, waaronder ook het Belgische Hoegaarden wordt gerekend. De wereldwijde verkoop van het Mexicaanse biermerk Corona nam in 2019 met 13 procent toe. Dat is onder meer te danken aan de toegenomen vraag in China.

Flesjes Corona in een Mexicaanse brouwerij. Foto Mauricio Palos/Bloomberg

Nieuwe coronagevallen bekend in gebied aan Duits-Nederlandse grens

Het aantal gevallen in Duitsland neemt gestaag toe. Volgens een bericht van het federaal bureau voor rampenbestrijding zijn woensdagavond drie nieuwe patiënten gediagnosticeerd met het virus in het district Heinsberg, waar ook de eerste patiënt werd aangetroffen. Een vierde persoon heeft het virus vermoedelijk ook onder de leden. Deze vier mensen hadden eerder carnaval gevierd met de 47-jarige man die als eerste in het Duitse grensgebied ziek werd. Hij en zijn vrouw werden dinsdag opgenomen in het ziekenhuis van Düsseldorf, de man ligt daar nog in kritieke toestand.

Naar verwachting wordt in de loop van donderdag meer bekend over eerdere testen die zijn uitgevoerd bij mensen die direct contact hadden met die eerste zieke. De vrouw van de man die nog is opgenomen, werkt in een kinderdagverblijf; volgens autoriteiten van de Kreis Heinsberg is er een besmettingsgevaar onder die kinderen en hun ouders.

De Duitse GGD heeft besloten de zoekactie naar andere eventuele patiënten in de regio uit te breiden. Zo willen autoriteiten contact met alle mensen die op 15 februari deelnamen aan een carnavalsbijeenkomt. Die aanwezigen moeten, met hun gezin, uit voorzorg in quarantaine in hun eigen huis. Jens Spahn, de Duitse minister voor Volksgezondheid, liet woensdag weten dat hij met de deelparlementen contact heeft gehad over noodprotocollen.

In het Nederlandse Limburg, waar de man die als eerste ziek was ook een dagje carnaval vierde, worden geen extra maatregelen getroffen. De Duitser was nog niet ziek toen hij daar was.

Voor het eerst patiënten in Denemarken en Estland

De Deense autoriteiten hebben donderdagochtend voor het eerst melding gemaakt van een besmettingsgeval met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. De patiënt zou een man zijn die onlangs is teruggekeerd van een skivakantie in het noorden van Italië. Hij is in zijn eigen huis in quarantaine geplaatst, net als andere familieleden. Volgens de nationale gezondheidsraad maakt de man het goed. De autoriteiten vragen Denen die van een reis terugkeren, om bij griepverschijnselen hun huisarts te bellen. Terugkeerders worden vooralsnog niet getest als zij het land weer inkomen.

Volgens persbureau AFP heeft ook het transportbedrijf Maersk, de Deense multinational met de grootste containerrederij ter wereld, maatregelen genomen: elke werknemer die terugkomt uit Noord-Italië of Zuid-Korea, moet twee weken thuis werken om het risico op verspreiding te minimaliseren.

Het Russische persbureau TASS meldt donderdagochtend dat ook in Estland het eerste besmettingsgeval is geconstateerd, op basis van het ministerie van Sociale Zaken.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog volgen we de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Lees hier het vorige blog terug
[/up]