Brandveiligheid

Minister Knops: rookmelders verplicht in elk huis vanaf 2022

In elk huis moet vanaf juli 2022 op elke etage een rookmelder hangen. Het kabinet wil met deze maatregel levens te redden. In het AD zegt minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) deze donderdag dat hij het bouwbesluit ervoor wil aanpassen. „De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook”, aldus Knops. Wie over twee jaar geen rookmelders heeft, zou een boete kunnen krijgen van de gemeente of zal niets uitgekeerd krijgen van een verzekeraar bij brand. Rookmelders zijn al verplicht in woningen die na 2003 gebouwd zijn. Als ze ook verplicht worden in oudere woningen zou dat volgens onderzoeksinstituut TNO zo’n dertien levens per jaar kunnen schelen. Tussen 2008 en 2017 stierven in Nederland jaarlijks gemiddeld 31 mensen door woningbrand. (NRC)