Belgische justitie waarschuwt voor Nederlandse wijn na dood vrouw

Wijn In december overleed een Belgische vrouw nadat ze een slok van de Nederlandse wijn had genomen. De fles was vermoedelijk vergiftigd met drugs.
Pillen met MDMA die door de politie in beslag zijn genomen. Vermoedelijk was de wijn vergiftigd met MDMA.
Pillen met MDMA die door de politie in beslag zijn genomen. Vermoedelijk was de wijn vergiftigd met MDMA. Foto Alberto Valdes/EPA

Justitie in België waarschuwt voor een bepaalde fles rode wijn afkomstig uit Nederland. Dat meldt het parket van Antwerpen woensdag. Aanleiding voor de waarschuwing is het overlijden van een 40-jarige vrouw in december nadat ze wijn had gedronken die vermoedelijk vergiftigd was met drugs.

De vrouw had een slok wijn genomen maar de rest van de fles weggegooid „omdat de wijn slecht smaakte”. Kort hierna was ze onwel geworden en had ze haar bewustzijn verloren. Vijf dagen later overleed de vrouw. Na onderzoek bleek ze een dodelijke hoeveelheid van de drug MDMA en de verwante stof MDA in haar bloed te hebben.

Justitie vermoedt dat de wijn vergiftigd was. De vrouw kon namelijk „niet gelinkt worden aan het gebruik van harddrugs”. Bovendien had de fles een afwijkende kurk. De fles zou namelijk een zwarte kurk met het logo moet hebben, de aangetroffen fles had een beige kurk zonder logo. Het parket waarschuwt iedereen die een dergelijke fles wijn met een niet-originele kurk in huis heeft, contact op te nemen met de politie. Het Nederlandse wijnbedrijf Black and Bianco zegt in een verklaring op de website „enorm geschrokken” te zijn. Er zijn geen andere flessen bekend waarmee geknoeid is, maar als mensen hun fles niet vertrouwen, raadt het merk consumenten aan de politie te bellen.

Hoe de fles in het bezit gekomen is van de vrouw . Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws werkte ze de bij de Fin Shop, het verkoopcentrum van justitie waar goederen worden verkocht die in beslag zijn genomen. In 2017 stopte justitie met de verkoop van etenswaren en dranken toen in een fles wijn drugs werd aangetroffen.