Westelijke Jordaanoever

Groen licht voor 3.500 huizen in nederzetting E1

Premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag groen licht gegeven voor de bouw van 3.500 huizen in Palestijns gebied ten oosten van Jeruzalem, schrijft de krant Haaretz. De bebouwing van het zogenoemde E1-terrein is omstreden, omdat hiermee de bezette Westelijke Jordaanoever in tweeën wordt verdeeld. De woningen zullen tussen Oost-Jeruzalem en de bestaande nederzetting Ma’ale Adumim komen te staan. De Palestijnse gemeenschap vreest dat het bestaan van een onafhankelijke en aangrenzende Palestijnse staat door de bouw onmogelijk wordt gemaakt. Volgende week vinden er in Israël verkiezingen plaats, de premier zou volgens critici rechtse kiezers willen paaien. Netanyahu blaast met de aankondiging van de bouw een oud plan nieuw leven in. Eerder leidde dit tot scherpe kritiek van de internationale gemeenschap. In 2013 riepen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ambassadeurs in Israël terug vanwege de kwestie. De Palestijnse diplomaat Saeb Erekat zegt dat de Israëlische premier zich „steeds minder aantrekt van uitspraken en posities van de internationale gemeenschap”. Hij vreest voor meer instabiliteit in de regio en benadrukt dat de nederzettingen in strijd zijn met een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. (NRC)