Vijfvoudig grandslamwinnaar Maria Sjarapova stopt met tennis

Tennis Maria Sjarapova won tijdens haar carrière alle vier de grandslams. Ze stopt op 32-jarige leeftijd met tennis.
Maria Sjarapova tijdens een training voor de Australian Open in januari dit jaar.
Maria Sjarapova tijdens een training voor de Australian Open in januari dit jaar. Foto Mana Vatsyayana/AFP

De Russische tennisster Maria Sjarapova heeft haar carrière op 32-jarige leeftijd beëindigd. Dat zegt zij woensdag in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. Voormalig nummer één van de wereld Sjarapova heeft vijf grandslamtitels op haar erelijst staan.

Lees ook dit stuk over Maria Sjarapova uit 2017: Sjarapova is terug, het tennis heeft haar nodig

Sjarapova, die jarenlang werd gecoacht door de Nederlander Sven Groeneveld, zegt dat ze het mooi vindt geweest. „Ik heb m’n leven aan tennis gegeven en tennis heeft mij een leven gegeven. Ik zal het elke dag gaan missen”, aldus de Russische. Het tennis heeft sinds haar vijfde haar leven bepaald, zegt ze. „Ik kijk uit naar een gevoel van rust met mijn familie. Om lekker te ontspannen bij een kopje koffie in de ochtend. En onverwachte weekendjes weg.”

Vijf grandslams

Op zeventienjarige leeftijd won Sjarapova in 2004 het grastoernooi van Wimbledon. Twee jaar later was ze op de US Open de beste en weer twee jaar later veroverde ze ook de titel op de Australian Open. Daarnaast won ze in 2012 en 2014 het belangrijkste graveltoernooi van het jaar, Roland Garros. In haar carrière verdiende Sjarapova bijna 40 miljoen dollar aan prijzengeld.

In maart 2016 maakte Sjarapova bekend dat ze tijdens de Australian Open dat jaar positief was getest op het verboden middel meldonium. Ze werd daarop voor twee jaar geschorst. Na haar schorsing maakt de Russische haar comeback, maar haalde ze nooit meer haar oude niveau. Ze deed dit jaar nog mee aan de Australian Open, maar verloor in de eerste ronde van de Kroatische Donna Vekic. Sindsdien speelde ze geen wedstrijd meer op profniveau.

Correctie (26 februari 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Sjarapova in 2014 het grastoernooi van Wimbledon won, dit moest 2004 zijn. Hierboven is dit aangepast.