RIVM: In Limburg heeft Duitser niemand besmet

Dichtbij Een ‘contactonderzoek’ in Limburg heeft het RIVM al vrij snel af kunnen blazen.

Een Duitse inwoner van Nordrein Westfalen is besmet met het coronavirus en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis in Erkelenzer, meldt het ministerie voor Arbeid, Zorg en Sociale Zaken in die deelstaat. De man werd maandagmiddag opgenomen met symptomen van een longontsteking.

Hij blijkt op 8 en 9 februari in het nabijgelegen Zuid-Limburg te zijn geweest. Even dacht de GGD in Limburg dat hij Nederlanders besmet zou kunnen hebben. Maar uit gesprekken met zijn echtgenote blijkt dat hij pas een week na zijn bezoek aan Limburg ziek werd. Daaruit concludeert het RIVM dat hij niemand in Nederland heeft kunnen besmetten.

Een zogeheten ‘contactonderzoek’ – de mensen die een patiënt heeft ontmoet, traceren – is in Limburg vrij snel afgeblazen. Of zijn echtgenote besmet is met het virus is nog onbekend; ze is wel getest en wordt ook geïsoleerd.

In het vlakbij gelegen Breberen vertelt apotheker Mehdi Shirazi dat het woensdag een „gekkenhuis” is. „Ik heb meer handdesinfectiemiddelen verkocht dan in heel 2019.” Mondkapjes zijn al drie weken niet meer te krijgen; „als dat wel zo was had ik er vandaag 200 kunnen verkopen”, zegt Shirazi.

Volgens de WHO zijn in Duitsland nu zestien mensen besmet met het virus.

Het RIVM laat verder weten dat het Oostenrijkse Tirol nog niet is aangemerkt als ‘risicogebied’; in het populaire skigebied bleken dinsdag twee jonge mannen besmet te zijn met het virus. Zij liggen geïsoleerd in het ziekenhuis, hebben koorts maar zijn niet in levensgevaar. Een van hen zou uit Lombardije komen. Noord-Italië, China, Singapore en Iran zijn door het RIVM sinds maandag wél aangewezen als ‘risicogebied’. Iedereen die daar is geweest en ziekteverschijnselen heeft (hoesten, niezen en koorts), moet getest worden op het virus.