In beeld

Protesten tegen burgerschapswet lopen uit de hand in New Delhi

Bij protesten tegen een omstreden 'anti-moslimwet' zijn vanaf maandag nieuwe rellen uitgebroken tussen moslim- en hindoegroepen in de Indiase hoofdstad New Delhi. Mensen gingen elkaar te lijf met houten stokken, metalen buizen en stenen. Rellende menigtes staken meerdere gebouwen in brand.
Twee vrouwen spreken met de oproerpolitie. In New Delhi zijn sinds maandag nieuwe protesten uitgebroken tegen een burgerschapswet die het Indiaase parlement in december goedkeurde.
Foto Danish Siddiqui/Reuters
Veiligheidstroepen patrouilleren bij gewelddadige botsingen tussen voor- en tegenstanders van de omstreden wet. Bij de rellen die maandag opnieuw zijn opgelaaid, vielen zeker twintig doden. Daarmee zijn de protesten de gewelddadigste sinds het parlement de wet in december invoerde.
Foto EPA
Een brandende winkel, aangestoken door een rellende menigte. De burgerschapswet moet het voor religieuze minderheden die buiten India geboren zijn makkelijker maken om Indiaas staatsburgerschap te verkrijgen, maar sluit moslims uit.
Foto AP
Een gewonde man wordt afgevoerd naar een ziekenhuis in New Delhi. Lokale ziekenhuizen tellen momenteel bijna tweehonderd gewonden, melden internationale persbureaus.
Foto EPA
Nabestaanden van slachtoffers bij een lokaal ziekenhuis. Volgens critici is de burgerschapswet een ‘anti-moslimwet’.
Foto EPA
Een man krijgt medische hulp in een ziekenhuis in New Delhi nadat hij gewond raakte bij de gewelddadige rellen. Tijdens de protesten botsten moslim- en hindoegroepen, die elkaar te lijf gingen met stokken, metalen buizen en stenen.
Foto Rohit Lohia/AP
Een brandweerman loopt langs uitgebrande winkels. De wet discrimineert en doet afbreuk aan de Indiase seculiere democratie, zeggen internationale mensenrechtenorganisatiees.
Foto Adnan Abidi
Brandweermannen doven het laatste vuur op een afgebrande autobandenmarkt. De zogenoemde Citizens Amendment Act maakt het makkelijker om staatsburgerschap te krijgen voor illegale immigranten uit Afghanistan, Bangladesh of Pakistan die vóór 2015 naar India vluchtten. Moslims komen hiervoor niet in aanmerking.
Foto Prakash Singh/AFP
Een verlaten, geplunderde straat in New Delhi, na de rellen. De omstreden burgerschapswet is onderdeel van een bredere hindoe-nationalistische agenda van premier Modi en zijn BJP-partij.
Foto Sajjad Hussain/AFP
Een hindoeïstische vlag hangt aan een minaret, oproerpolitie houdt de wacht. Moslims in India vrezen dat ze uiteindelijk hun nationaliteit zouden kunnen verliezen, als ze geen documenten kunnen aanleveren die hun oorsprong in India laten zien.
Foto Sajjad Hussain/AFP
Een brandweerman inspecteert een uitgebrand gebouw. Volgens premier Modi hoeven India’s 200 miljoen moslims zich "geen zorgen” te maken over de burgerschapswet.
Foto Sajjad Hussain/AFP
Moslims begraven kopieën van afgebrande Korans. De geschriften raakten beschadigd nadat een rellende menigte een moskee in brand stak.
Foto Sajjad Hussain/AFP
Mensen inspecteren de overblijfselen van uitgebrand gebouw.
Foto Sajjad Hussain/AFP
Een groep moslimvrouwen loopt langs een lid van de Indiase oproerpolitie. Ongeveer 80 procent van de Indiase bevolking is hindoe, moslims zijn met tweehonderd miljoen de grootste minderheid van het land.
Foto Sajjad Hussain/AFP