Politie raakt slaags met bewoners Lesbos en Chios om migrantenopvang

Bewoners van de Griekse eilanden demonstreerden tegen de plannen van de Griekse regering om nieuwe kampen voor asielzoekers te bouwen. Daarbij zouden tientallen gewonden zijn gevallen.
Demonstranten op Lesbos gooien met brandbommen naar de politie.
Demonstranten op Lesbos gooien met brandbommen naar de politie. Foto Michael Varaklas/AP

Op de Griekse eilanden Lesbos en Chios zijn bewoners woensdag slaags geraakt met de politie. Honderden eilandbewoners demonstreerden tegen de plannen van de Griekse regering om nieuwe kampen voor asielzoekers te bouwen. De politie zette traangas in tegen de demonstranten, schrijft persbureau Reuters.

Op Lesbos raakten 43 agenten gewond, op Chios 11. De politie heeft geen informatie gegeven over het aantal demonstranten dat gewond is geraakt, maar volgens Griekse media gaat het om 62 mensen.

Volgens de Griekse politie zijn twaalf demonstranten gearresteerd om niet nader genoemde redenen. Op Lesbos werden toegangswegen tot de geplande bouwplaats bezet, op Chios stormde een menigte een hotel binnen waar de oproerpolitie verbleef. Dinsdag waren er ook al demonstraties op de Griekse eilanden, daarop werden vanuit de hoofdstad Athene mobiele eenheden gestuurd.

Bekijk ook de fotoserie: Het leven in Moria

Stakingen

In januari werd op Lesbos, Chios en ook Samos gedemonstreerd tegen het groeiend aantal vluchtelingen. Op de eilanden wordt regelmatig gestaakt tegen de regeringsplannen om nieuwe kampen te bouwen, zo ook op woensdag. Donderdag spreekt de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis met de gouverneur van de Noord-Egeïsche regio over de opgelopen spanningen.

Op de Griekse eilanden worden jaarlijks duizenden migranten opgevangen, die veelal vanuit Turkije naar Europa komen. Op Lesbos is het overvolle migrantenkamp Moria gevestigd. Daar worden 21.000 mensen, zeven keer de officiële capaciteit, opgevangen.