Overname

Bestuur zakenbank NIBC akkoord met bod Blackstone

De Nederlandse zakenbank NIBC wordt overgenomen door de Amerikaanse investeerder Blackstone. Het bestuur van NIBC heeft ingestemd met het gedane bod, zo werd dinsdagavond bekend.

De Amerikaanse investeerder deed begin februari een „vrijwillig openbaar bod” aan de twee grootaandeelhouders van NIBC: de Amerikaanse investeerder Chris Flowers en het beleggingsvehikel van de bouwfamilie Wessels, Reggeborgh. Die accepteren respectievelijk 8,93 en 9,65 euro per aandeel. Blackstone wil de stukken van andere aandeelhouders voor 9,85 euro per aandeel inclusief dividend overnemen. Zo wordt NIBC op zo’n 1,4 miljard euro gewaardeerd. Bedoeling is om de Haagse bank van de beurs te halen. De overname zou in de tweede helft van het jaar rond moeten zijn, als de toezichthouders met de deal instemmen.

Volgens NIBC-topman Paulus de Wit kan de bank met de nieuwe eigenaar groeien en nieuwe financiële diensten ontwikkelen, zoals zakelijke kredietverlening. In een verklaring stelt hij dat NIBC een „toonaangevende nichespeler in de bankenwereld” is. De onderneming, die in maart 2018 naar de beurs ging, publiceerde het nieuws over de overname tegelijk met de jaarcijfers. Daarin meldde de bank stabiele rente-inkomsten, ondanks de lage rentes in de markt. (NRC)