Nationale politie heeft geen goed beeld van aantal steekincidenten

De nationale politie wilde een analyse uitvoeren om een landelijk beeld te krijgen van het aantal steekincidenten, maar is daar niet in geslaagd.
Wapens die vorig jaar werden ingeleverd tijdens de wapeninleveractie 'Wapens de wijk uit' van de Rotterdamse politie en het Openbaar Ministerie.
Wapens die vorig jaar werden ingeleverd tijdens de wapeninleveractie 'Wapens de wijk uit' van de Rotterdamse politie en het Openbaar Ministerie. Foto Olaf Kraak/ANP

De politie is er niet in geslaagd om een goed beeld te krijgen van het landelijke messenprobleem. Dat komt doordat het aantal steekpartijen in Nederland niet wordt geregistreerd. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie na berichtgeving hierover in De Telegraaf. „We registeren op delict, zoals moord of doodslag, maar niet op het soort incident. Dat is eigenlijk wel logisch, maar daardoor is het zoeken in dit geval lastig.”

Lokale politiekorpsen en burgemeesters waarschuwen al enige tijd voor een toename van het aantal incidenten met steekwapens, vooral onder jongeren. Het gaat regelmatig om dodelijke incidenten waarbij tieners betrokken zijn. Daarom wilde de politietop een analyse laten uitvoeren. Het lukt echter niet om de cijfers goed op een rijtje te krijgen.

Lees ook: De school wil niet op een gevangenis gaan lijken

Zo worden steekincidenten waarbij wordt gedreigd of gestoken niet apart geregistreerd. Als er bijvoorbeeld wordt gezocht op ‘messen’ en ‘jongeren’ in het systeem, komen niet alleen steekpartijen, maar ook het leksteken van een fiets- of autobanden boven water. Om geen vervuilde cijfers te krijgen zou alles handmatig geteld moeten worden, zegt de woordvoerder. „Dat is erg veel werk.”

Er zijn geen plannen om de manier van registeren te gaan veranderen, aldus de politie. De Rotterdamse politie lukte het vorig jaar wel een analyse te maken van het aantal steekincidenten. Zij doet dat door het systeem handmatig te doorzoeken.

Landelijk steeg het aantal zaken rond illegaal wapenbezit bij bureau Halt van 269 in 2016 naar 395 vorig jaar. Burgemeesters riepen onlangs op tot een landelijk messenverbod, maar volgens experts is dat moeilijk te handhaven. Ook minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) is niet voor een landelijk verbod.

Lees ook: ‘Ik bel direct de ouders als ik hoor dat iemand blowt’