MH17-proces

‘Dertien getuigen blijven anoniem om veiligheidsrisico’s’

De identiteit van dertien getuigen in de rechtszaak omtrent het neerhalen van vlucht MH17 zal geheim blijven. Hiertoe heeft de rechter-commissaris besloten, omdat de „gezondheid of veiligheid” van de getuigen in gevaar zou kunnen komen. Dat meldt Nieuwsuur dinsdagavond op basis van documenten van het Openbaar Ministerie. Negen van de dertien anonieme getuigen zijn afgelopen jaar gehoord. De anderen zijn in 2018 en 2016 gehoord. Het is onduidelijk door wie of wat het dertiental bedreigd zou kunnen worden. Uit de stukken in handen van Nieuwsuur blijkt dat een veertiende persoon ook had gevraagd om anonimiteit. Dit verzoek is echter afgewezen, omdat het onmogelijk zou zijn om de anonimiteit van de persoon in kwestie te waarborgen. (NRC)