‘Iets meer naar links, nog iets meer naar rechts’

Is het veilig? Is het schoon? Fotograaf brengt de mensen in beeld die alles wat we gebruiken inspecteren.

Foto Marije Kuiper

Rene Stougie (52) laadt namens spoorbedrijf DB Cargo defensiematerieel op de trein naar Duitsland. Dat is precisiewerk; zetten Stougie en zijn team een pantserwagen of bergingstank een paar centimeter verkeerd op de wagon, dan is de kans groot dat zo’n voertuig onderweg een perron of stationsoverkapping raakt. En dat moeten ze natuurlijk zien te voorkomen.

Met meetlinten en modeltekeningen laden ze de voertuigen in het Gelderse ’t Harde daarom zo precies mogelijk op de treinen. Defensiepersoneel bestuurt de wagens, Stougie en zijn collega’s geven aanwijzingen: „Iets meer naar links, iets meer naar rechts.” Met kettingen of spanbanden zetten ze de voertuigen vervolgens vast.