Covid-19

Trump benoemt vicepresident Pence tot hoofd coronabestrijding

Wereldwijd zijn tienduizenden mensen besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Er zijn inmiddels meer dan 2.600 mensen gestorven aan de gevolgen van de ziekte, van wie veruit de meesten in China. In dit blog houdt NRC alle ontwikkelingen bij rondom de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

Dit blog is nu gesloten. Het laatste nieuws wordt bijgehouden in een nieuw blog, dat is gestart op donderdag 27 februari.

Bekijk hier het nieuwe blog

Trump benoemt vicepresident Pence tot hoofd coronabestrijding

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn vicepresident Mike Pence de leiding gegeven bij de aanpak van het nieuwe coronavirus. Hij kondigde dat aan tijdens een persconferentie in het Witte Huis: „Hij zal aan mij rapporteren, maar Mike heeft hier een zeker talent voor”, zei Trump.

Hij stelde dat het risico van Covid-19 voor Amerikanen voorlopig erg laag blijft en dat de Verenigde Staten heel goed zijn voorbereid:

„We hebben heel veel succes gehad, heel veel succes, meer dan wat veel mensen hadden gedacht. Maar tegelijkertijd zijn er in sommige landen uitbraken - Italië en andere landen hebben de nodige problemen.”

Eerder op de dag had Trump getwitterd dat media als MSNBC en CNN de gevolgen van het coronavirus overdrijven. In de VS zijn tot nu toe 59 besmettingen gemeld.

Op een vraag van een journalist of er plannen zijn om hele steden in quarantaine te plaatsen zoals in China is gebeurd, zei Trump dat er plannen klaarliggen voor grootschalig ingrijpen en dat het altijd goed is om voorbereid te zijn, maar dat hij niet denkt dat het nodig is.

Trump riep Amerikanen ook op in eigen land te reizen en niet naar het buitenland te gaan, omdat de VS „de beste toeristische bestemming ter wereld” is, maar nieuwe reisbeperkingen voor bijvoorbeeld getroffen landen als Italië en Zuid-Korea legt hij niet op.

Foto Erik S. Lesser/EPA

Mike Pence zei als kersvers hoofd coronabestrijding dat er op dit moment geen hogere prioriteit is dan de veiligheid en de gezondheid van het Amerikaanse volk.

In het verleden leverde Trump volgens The Guardian felle kritiek op zijn voorganger Barack Obama voor het aanstellen van mensen zonder enige ervaring in de medische sector bij het bestrijden van ebola:

Obama just appointed an Ebola Czar with zero experience in the medical area and zero experience in infectious disease control. A TOTAL JOKE!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 17, 2014

Pence heeft ook geen medische ervaring, maar Trump verdedigde zich daartegen door te zeggen dat ebola veel erger en veel dodelijker was en dat Covid-19 net zoiets is als de griep.

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag uit angst voor de gevolgen van het nieuwe coronavirus opnieuw lager gesloten. De Dow Jones verloor 0,5 procent en de breder samengestelde S&P 0,4 procent. De beurzen waren in de voorgaande dagen al ruim 7 procent gedaald.

400 besmettingen in Italië, eerste besmetting in Noorwegen

In Italië zijn woensdagavond vierhonderd besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dinsdag waren nog maar tachtig gevallen bekend. Twaalf mensen zijn tot nu toe in het land overleden, schrijft de BBC. De WHO maakte woensdag bekend dat er voor het eerst meer nieuwe besmettingen buiten China opduiken dan binnen de Chinese landsgrenzen.

Een nagenoeg leeg plein in Milaan. Foto Matteo Corner/EPA

Behalve in Noord-Macedonië en Georgië werd woensdag ook een eerste besmetting in Roemenië en Noorwegen geregistreerd. Het Noorse slachtoffer was recent naar China afgereisd. De man werd positief getest op Covid-19, maar verkeert in goede gezondheid en is zeer waarschijnlijk niet besmettelijk, zeggen de Noorse autoriteiten. De teller van het aantal getroffen Europese landen staat nu op zestien.

Irak neemt vergaande maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo mogen de komende tijd geen grote openbare evenementen worden gehouden, en reizigers uit negen landen mogen het land tijdelijk niet in. Andersom mogen Irakezen ook niet naar landen zoals China, Iran en Japan afreizen. Openbare gelegenheden zoals restaurants en scholen blijven zeker anderhalve week dicht.

Minister: Duitsland staat aan begin van epidemie

Duitsland staat aan het begin van een Covid-19-epidemie. Dat heeft de Duitse minister voor Volksgezondheid woensdag gezegd. De 'route' die het nieuwe coronavirus aflegt, is niet meer goed te volgen. Minister Jens Spahn heeft contact gehad met alle deelparlementen om noodprotocollen voor een pandemie in te laten gaan, meldt de Duitse krant Die Welt.

In Duitsland zijn nu 21 besmettingen bekend. De meeste patiënten zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. Maandag werd een man in Noordrijn-Westfalen opgenomen, aan de grens met Nederland. De toestand van de man is kritiek. Hij verbleef volgens Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) vorige week in Roermond met zijn vrouw. Tijdens zijn verblijf vertoonde de man geen ziekteverschijnselen en dus was hij niet besmettelijk. Aanvullende maatregelen zijn vooralsnog niet nodig, zegt de RIVM. De autoriteiten in de Duitse deelstaat brengen momenteel wel in kaart met wie de man in contact is geweest. Ook zijn vrouw is inmiddels ziek geworden.

Veertiende Europese land

Woensdag werd ook bekend dat in Noord-Macedonië de eerste besmetting is vastgesteld. Het gaat om een vrouw die recent in Italië is geweest, over haar toestand is niets bekendgemaakt. Ook in Georgië is nu voor het eerst een besmetting bekend. Georgië is het veertiende Europese land waar Covid-19 is opgedoken.

In Oostenrijk zijn twee Nederlanders vandaag in quarantaine geplaatst, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De twee verblijven in een hotel in Innsbruck, maar vertonen geen tekenen van besmetting. In het hotel werkt een receptioniste bij wie Covid-19 is vastgesteld.

Waarschuwingsborden op de grootste luchthaven van Berlijn. Foto John MacDougall/AFP

Coronavirus bereikt ook Zuid-Amerika, eerste besmetting Brazilië

In Brazilië is woensdag de eerste besmetting met Covid-19 geconstateerd. Dat zegt het Braziliaanse ministerie van Gezondheid, meldt persbureau Reuters. Het gaat om het eerste besmettingsgeval op het Zuid-Amerikaanse continent. Een 61-jarige man die eerder deze maand een twee weken durend bezoek aan Italië bracht, is ziek geworden. De man liep het virus op in de regio Lombardije, waar nu zo'n 370 besmettingen bekend zijn.

„We zullen nu moeten bekijken hoe het virus zich gedraagt in de zomer in een tropisch land", aldus de Braziliaanse minister van Volksgezondheid. De man heeft al meerdere medische controles en behandelingen ondergaan, en is nu thuis in quarantaine. De Braziliaanse autoriteiten proberen iedereen die in contact met hem is gekomen, op te sporen. Reizigers vanuit enkele Europese landen en sommige Aziatische landen, worden in Brazilië extra goed in de gaten gehouden als ze symptomen van de ziekte vertonen. Het gaat om ongeveer twintig mensen.

Passagiers in Sao Paulo. Foto Nelson Almeida/AFP

Chinese ambassadeur in Den Haag: aantal besmettingen neemt in China af

Het aantal nieuwe besmettingen met het virus dat Covid-19 veroorzaakt, lijkt in China af te nemen. Dat heeft de Chinese ambassadeur in Nederland, Xu Hong, woensdag benadrukt tijdens een groots opgezette persconferentie in Den Haag. „We zien het licht van de overwinning doordringen”, aldus Xu.

Volgens de ambassadeur is het aantal nieuwe besmettingen dat dagelijks wordt vastgesteld, gedaald van rond de 3.000 naar rond de 400. Inmiddels zijn ruim 29.000 mensen volgens hem ook weer beter geworden. Maar Xu zei ook: „De situatie is nog steeds zwaar. Iedereen kijkt gespannen naar de statistieken.” Volgens Xu hebben de massale maatregelen ertoe geleid dat er „waardevolle tijd” is gewonnen „voor China en voor de wereld” om grip te krijgen op de uitbraak.

'Economische schade beperkt'

De briefing begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van het nieuwe virus, en met een korte, in opdracht van de Chinese ambassade samengesteld filmpje over de uitbraak en de maatregelen die China tot nu toe heeft genomen.

Tijdens de bijeenkomst, waarvoor behalve media ook tientallen buitenlandse diplomaten waren uitgenodigd, verklaarde Xu dat zijn land gelooft dat de economische schade als gevolg van de uitbraak beperkt zal blijven. „Er is onvermijdelijk impact geweest op de Chinese economie. Maar in het algemeen is de impact beperkt, van korte aard en beheersbaar.” Xu verwees onder meer naar regelingen waarmee bedrijven tijdelijk minder werknemers aan het werk kunnen zetten, zonder ze meteen te hoeven ontslaan.

Volgens de ook aanwezige Jochum Haakma, voorzitter van de Netherlands China Business Council, wordt het de komende tijd ook in economische zin spannend, omdat de voorraden die Europese en Nederlandse bedrijven hebben „de komende weken gaan opdrogen”. China zit „in de haarvaten van de wereldeconomie”, aldus Haakma, die erop wees dat het Chinese aandeel in de wereldwijde economie momenteel 18 procent bedraagt, vergeleken met 4 procent ten tijde van de Sars-epidemie in 2002.

Kritiek op VS

Zonder de VS te noemen, haalde Xu uit naar de Amerikanen die volgens hem „geen sympathie en bereidheid om samen te werken tonen” in de huidige crisis. „Het is kortzichtig en schadelijk om zulke catastrofes te politiseren”, zei de ambassadeur. Volgens Xu „misbruiken” de VS de situatie door te suggereren dat er een oorzakelijk verband is tussen de uitbraak „en het Chinese politieke systeem”. De ambassadeur benadrukte overigens dat „de meeste landen” juist heel behulpzaam zijn geweest tot nu toe.

Fake news

De ambassadeur waarschuwde ook voor het „doelbewust creëren van geruchten die paniek veroorzaken”. „Het internet heeft zich goed ontwikkeld en elk individu is zijn eigen media-outlet. Dat is handig, maar het kan ook leiden tot fake news.” In China wordt opgetreden tegen het verspreiden van zulke verhalen, verzekerde Xu. Een exact overzicht van de maatregelen kon hij niet geven.

Xu erkende dat er achteraf gezien wellicht sneller gereageerd had kunnen worden, om het virus te beteugelen. „Maar dat is achteraf. In eerste instantie wisten we niet dat het virus zo besmettelijk zou zijn en zich zo snel zou verspreiden.” Volgens de ambassadeur is het afsluiten van gebieden en steden en het beperken van economisch verkeer logistiek ook allesbehalve eenvoudig. Toch zal er volgens hem wel geprobeerd worden om lessen te trekken, om te kijken „hoe we sneller kunnen reageren als zoiets weer gebeurt”.

Correctie donderdag 27 februari 09.31 uur: in een eerdere versie van dit artikel stond dat 39.000 Chinezen weer genezen zijn. Dat moest zijn ruim 29.000 en is hierboven aangepast.

Europese Unie roept op tot Europese coördinatie van virusuitbraak

De Europese Unie heeft woensdag opgeroepen tot een Europese coördinatie van het nieuwe coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides moeten landen de EU informeren over hun plannen om het virus in te dammen, om zo afwijkende benaderingen te voorkomen. Het virus dat Covid-19 veroorzaakt is inmiddels in twaalf landen in Europa vastgesteld.

Kyriakides zei verder op een persconferentie in Rome dat er verder geen reden is tot paniek. Europese lidstaten zouden volgens haar hun informatie over besmettingen moeten delen met de EU, zodat reizigers nog beter geïnformeerd kunnen worden. Dinsdag vond ook een overleg plaats tussen de ministers van Volksgezondheid van Italië en verschillende buurlanden over de uitbraak van het virus in het noorden van Italië.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt het aantal besmettingen wereldwijd inmiddels boven de tachtigduizend, maar is dit cijfer nog geen reden tot paniek, meldt Reuters. De directeur-generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus noemt het oplopend aantal besmettingen in onder meer Italië en Zuid-Korea woensdag wel „zeer zorgelijk". Volgens Tedros moet worden opgepast met het gebruik van het woord pandemie, omdat dit mensen onnodig angstig kan maken.

We have requested Member States to review their preparedness plans and health care capacities. It is crucial that they all inform us about their level of preparedness - this is key for our mutual security. #COVID19 pic.twitter.com/KUkrBLwcuh

— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) February 26, 2020

Bol.com pakt externe leveranciers aan vanwege producten tegen coronavirus

Bol.com heeft „tientallen” producten aangepast of verwijderd die volgens de beschrijving bescherming zouden bieden tegen Covid-19. Dat bevestigt de webwinkel woensdag na berichtgeving van NH Nieuws. Het gaat om producten die worden aangeboden door externe leveranciers.

De leveranciers zetten in de producttitel of omschrijving termen als 'corona', 'virus', 'Covid-19' of '2019-nCOV'. Op die manier werden onder meer mondkapjes en latex handschoenen aangeboden. Ook werd een „mega voordeelset” aangeboden die voldeed aan de „WHO-richtlijn voor coronavirus”, aldus NH Nieuws. De kosten voor deze set, bestaande uit desinfecteermiddel, handschoenen, mondkapjes en een veiligheidsbril: 105 euro.

Om hoeveel producten het precies gaat en hoe bol.com op de advertenties stuitte, kan de woordvoerder niet zeggen. Leveranciers die dergelijke producten aanbieden, worden door bol.com verzocht deze aan te passen of te verwijderen. Gebeurt dat niet, dan haalt de webwinkel het product zelf offline.

Woensdagmiddag werd nog zeker één product aangeboden dat bescherming zou bieden tegen Covid-19. Wie zocht op 'coronavirus', kwam terecht bij anti-bacteriële latex handschoenen tegen het virus (9,95 euro voor tien handschoenen). Ook dit product zal worden aangepast of verwijderd, aldus de woordvoerder.

De latex handschoenen die bescherming zouden bieden tegen Covid-19. Screenshot bol.com

KLM kondigt bezuinigingsmaatregelen aan naar aanleiding van Covid-19

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft woensdag bezuinigingsmaatregelen aangekondigd als reactie op de uitbraak van het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat staat in een brief van financieel directeur Erik Swelheim aan de medewerkers van KLM die NRC heeft ingezien. Swelheim schrijft daarin dat het nieuwe coronavirus een „significante impact" heeft op het verkeer naar Chinese en andere Aziatische bestemmingen.

Volgens Swelheim is er een grote kans dat de operationele opbrengst van KLM in 2020 sterk onder druk komt te staan. In zijn brief roept de topman de medewerkers op de kosten te verminderen tot een minimaal niveau. IT-projecten die nog niet van start zijn gegaan, worden uitgesteld. Ook geldt op verschillende afdelingen tijdelijk een vacaturestop. Trainingen voor nieuw cabinepersoneel werden eerder al stopgezet.

Eerder voerde ook de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa al een pakket aan bezuinigingsmaatregelen door. Zo werd personeel dat niet hoeft te werken gevraagd om onbetaald verlof op te nemen. Ook de Scandinavische vliegmaatschappij SAS zegt bezorgd te zijn over de economische gevolgen van de virusuitbraak.

Financieel directeur Erik Swelheim van KLM. Foto Koen van Weel/ANP

Opnieuw dode in Italië, eerste besmetting in Griekenland

In Italië is woensdag opnieuw iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19, meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving van Italiaanse autoriteiten. Daarmee is het aantal doden als gevolg van het virus in Italië opgelopen tot twaalf. De nieuwe dode, een 69-jarige man, is opnieuw een ouder iemand die al gezondheidsproblemen had.

Woensdag werden daarnaast vijftig nieuwe besmettingen geconstateerd in het land, waarmee het totaal is opgelopen tot 374. Het virus brak vorige week uit in het noorden van Italië.

Inmiddels is het virus in twaalf landen in Europa vastgesteld. In Griekenland werd woensdag de eerste besmetting met Covid-19 geconstateerd. Het gaat om een 38-jarige Griekse die in Noord-Italië is geweest, melden internationale persbureaus op basis van berichtgeving het Griekse ministerie van Volksgezondheid.

Tweede dode in Frankrijk bevestigd

In Frankrijk is woensdag een tweede persoon overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Volgens de Franse autoriteiten gaat het om een zestigjarige man. Hij was dinsdag in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Parijs gebracht. Ruim een week geleden stierf een tachtigjarige Chinese toerist in Frankrijk aan het virus.

Met drie nieuwe besmettingen op woensdag komt het totaal aantal besmettingen met Covid-19 in Frankrijk op zeventien. Van die gevallen zijn elf mensen weer gezond verklaard. „Frankrijk maakt zich wel op voor een grote uitbraak, en in sommige gebieden zoals Baskenland zijn de mondkapjes uitverkocht, maar verder lijkt alles vooralsnog onder controle", zegt NRC-correspondent Eva Cukier.

In het noorden van Italië zijn woensdag zeker dertig nieuwe besmettingen met Covid-19 geconstateerd, onder wie vier kinderen. Het is de eerste keer dat het in Italië ook kinderen betreft, meldt persbureau Reuters. Een meisje van vier jaar zou volgens lokale autoriteiten tot de infectiegevallen behoren. In de regio Lombardije, waar een uitbraak van het coronavirus vorige week plaatshad, zijn inmiddels bijna driehonderd bevestigde besmettingen.

Duitse Covid-19-patiënt was tijdens bezoek aan Limburg niet besmettelijk

De Duitse Covid-19-patiënt die recent nog in Limburg is geweest, heeft in Nederland niemand kunnen besmetten. Hij was op dat moment niet ziek, meldt het RIVM woensdag. Verder onderzoek naar mensen met wie de man mogelijk in contact is geweest, wordt daarom niet gedaan.

Dinsdagavond bleek dat de man, die op ongeveer twintig kilometer van Sittard in de Duitse plaats Erkelenz woont, besmet is met het virus. Ook zou hij vorige week Nederland bezocht hebben. Dat is niet het geval, meldt het RIVM nu. Hij was hier in het weekend van 8 en 9 februari en was toen nog niet besmettelijk.

Volgens de meest recente cijfers van de WHO zijn in Duitsland nu zestien mensen besmet met Covid-19. De man uit Erkelenz is er slecht aan toe en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ook zijn vrouw vertoont verschijnselen, maar de ziekte is bij haar nog niet vastgesteld.

WK shorttrack in Zuid-Korea gaat niet door vanwege coronavirus

De wereldkampioenschappen shorttrack die komende maand worden gehouden in Zuid-Korea gaan niet door. De overheid heeft de ijsbaan gesloten en grote evenementen afgelast vanwege de uitbraak van Covid-19. De schaatsunie ISU zegt woensdag geen andere keuze te hebben dan het evenement niet door te laten gaan.

Volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie is Zuid-Korea na China het land met het grootste aantal Covid-19-besmettingen. 1.261 mensen zijn besmet, meldt persbureau Yonhap. Dinsdag stond de teller nog op 977.

Of de WK shorttrack op een later moment elders verreden kunnen worden, zegt de ISU nog niet te weten. Het virus maakt een „wereldwijde onzekere ontwikkeling" door, aldus de bond. Ook de toenemende logistieke problemen en de volle agenda's van deelnemers en organisatoren zullen het lastig maken om een ander geschikt moment te vinden. „Desondanks zal uitstel en/of verplaatsing van deze kampioenschappen mogelijk overwogen worden als de omstandigheden dat op enig moment mogelijk maken."

Een kunstschaatswedstrijd in de ijshal Mokdong in Seoul ging eerder deze maand door. Wel droegen bezoekers mondkapjes. Foto Kim Hong-Ji/Reuters

Japan wil de komende twee weken alle evenementen opschorten

De Japanse premier Shinzo Abe heeft voorgesteld om alle sport- en culturele evenementen af te zeggen of uit te stellen. Dit moet verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus voorkomen, melden Japanse media.

Veel sportevenementen zijn al afgelast. Zo is de Japanse voetbalcompetitie de komende drie weken opgeschort. Een honkbalteam in Tokio besloot de komende wedstrijden zonder publiek te spelen.

„De komende weken zijn extreem belangrijk waar het gaat om het stoppen van de verspreiding van het virus”, zei Abe. „Daarom moeten we voorkomen dat grote mensenmassa's samen komen.”

Het is nog niet duidelijk of de Olympische Spelen van komende zomer in Japan zullen doorgaan. Het Olympisch Comité neemt waarschijnlijk in mei een beslissing. De voorbereidingen op de Spelen gaan de komende tijd daarom gewoon door.

De Japanse premier Shinzo Abe (rechts) woensdag naast de minister van Gezondheid Katsunobu Kato. Foto EPA

Nog twee Italianen in hotel Tenerife besmet

In het hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife is het nieuwe coronavirus bij nog twee Italianen vastgesteld. Dat hebben de autoriteiten woensdag laten weten, meldt persbureau Reuters. Op dinsdag werd bekend dat een Italiaanse dokter en zijn vrouw besmet zijn met het virus, waarna zo'n duizend vakantiegangers in het hotel, onder wie zeker dertien Nederlanders, twee weken in quarantaine zijn geplaatst.

De twee Italianen die ook positief zijn getest op het virus waren samen met het andere Italiaanse stel naar Tenerife gereisd. Ze zijn alle vier in afzondering ondergebracht in een ziekenhuis op het toeristeneiland. Afgelopen weekend raasde zandstorm Calamia nog over het eiland.

Lees ook deze reportage vanaf het eiland: Zo ben je toerist, zo gevangene in de zon

Ondertussen hebben de gezondheidsdiensten van Brazilië mogelijk de eerste besmetting van het land en het Zuid-Amerikaanse continent gevonden. Het virus verspreidt zich vooral snel in Azië en sinds kort ook in Europa en het Midden-Oosten.

In Brazilië wordt de besmetting nog onderzocht door de gezondheidsdiensten in São Paulo. Een 61-jarige man zou vorige week in Noord-Italië zijn geweest en nu symptomen van de ziekte vertonen. Hij is in de quarantaine geplaatst in afwachting van de test.

Mensen staan op hun balkon in hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife. De hotelgasten mogen sinds dinsdag niet meer naar buiten, nadat een Italiaanse arts positief werd getest op Covid-19. Foto AP

Besmette Duitser was in Limburg

Een Duitser die is besmet met Covid-19 is een week geleden in Limburg geweest. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dinsdagavond. De GGD zal onderzoeken met wie de man in Limburg in contact is geweest en of deze personen ook besmet zijn geraakt.

Mensen die na contact met de man symptomen van Covid-19 vertonen zullen in quarantaine worden geplaatst.

Eerder op de dag werd bekend dat in het Duitse stadje Erkelenz, op zo'n twintig kilometer van de Nederlands grens, het virus is vastgesteld bij een 47-jarige man. Het is de eerste besmetting in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Of het om dezelfde man gaat die een week geleden in Limburg was, is niet bekend gemaakt.

Twitter avatar rivm RIVM Vanavond werd bekend dat een Duitse man positief testte op COVID-19. De man verbleef een week eerder in Limburg. De GGD is gestart met contactonderzoek. Mochten deze contacten klachten krijgen, dan worden zij geïsoleerd en getest. Morgen volgt een update. https://t.co/D3FZTtv03X https://t.co/eYExaKz9n4

Welkom in een nieuw blog

In dit blog volgen we de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Lees hier het vorige blog terug