Baanwielrenners met overmacht wereldkampioen na twee wereldrecords

WK baanwielrennen Eerder op woensdag pakte ook Kirsten Wild een gouden plak op het onderdeel scratch na een ijzersterke eindsprint.
Het Nederlandse team in actie in Berlijn.
Het Nederlandse team in actie in Berlijn. Foto Focke Strangmann/EPA

De Nederlandse baanwielrenners hebben woensdagavond in Berlijn met overmacht de wereldtitel veroverd op het onderdeel teamsprint. In een nieuw wereldrecord (41,225) werd tegenstander Groot-Brittannië in de finale met ruim een seconde verslagen, een enorme voorsprong op dit onderdeel van het baanwielrennen. Het was daarmee de derde wereldtitel op rij voor Oranje.

In de eerste kwalificatieronde maakten Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland al grote indruk namens Nederland door het zes jaar oude wereldrecord te verbreken (41,275). Dezelfde formatie stelde ook bepaald niet teleur in de grote finale tegen de Britten. Zij kwamen met onder anderen zesvoudig olympisch kampioen Jason Kenny niet verder dan 42,400. De derde plek ging naar Australië (42,829), dat Frankrijk versloeg in de strijd om het brons.

Wild bezorgt Nederland eerste goud

Eerder op woensdag had Kirsten Wild de eerste gouden plak voor Nederland binnengesleept op het WK in Berlijn. De 37-jarige renster uit Almelo werd wereldkampioen op het onderdeel scratch, waarbij de dames gezamenlijk in veertig ronden tien kilometer afleggen. Wild won het onderdeel eerder in 2015 en 2018.

Samen met de Britse baanwielrenster en viervoudig olympisch kampioene Laura Kenny was Wild favoriet voor de wereldtitel. Wat volgde was een ronduit saaie race waarin geen enkele aanvalspoging werd ondernomen vanuit het peloton. Hierdoor kon Wild vertrouwen op haar ijzersterke eindsprint.

Hoewel Kenny haar twee ronden voor het einde buitenom probeerde af te troeven, wist Wild bij te blijven en uiteindelijk van kop af naar overwinning te spurten. Achter haar pakte de Amerikaanse Jennifer Valente het zilver en ging het brons naar de Portugese Maria Martins, waardoor Kenny zelfs buiten het podium viel. (ANP/NRC)

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Wat een mooi begin van #WKbaan voor Nederland! @kirsten_wild bewijst voor de derde keer de beste van de wereld te zijn waarna de mannen teamsprinters met een wereldrecord de avond afsluiten met een zeer verdiende gouden plak. Heb mijn felicitaties overgebracht.🥇🥇🚴🏻‍♀️