Algoritme moet Amsterdam helpen in strijd tegen illegale verhuur

Algoritme Met een algoritme moet de illegale vakantieverhuur in Amsterdam worden bestreden. Verhuur van woningen via deelplatformen als Airbnb nam de afgelopen jaren toe.
Ondanks strengere regels groeide de (illegale) verhuur van woningen via deelplatformen in Amsterdam de afgelopen jaren.
Ondanks strengere regels groeide de (illegale) verhuur van woningen via deelplatformen in Amsterdam de afgelopen jaren. Foto Koen van Weel/ANP

De gemeente Amsterdam gaat het komende half jaar een algoritme gebruiken om illegale woningverhuur in stad tegen te gaan. Dat heeft het college dinsdag bepaald, bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving in de Volkskrant. Het gaat in eerste instantie om een test van tien weken, waarna de werking van het systeem wordt beoordeeld.

Het algoritme gaat onder meer data analyseren van eerdere woonfraudezaken en gegevens gebruiken uit de Basisregistratie Personen. Volgens de gemeente gaat het algoritme hetzelfde werk doen als mensen, maar dan veel sneller. Marnix Bolkestein, hoofd handhaving Dienst Wonen Zorg en Samenleven in Amsterdam, zegt tegen de Volkskrant dat weken durend onderzoek door een algoritme in minder dan een seconde kan worden gedaan.

Lees ook: Wat is een algoritme eigenlijk?

Strengere regels

Amsterdam probeert al langere tijd de illegale verhuur van woningen in de stad tegen te gaan. Ondanks strengere regels nam de verhuur via onder meer platform Airbnb de afgelopen jaren alleen maar toe. De prijs per nacht van een vakantiewoning steeg ook de afgelopen jaren. De maximale verhuurtermijn van een woning in Amsterdam ligt op zestig dagen en bewoners moeten hun woning aanmelden bij de gemeente als zij deze willen onderverhuren.

Volgens de gemeente moet het algoritme ervoor zorgen dat beter kan worden ingeschat of op een adres woonfraude wordt gepleegd. Uiteindelijk moeten handhavers wel zelf bepalen of zij ook naar het adres gaan.

Eerder deze maand bepaalde de rechter dat de gemeente Amsterdam geen gebruik mag maken van SyRI (Systeem Risico Indicatie) om fraude met sociale zekerheid in de stad op te sporen. Dat systeem maakte ook gebruik van een algoritme, waarbij uit meerdere persoonsgegevens data werd verzameld. Volgens Bolkestein is het algoritme dat wordt ingezet om illegale verhuur te bestrijden, goedgekeurd door een onafhankelijke privacycommissie. Wat precies het verschil is tussen SyRI en het nieuwe systeem, zegt Bolkestein niet.