‘Agenten en burgers zijn in gevaar door falend C2000’

Veiligheid De Ondernemingsraad van de politie stuurt een brandbrief naar korpschef Akerboom en minister Grapperhaus over C2000.

C2000 portofoon.
C2000 portofoon. LEX VAN LIESHOUT/ANP

Het nieuwe communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 werkt dermate slecht dat de veiligheid van hulpverleners en burgers in gevaar kan komen. Daarvoor waarschuwt de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie in een brief die dinsdag is verstuurd naar korpschef Erik Akerboom en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA). Het gesloten communicatiesysteem wordt landelijk gebruikt door onder meer de politie, de brandweer en ambulancemedewerkers.

Het systeem kreeg eind januari een update en sindsdien hebben zich verschillende problemen voorgedaan. Zo waren er noodsituaties waarbij agenten probeerden om spoedassistentie aan te vragen, maar geen contact kregen met de meldkamer. Bij een grote operatie in Amsterdam konden de diverse hulpdiensten elkaar niet bereiken. In andere gevallen konden politiediensten onderling geen contact leggen met elkaar.

Kwestie van tijd

COR-voorzitter Rob den Besten zei dinsdagavond desgevraagd dat er geen slachtoffers zijn gevallen door het falende systeem, maar dat dat mogelijk een kwestie van tijd is. „Dat willen we voorkomen, vandaar deze schreeuw om aandacht.” Hij stelt dat zowel politieagenten als technici hun zorgen hebben geuit over het systeem.

Korpschef Akerboom zegt in een reactie tegenover NRC op de hoogte te zijn van de problemen met het C2000-netwerk. Hij schrijft dat een team van experts „dag en nacht werkt” om de problemen op te lossen. Dit is echter geen simpele taak, omdat de problemen „erg gevarieerd en per eenheid verschillend” zijn, aldus Akerboom.

Een woordvoerder van minister Grapperhaus zegt dat hij binnenkort op de aantijgingen zal reageren per brief aan de COR. Eerder zei de minister dat het systeem „opstart- en aanloopproblemen” kent, maar over het algemeen werkt.

Den Besten erkent dat hij geen kant-en-klare oplossing weet voor de problemen met het netwerk. Toch vindt hij dat Akerboom en Grapperhaus meer „urgentiebesef” moeten laten zien en dat de problemen „de hoogste prioriteit voor iedereen moeten worden”. De eerdere reactie van Grapperhaus noemt de voorzitter van de COR „laconiek”.

Het is niet de eerste keer dat er vanuit de politie kritiek wordt geuit op het C2000-systeem. Vorige week waarschuwde politievakbond ACP al voor mogelijk dodelijke gevolgen door falen van het systeem.

Correctie (26 februari 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond dat C2000 een maand geleden werd ingevoerd, dat is onjuist. Het systeem kreeg eind januari een update.