20 doden bij protesten tegen burgerschapswet New Delhi

Burgerschap Sinds de invoering in december is New Delhi het toneel van protesten tegen de omstreden wet, door critici gehekeld als een ‘anti-moslimwet’.
Een uitgebrande auto tijdens rellen in de Indiase hoofdstad New Delhi.
Een uitgebrande auto tijdens rellen in de Indiase hoofdstad New Delhi. Foto Prakash Singh/AFP

Zeker twintig mensen zijn om het leven gekomen bij protesten tegen een burgerschapswet in New Delhi die sinds maandag zijn opgelaaid. Tientallen gewonden liggen nog in ziekenhuizen, melden internationale persbureaus. Lokale autoriteiten verwachten dat het dodental verder zal stijgen. De rellen van de afgelopen dagen zijn de gewelddadigste van de afgelopen maanden.

Demonstranten protesteerden in de Indiase hoofdstad tegen een nieuwe burgerschapswet. De wet moet het voor religieuze minderheden die buiten India geboren zijn makkelijk maken om Indiaas burgerschap te verkrijgen, maar sluit moslims uit. Tijdens de protesten braken rellen uit tussen moslim- en hindoegroepen, waarbij tegenstanders elkaar te lijf gingen met stokken, metalen buizen en stenen.

New Delhi is het toneel van protesten sinds het Indiase parlement de wet in december goedkeurde. Critici hekelen de wet als een ‘anti-moslimwet’. De hernieuwde rellen vallen samen met het eerste staatsbezoek van president Trump aan India.

Lees ook: ‘Moslims vrezen onder Modi hun plek in India te verliezen’

De zogenoemde Citizens Amendment Act maakt het makkelijker voor illegale immigranten uit Afghanistan, Bangladesh of Pakistan die voor 2015 naar India vluchtten staatsburgerschap te krijgen. De wet gebruikt religie hierbij als maatstaf: moslims komen niet in aanmerking. Volgens internationale mensenrechtenorganisaties discrimineert de wet op basis van religie en doet deze afbreuk aan de Indiase seculiere democratie. Ongeveer 80 procent van de Indiase bevolking is hindoe, moslims zijn de grootste minderheid van het land.

De wet is onderdeel van een bredere hindoe-nationalistische agenda van minister-president Modi. Moslims in India vrezen dat ze uiteindelijk hun nationaliteit zouden kunnen verliezen, als ze geen documenten kunnen aanleveren die hun oorsprong in India laten zien. Premier Modi heeft benadrukt dat India’s 200 miljoen moslims zich „geen zorgen” hoeven te maken over de burgerschapswet.