Zes jaar cel voor overval en opsluiten 82-jarige vrouw in meterkast

De Krim Drie mannen overvielen eind 2018 een bejaarde vrouw in het Overijsselse De Krim en sloten haar daarbij urenlang op in de meterkast.
De rechtbank rekent het de mannen aan dat ze een kwetsbaar slachtoffer kozen.
De rechtbank rekent het de mannen aan dat ze een kwetsbaar slachtoffer kozen. Foto Roos Koole/ANP

Drie mannen die een 82-jarige vrouw in het Overijsselse De Krim hebben overvallen, zijn dinsdag veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. Bij de overval in december 2018 sloot het drietal de bejaarde vrouw op in haar meterkast, waaruit ze pas na vijftien uur werd bevrijd.

De 44-jarige Lambert B. uit Coevorden en de 46-jarige Evert B. uit Hoogeveen waren twee weken voor de overval al bij de vrouw langs geweest om oud ijzer op te halen. Tijdens dit bezoek viel hun oog op zaken die ze wilden stelen – onder andere een zitmaaier en een elektrische fiets. Hierna maakten zij een plan met de 20-jarige Anil T. uit Drachten om de vrouw te beroven.

Op de avond van 10 december 2018 zette Lambert B. zijn handlangers af bij het huis van de vrouw. Toen ze haar kat buitenliet, kwam de vrouw oog in oog te staan met T., die een bivakmuts droeg. Hij duwde haar haar huis in, waarna Evert B. erbij kwam. B. had een taser bij zich die hij per ongeluk tegen zichzelf gebruikte, waardoor hij onwel werd.

Hierop raakte T. in paniek en duwde hij de vrouw in de meterkast. Hij belde vervolgens Lambert B. om terug te komen en te helpen. Hierop kwam B. terug en hielp hij de anderen de woning en schuur van de vrouw te doorzoeken en de buit in te laden. Toen het drietal vertrok, zat de vrouw nog in de meterkast. Ze werd na vijftien uur ontdekt nadat ze niet kwam opdagen voor haar dansgroep.

Kwetsbare vrouw

Volgens de rechtbank staat buiten kijf dat Anil T. de vrouw in de meterkast heeft geduwd. Zij gaat er echter van uit dat ook de twee andere daders achter dat plan stonden. Daarom zijn zij tot dezelfde straf veroordeeld. Het drietal is schuldig bevonden aan gewapende overval, diefstal met geweld en opzettelijke vrijheidsberoving.

Bij de overval maakten de mannen onder andere de zitmaaier, de lader van haar elektrische fiets en sieraden buit. De rechtbank rekent het de overvallers aan dat ze gewelddadig te werk gingen en een „kwetsbare hoogbejaarde vrouw” als slachtoffer kozen. Door haar achter te laten in de meterkast namen zij bovendien het risico dat de overval „op een andere manier” kon aflopen.