Ingrid Thijssen voorgedragen als nieuwe voorzitter van VNO-NCW

Ingrid Thijssen Thijssen, nu nog voorzitter van Alliander, is de enige voorgedragen kandidaat. Ze wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van VNO-NCW.

Foto Andreas Terlaak

Ingrid Thijssen is de beoogde nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Thijssen is nu nog bestuursvoorzitter van netwerkbedrijf Alliander.

Donderdag wordt Thijssen voorgedragen door de benoemingscommissie, het bestuur moet dan instemmen. Thijssen is de opvolger van Hans de Boer, sinds 2014 de voorman van de grootste werkgeversorganisatie van het land. Thijssen is de enige kandidaat en wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van VNO-NCW.

Na een rechtenstudie in Utrecht begon Thijssen (1968) haar loopbaan bij NS, waar ze verschillende managementfuncties had en de laatste drie jaar directeur van de divisie NS Reizigers was. In mei 2014 stapte ze over naar Alliander. Sinds september 2017 is ze bestuursvoorzitter van het in Arnhem gevestigde bedrijf (omzet 1,9 miljard euro) dat stroom en gas levert aan huishoudens en bedrijven in Noord-, Oost- en West-Nederland. Alle aandelen van de NV zijn in handen van Nederlandse provincies en gemeenten. De ontslagvergoeding van een half miljoen euro voor haar voorganger Peter Molengraaf leidde in 2017 tot politieke ophef over de directiesalarissen bij Alliander. Ze werden teruggebracht tot 130 procent van een ministerssalaris, wat neerkomt op circa 220.000 euro per jaar.

Thijssen werd in 2016 uitgeroepen tot Topvrouw van het jaar, een prijs voor vrouwelijke topbestuurders. De jury prees haar „lef en verbindende leiderschapsstijl waarmee zij een belangrijke rol vervult in een door mannen gedomineerde wereld”.

In een interview met NRC liet zij zich in 2017 uit over de positie van vrouwen in de samenleving. „Wat ik wel een tegenvaller vind: er is sinds vijftien jaar geleden, toen ik zelf kinderen kreeg, niets veranderd. Vrouwen worden nog hetzelfde bejegend. Wat is er nog veel te doen.” Ze noemt kwesties als kinderopvang, vaderschapsverlof en de loonkloof. Over het verschil tussen mannen en vrouwen: „Mannen verkondigen meningen, vrouwen stellen vragen. Met vragen stellen breng je een discussie verder, en daarmee worden beslissingen ook beter.”

Als baas van VNO-NCW zal Thijssen, actief lid van D66, zich ook over andere maatschappelijke kwesties kunnen uitspreken. De laatste jaren was ze actief betrokken bij de energietransitie. Ze vertegenwoordigde brancheorganisatie Netbeheer Nederland aan de klimaattafel voor Gebouwde Omgeving, en ondersteunt het Klimaatakkoord. De werkgeversorganisatie sprak eerder al steun uit voor de klimaatmaatregelen van het kabinet, maar stelde daar voorwaarden aan. In een interview met Forum, het blad van VNO-NCW, toonde Thijssen zich in 2018 bewust van de beperkingen. „Uiteindelijk gaat dit verhaal ook over de inhoud van je portemonnee. Ik denk dat de meeste mensen het zich niet kunnen permitteren om te zeggen: ‘Goed, dan kost het maar iets extra, maar ik doe dit wel voor moeder aarde’. Je moet proberen om aansluiting te vinden bij ieders eigen, individuele drijfveren.”