Schadevergoeding

FNV eist miljoen euro van chemiebedrijf DuPont

Vakbond FNV eist namens vijftien oud-werknemers een schadevergoeding van 1 miljoen euro van chemieconcern DuPont. Volgens de vakbond werden de oud-werknemers blootgesteld aan het oplosmiddel dimethylacetamide (DMAc), dat doodgeboortes en vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. Dat heeft FNV maandag bekendgemaakt. Volgens de vakbond zijn meerdere vrouwelijke oud-werknemers ongewenst kinderloos gebleven door de blootstelling aan het gif. DuPont is volgens FNV aansprakelijk voor de schade bij oud-werknemers. Het Bureau Beroepsziekten van FNV deed onderzoek naar gezondheidsproblemen naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag. Het programma stelde in 2016 dat vrouwelijke werknemers ernstige zwangerschapsproblemen ondervonden door het werken met giftige stoffen. De arbeidsinspectie stelde een onderzoek in en concludeerde dat de meetmethoden en de beschermingsmaatregelen bij DuPont onvoldoende waren. Volgens FNV erkent het chemiebedrijf dat er werd gewerkt met de schadelijke stof maar houdt het concern vol dat er geen kritieke waarden zijn overschreden. DuPont, dat nu Chemours heet, zegt tegen persbureau ANP dat het de dagvaardingen nog bestudeert. Het bedrijf heeft aangegeven verder nog niet inhoudelijk te willen reageren. (NRC)