‘Quotum maakt KNVB niet minder wit’

Voetbal

Just Spee, die sinds december 2019 voorzitter is van de KNVB, is tegen een quotum om etnische minderheden meer kans te geven om door te dringen tot invloedrijke posities binnen de voetbalbond. „Dat is kunstmatig, en daar geloof ik niet in”, zegt hij in een interview met NRC.

Lees ook het volledige interview met voorzitter Just Spee: ‘Met een quotum maak je de KNVB niet minder wit’

Bij de presentatie van de plannen tegen racisme, eerder deze maand, erkende de KNVB dat de bond te wit is. De diversiteit in nationale jeugdteams zou niet terug te zien zijn bij het personeel op het bondsbureau in Zeist.

Spee ziet dat ook. „Onze organisatie wordt geleid door witte mannen van een zekere leeftijd. Dat is een feit. Ik vind dat er bij de KNVB zeer getalenteerde mensen rondlopen. Jonge vrouwen, niet-witte mannen, die het in zich hebben om ooit op mijn plek of die van de directie te komen. Maar ik besef ook dat zij het moeilijker hebben om daar te komen. Die mensen moeten we helpen om over de laatste hobbels heen te komen.”

Een van de zaken die de voormalige bestuursvoorzitter van Endemol en Stage Entertainment bij de KNVB is opgevallen, is dat profs minder zwaar worden gestraft dan amateurs. „Bij de profs spreken ze van ‘een professionele overtreding’, terwijl een amateur soms weken niet mag voetballen. Niet fair.”

Spee zegt ook dat hij het „goed” vindt dat het WK 2022 in Qatar wordt gehouden. Ondanks de schending van mensenrechten is de kritiek op het gastland in zijn ogen „te kort door de bocht”.

Interview Just Spee pagina E10-11