Operazanger Plácido Domingo geeft seksueel wangedrag toe

#metoo De beroemde tenor Plácido Domingo ontkende tot nu toe telkens beschuldigingen van ruim dertig vrouwen over seksueel misbruik. Nu zegt hij „alle verantwoordelijkheid” te erkennen.
Plácido Domingo vorig jaar augustus tijdens een concert.
Plácido Domingo vorig jaar augustus tijdens een concert. Foto Attila Kisbenedek/AFP

Operazanger Plácido Domingo heeft dinsdag toegegeven dat hij vrouwen seksueel heeft lastiggevallen. De 79-jarige Spaanse tenor zegt tegen persbureau Europa Press dat hij „alle verantwoordelijkheid” erkent voor het wangedrag waarvan hij de afgelopen maanden is beschuldigd. Tot nu toe ontkende Domingo de aantijgingen telkens.

Domingo heeft Europa Press een verklaring gestuurd waarin hij zijn excuses aanbiedt voor „de pijn” die hij heeft veroorzaakt. Hij zegt dat het niet zijn bedoeling was de grenzen van de vrouwen te overschrijden. „Maar niemand zou zich zo moeten voelen”, aldus de zanger, die naar aanleiding van de beschuldigingen vertrok als dirigent bij de Los Angeles Opera. Ook ging hij weg bij de Metropolitan Opera in New York, waar hij de titelrol in Verdi’s Macbeth zou zingen.

Meer dan dertig zangeressen, danseressen, musici, zangcoaches en operamedewerkers hebben Domingo sinds vorig jaar augustus beschuldigd van seksueel misbruik. Hij zou de veelal jonge vrouwen hebben achtervolgd met seksuele verzoeken. Sommigen betastte hij of kuste hij ongevraagd. In een enkel geval kwam het tot seks. Sommige vrouwen gaven toe aan Domingo’s avances omdat ze bang waren dat weigeren hun carrière kon schaden.

Wederzijdse instemming

Nadat persbureau AP de beschuldigingen naar buiten had gebracht, zei Domingo dat bij de seksuele contacten in kwestie telkens sprake was geweest van wederzijdse instemming. Dinsdag zegt hij te begrijpen dat de vrouwen bang waren iets van het wangedrag te zeggen, „omdat ze bezorgd waren om hun loopbaan”. Domingo heeft de kwestie „de laatste maanden” op zich laten inwerken, waarna hij naar eigen zeggen tot inkeer is gekomen.

Domingo is een van de grootste operazangers uit de geschiedenis. In een loopbaan van ruim een halve eeuw vertolkte hij meer dan 150 rollen. Daarnaast was Domingo zeer succesvol met de Drie Tenoren, die hij vormde samen met Luciano Pavarotti en José Carreras. Hun eerste plaat is een van de meest verkochte klassieke albums aller tijden. In de prijzenkast van Domingo staan onder meer negen Grammy’s.

De onthullingen over het misbruik plaatsten Domingo op de lange lijst van machtige mannen die als onderdeel van de #metoo-beweging in opspraak zijn geraakt. Het meest geruchtmakende geval, dat van filmproducent Harvey Weinstein, kende maandag zijn voorlopige apotheose in de New Yorkse rechtbank. Een jury bevond Weinstein schuldig aan verkrachting en aanranding.