Recensie

Recensie Film

Nutteloze rol Gary Oldman in nutteloze film

Actie Oscarwinnaar Gary Oldman schmiert zich door zijn rol als corrupte zakenman Ezekiel Mannings. Zijn handlangers hebben een uur de tijd om een kroongetuige uit de weg te ruimen in een nutteloze actiefilm.

Gary Oldman (rechts) maakt zich gemakkelijk af van zijn rol als corrupte zakenman in ‘The Courier’. Foto Gareth Gatrell
Gary Oldman (rechts) maakt zich gemakkelijk af van zijn rol als corrupte zakenman in ‘The Courier’.

Foto Gareth Gatrell

In 2018 won Gary Oldman de Oscar voor beste acteur voor zijn veeleisende rol als Winston Churchill in de film Darkest Hour. Sindsdien doet hij het wat rustiger aan. Maar wat hij laat zien in The Courier is wel heel erg beneden peil.

Oldman pakt hier duidelijk simpelweg de poen. Hij schmiert zich door zijn rol als corrupte zakenman Ezekiel Mannings. Hij draagt een ooglapje en luistert naar klassieke muziek vanaf vinyl, met een glas whisky binnen handbereik.

Zijn comfortabele bestaan wordt bedreigd door een kroongetuige die Mannings een moord zag plegen. Dus heeft hij opdracht gegeven deze getuige, Nick Murch, uit de weg te ruimen. Daar hebben zijn handlangers een uur voor, dan komt de FBI. Maar Nick wordt geholpen door een geheimzinnige motorkoerier in wie actrice en voormalig Bondgirl Olga Kurylenko te herkennen is.

Het aardige is dat de actie zich grotendeels in één ruimte afspeelt, een afgesloten parkeergarage. Verder is er weinig origineels aan The Courier, waarin een dozijn stoere machomannen het met machinegeweren en ander wapentuig opnemen tegen de koerierster, een voormalig militair. Daarbij is Nick vrij nutteloos, net zoals deze film.