Jeugdstrafrecht

Twee jaar jeugddetentie voor man die publiek inreed bij autocross

De man die afgelopen september inreed op het publiek van een autocrosswedstrijd in Leende, is maandag veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor meervoudige poging tot doodslag. Ook mag hij de komende twee jaar niet meedoen aan cross-evenementen en vijf jaar niet rijden. De 21-jarige man uit Reuver is verminderd toerekeningsvatbaar en daarom volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld.

M. deed afgelopen september mee aan de Kempen Cross. Vanwege problemen met het terrein besloot de organisatie de derde en laatste ronde af te gelasten. De man en zijn vriendin waren daar boos over en eisten een deel van het inschrijfgeld à 10 euro terug. Toen de organisatie weigerde het geld terug te geven, reed M. met zo’n vijftig kilometer per uur het publiek in.

Bij de aanrijding raakten meerdere mensen gewond, drie van hen hadden meerdere botbreuken en één heeft blijvend letsel. Ook raakte een medewerker van de wedstrijd gewond die probeerde de sleutel uit het contact te halen en in gevecht kwam met M. Het incident had volgens de rechtbank nog veel slechter hebben afgelopen. Vanwege het feit dat M. steeds opschakelde en niet remde, stelt de rechter dat de man met zijn actie „de aanmerkelijke kans op dodelijke slachtoffers heeft aanvaard”.

De rechter zei maandag dat M. zich schuldig heeft gemaakt aan een „zeer gewelddadig delict om een futiele aanleiding”. Verschillende bezoekers van de Kempen Cross zouden een „onveilig gevoel” hebben overgehouden aan de dag, van wie sommigen nog steeds last hebben.

De man heeft eerder verklaard dat hij zich niet kon herinneren dat hij mensen had geraakt. Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat hij licht verstandelijk beperkt is, waardoor hij „kinderlijker” is dan leeftijdsgenoten. Naast zijn straf moet M. zich verplicht laten begeleiden door de jeugdreclassering en meedoen aan een ambulant behandeltraject. (NRC)