Ja-ja-stickers in Utrecht voorlopig van de baan

Persvrijheid Bewoners van Utrecht die het plaatselijke huis-aan-huisblad nog wilden ontvangen, moesten een ja-ja-sticker op hun brievenbus plakken. Dat is in strijd met Europese regels, oordeelt het hof.
Foto Ramon Flymen/Hollandse Hoogte

Utrecht mag voorlopig geen systeem met ja-ja-stickers voor het plaatselijke huis-aan-huisblad invoeren. De gemeente wilde om milieuredenen dat reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen niet meer mochten worden bezorgd bij huizen zonder sticker, maar dat is in strijd met de persvrijheid, heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dinsdag bepaald.

Om met name het aantal verspreide reclamefolders terug te dringen wilde de gemeente dat bewoners vanaf 1 januari standaard geen enkel ongeadresseerd drukwerk meer zouden ontvangen. Met een ja-nee-sticker (alleen huis-aan-huisbladen) of ja-ja-sticker (huis-aan-huisbladen én reclamefolders) zouden bewoners kunnen aangeven dit soort drukwerk wel op de deurmat te willen vinden. De uitgever van het Stadsblad Utrecht, DPG Media, vreesde echter de dupe te worden van die regeling.

Lees ook: ‘Ja-ja-sticker doodsteek voor huis-aan-huiskranten’

De zaak diende bij het hof omdat de rechtbank nog geen uitspraak heeft gedaan in een bodemprocedure die was aangespannen door de uitgever. Om op korte termijn te voorkomen dat het Stadsblad niet meer mocht worden bezorgd, vroeg de uitgever het hof het systeem voorlopig niet in te laten gaan. Het hof verwijst in zijn uitspraak naar artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin is onder meer vrijheid van meningsuiting, maar ook persvrijheid geregeld.

Milieu

De NNP, belangenorganisatie van de bijna vierhonderd huis-aan-huiskranten in Nederland, maakt zich zorgen over de milieumaatregel die steeds meer gemeenten willen invoeren. De organisatie schreef daarover eerder dit jaar een brandbrief naar minister Arie Slob (Media, ChristenUnie).