Het Nationale Ballet eert Stravinsky in nieuw seizoen

Dans Afgelopen maandag werd de programmering van Het Nationale Ballet bekend gemaakt. Naast klassieke werken en programma’s met bestaand en nieuw werk presenteert HNB in het Stravinsky-jaar 2021 drie programma’s met werken op muziek van de Rus.

Scène uit de serie ‘Stravinsky Sprookjes’.
Scène uit de serie ‘Stravinsky Sprookjes’. Bart Hes

Maandag werd de programmering van Het Nationale Ballet bekendgemaakt. Het meest opmerkelijk daarin is de centrale positie van componist Igor Stravinsky. In het Stravinsky-jaar 2021 presenteert Het Nationale Ballet drie programma’s met werken op muziek van de Rus.

Stravinsky schreef zijn bekendste composities speciaal voor ballet: Le Sacre du Printemps, De Vuurvogel, Petroesjka, Les Noces, Pulcinella. In twee gemengde programma’s danst HNB bestaande en nieuwe versies van een aantal van die bekende titels. In ‘Stravinsky Sprookjes’ twee werken van de veelgevraagde Russische choreograaf Alexei Ratmansky, Firebird en Fairy’s Kiss, en in ‘Stravinsky’s Meesterwerken’ Le Sacre du Printemps van Shen Wei, L’Oiseau de feu in de originele choreografie van Ballets Russeschoreograaf Michel Fokine en de wereldpremière van een nieuwe Petroesjka door Krzysztof Pastor. Voor Stravinsky’s Meesterwerken zal het Koninklijk Concertgebouworkest afdalen naar de bak van Nationale Opera & Ballet. In een coproductie met De Nationale Opera danst het gezelschap Oedipus Rex/From ‘Antigone’. Deze opera wordt geregisseerd én gechoreografeerd door de bekende Britse choreograaf Wayne McGregor.

Lees ook: Concertgebouworkest gaat anders plannen om nieuw publiek te trekken

Avondvullend muziekstuk

Met Dorian Gray borduurt de Junior Company van Het Nationale Ballet voort op de eerdere samenwerking met ISH Dance Collective. Na de gunstig ontvangen hiphop-meets-ballet sprookjes Narnia en Grimm wagen Ernst Meisner en Marco Gerris nu hun hand aan een literair meesterwerk. In Dorian Gray, naar Oscar Wildes roemruchte The Picture of Dorian Gray, gaan de choreografen op zoek naar parallellen met het huidige selfietijdperk waarin alleen plaats lijkt voor succes en genot. De jonge Nederlander Joey Roukens componeert een nieuw, avondvullend muziekstuk.

Uiteraard ontbreken volgend seizoen avondvullende klassieke werken niet; Notenkraker en Muizenkoning, La Bayadère en Onegin worden hernomen. Daarnaast danst het gezelschap diverse gemengde programma’s met bestaand en nieuw werk.