Drie mannen willen leider worden van de christen-democratische CDU

De CDU kiest de nieuwe voorzitter op een speciaal partijcongres op 25 april.

Oud-fractievoorzitter Friedrich Merz maakte dinsdag bekend ook partijleider van de CDU te willen worden. Hij was ooit een bittere rivaal van Merkel.
Oud-fractievoorzitter Friedrich Merz maakte dinsdag bekend ook partijleider van de CDU te willen worden. Hij was ooit een bittere rivaal van Merkel.

De strijd om het leiderschap van regeringspartij CDU is deze dinsdag in Duitsland losgebarsten. De nieuwe leider zal naar verwachting ook de kandidaat van de christen-democraten worden voor de opvolging van Angela Merkel als bondskanselier. Nadat CDU-partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer begin deze maand onverwachts haar aftreden aankondigde, meldde zich aanvankelijk één prominente CDU’er officieel als kandidaat voor het leiderschap: Norbert Röttgen (54), voorzitter van de buitenlandcommissie in de Bondsdag.

Lees ook: dit zijn de andere kanshebbers

Team met Spahn

Dinsdag maakte ook de minister-president van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet (59), zijn kandidatuur bekend. Hij presenteerde zich als team met minister van Gezondheid Jens Spahn (39), die ook als serieuze kandidaat gold. Spahn zei van een eigen kandatuur af te zien en Laschet te steunen. De CDU bevindt zich in de grootste crisis van haar bestaan, aldus Spahn, en samenwerking moet nu prioriteit zijn. Hij heeft een conservatiever profiel dan Laschet, die meestal de politieke lijn van Merkel steunt. Kort daarna maakte ook oud-fractievoorzitter Friedrich Merz (64) bekend leider te willen worden, ooit een bittere rivaal van Merkel.

Partijcongres

Op 25 april kiest de CDU op een partijcongres de nieuwe leider. Samen met de kleinere, Beierse zusterpartij CSU bepaalt de CDU daarna wie kandidaat wordt voor het kanselierschap bij de volgende verkiezingen, die uiterlijk najaar 2021 worden gehouden.