Genomineerd voor World Press Foto van het Jaar en Algemeen Nieuws - Enkel. Dictator Bashir Soedan werd afgezet, maar de demonstraties voor een democratischer systeem duurden daarna voort. Op deze foto draagt een jongen een gedicht voor te midden van een groep jonge demonstranten. De elektriciteit is afgesloten, maar hun gezichten worden verlicht door het schijnsel van hun mobiele telefoons.

Foto Yasuyoshi Chiba/AFP

Dit zijn de genomineerden voor de World Press Photo 2020

„Een iconische foto”, noemt juryvoorzitter Lekgetho Makola het beeld van een groep jongeren in Soedan, de gezichten verlicht door hun mobiele telefoons. Maanden na het vertrek van dictator Bashir, maar nog te midden van protesten, draagt een jongen een gedicht voor. „Het staat symbool voor de vreedzame overwinning.”

Het is niet het standaard beeld dat we te zien krijgen van Afrika en het Midden-Oosten, dat toch vaak een ziek, dood of hongerlijdend kind betreft (Foto van het Jaar 1993, 2006, 2013) of oorlog (1995, 1997, 2012). Al doet het beeld ook denken aan de winnende foto van 2014. Daarop Afrikaanse migranten op het strand van Djibouti. Met lichtgevende mobieltjes, tegen de nachtelijke hemel, zoeken ze bereik.

De foto van de Soedanese jongeren, van de Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba, lijkt een grote kanshebber voor de hoofdprijs World Press Foto van het Jaar, die in april wordt uitgereikt. Dinsdag zijn de genomineerden bekendgemaakt; het is het derde jaar dat de 65-jarige Nederlandse organisatie met nominaties werkt, om meer aandacht voor meer foto’s te genereren.

Andere foto’s die meedingen naar de hoofdprijs zijn van een rouwende vrouw na de vliegtuigcrash in Ethiopië (van Mulugeta Ayene uit Ethiopië), een studentenprotest in Algerije (Farouk Batiche, Algerije), een getraumatiseerd Armeens migrantenmeisje in Polen (Tomek Kaczor, Polen), een gewonde, Koerdische strijder die bezoek krijgt van zijn vriendin (Ivor Prickett, Ierland) en een wapenconferentie in Abu Dhabi (Nikita Teryoshin, Rusland). Prickett, die werkt voor The New York Times, werd ook in 2018 genomineerd voor de Foto van het Jaar, maar won die niet.

Naast Foto van het Jaar en Serie van het Jaar, waaraan elk een geldprijs van 10.000 euro is verbonden, reikt de organisatie ook prijzen uit in de acht subcategorieën (zowel enkele foto’s als fotoseries). Dit jaar is geen enkele Nederlander genomineerd. Naast de fotocompetitie is er bovendien een digitale competitie, voor video’s en andere digitale vertelvormen.

„En de invloed van jonge mensen bij de protesten zie je terug”, zegt wedstrijdmanager Anna Lena Mehr.

Genomineerd voor World Press Serie van het Jaar en Algemeen Nieuws - Serie. Demonstranten, onder wie deze vrouw, negeerden het protestverbod in Hongkong op 1 oktober, een nationale feestdag in China.
Foto Nicolas Asfouri/AFP
Genomineerd voor World Press Serie van het Jaar en Algemeen Nieuws - Serie. Studenten op weg naar school doen mee aan een ‘menselijke keten’-actie in Hongkong in september, als het schooljaar begint. Scholen en universiteiten vormden belangrijke plekken voor de demonstranten in Hongkong.
Foto Nicolas Asfouri/AFP
Genomineerd voor World Press Serie van het Jaar en Langlopende Projecten. Een oude man zit op een trap in Bab el-Oued, in Algerije. Hij zag de laatste twintig jaar de nikab in het straatbeeld verschijnen. Deze foto is uit 2014. De Franse fotograaf Romain Larendeau legde jarenlang het leven vast van met name jonge Algerijnen in Algiers. In 2019 gingen weer duizenden jongeren de straat op tegen het regime van Bouteflika.
Foto Romain Laurendeau/

Tijdens die protesten zijn bovendien veel vrouwen te zien. „Gefotografeerd op een manier zoals mannen worden gefotografeerd”, zegt juryvoorzitter Makola. „In de frontlinie, midden in de actie.” In Chili speelden vrouwen een grote rol bij de protesten tegen economische ongelijkheid. De Italiaan Fabio Bucciarelli fotografeerde ze scanderend, geblinddoekt en gewond. Zijn fotoserie is genomineerd in de categorie ‘algemeen nieuws’. De Deense fotograaf Nicolas Asfouri legde in Hongkong, waar hij maanden verbleef, meisjes op straat vast, hand-in-hand, in schooluniform en met mondkapjes, evenals een rennende vrouw met een paraplu aanvallend in de lucht gestoken, op de voet gevolgd door de pers.

Asfouri’s foto’s zijn genomineerd voor Serie van het Jaar, een vorig jaar geïntroduceerde hoofdprijs. Hij heeft concurrentie van Mulugeta Ayene, met zijn serie over de Ethiopische vliegtuigcrash, en Romain Laurendeau uit Frankrijk, over de Algerijnse jeugd.

In totaal werden 73.996 foto’s ingezonden door 4.282 fotografen, van wie 19,5 procent vrouw. Dat is het hoogste aandeel vrouwen ooit. Het totaal aantal deelnemers is echter niet zo laag sinds 2007, en lag tot en met 2016 zo’n duizend hoger. Het aantal landen waaruit inzendingen komen is met 125 wel stabiel.

Hard Nieuws en Algemeen Nieuws

Langlopende Projecten

Genomineerd voor Langlopende Projecten. Ixil-vrouwen luisteren naar de vertaling uit het Spaans van de rechtszaak tegen Ríos Montt, die in 1982-83 aan de macht was in Guatemala. De Ixil waren in de jaren 80 een van de voornaamste slachtoffers van de genocide tijdens de burgeroorlog in Guatemala. Fotograaf Daniele Volpe woonde dertien jaar in het land en hielp als vrijwilliger mee aan herdenkingsprojecten.
Foto Daniele Volpe
Genomineerd voor Langlopende Projecten. De fotograaf heeft zelf op een Koranschool gezeten, en dus heeft ze toegang tot deze meisjes, die vanaf jonge leeftijd proberen om het hele boek uit het hoofd te leren. Dat duurt zo’n drie tot vier jaar.
Foto Sabiha Çimen

Natuur en Milieu

Sport

Hedendaagse Kwesties

Genomineerd voor Hedendaagse Kwesties - Serie. In de VS leven tussen de 5.000 en 10.000 tijgers in gevangenschap. Veel daarvan kunnen worden geknuffeld tegen betaling, of worden gehouden als huisdier. Ter vergelijking: in Azië leven zo’n 3.900 tijgers in het wild. Op deze foto: de Ogle County Fair in Oregon, Illinois, waar Gregg Woody zijn jonge tijger laat zien.
Foto Steve Winter/National Geographic
Genomineerd voor Hedendaagse Kwesties - Enkel. Abigail Ferris (met masker) speelt met kameraden op een camping in de Australische staat New South Wales. Haar familie werd van een naburige camping geëvacueerd vanwege bosbranden. Die waren afgelopen jaar uitzonderlijk hevig.
Foto Sean Davey/AFP
Genomineerd voor Hedendaagse Kwesties - Serie. De sociaal-economische crisis dwong veel Venezolanen te vertrekken, vanwege het geweld, of door een gebrek aan voedsel of medicijnen. 1,6 miljoen van de 4,5 miljoen vluchtelingen kwam in Colombia terecht. Nicolò Filippo Rosso legde de exodus vast.
Foto Nicolò Filippo Rosso
Genomineerd voor Hedendaagse Kwesties - Serie. Taliban-strijders tonen hun wapens in de provincie Nangarhar in Afghanistan. Achttien jaar na de invasie van de VS heeft de terreurbeweging in 2019 weer terrein gewonnen. Vredesbesprekingen werden een groot deel van het jaar gevoerd, maar getorpedeerd door Trump.
Foto Lorenzo Tugnoli/The Washington Post

Portretten

Genomineerd voor Portretten - Enkel. Belinda Qaqamba Ka-Fassie, een dragperformer en activist, poseert in een township in Kaapstad, Zuid-Afrika. Samen met andere zwarte, queer dragartiesten, probeert Belinda dragcultuur te ‘dekoloniseren’ en een eigen, Afrikaanse invulling te geven. Lgbtq in townships zijn vaak slachtoffer van discriminatie en verbaal en fysiek geweld.
Foto Lee-Ann Olwage
Genomineerd voor Portretten - Serie. Noora Ali Abbas (60) en haar kleinzoon Harreth (6), in het vluchtelingenkamp Salamiyah IDP 2, in Irak. Volgens een hulpverlener lijdt Noora aan een depressie vanwege haar trauma: familieleden die zijn meegenomen door Islamitische Staat. Na de gruweldaden van IS lijden veel Irakezen aan een slechte psychische gezondheid. Adam Ferguson fotografeerde een aantal van hen.
Foto Adam Ferguson/The New York Times Magazine