Disney-topman Bob Iger vertrekt na vijftien jaar

Disney Onder Iger kocht Disney onder meer Marvel en 21st Century Fox. Zijn opvolger Bob Chapek wordt de zevende topman van het mediaconglomeraat.
Bob Chapek (links) volgt Bob Iger op als topman van Disney.
Bob Chapek (links) volgt Bob Iger op als topman van Disney. Foto Gerardo Mora en Valerie Macon/AFP

De Amerikaanse zakenman Bob Iger stapt per direct op als topman van The Walt Disney Company. Dat heeft het mediaconglomeraat dinsdag bekendgemaakt. Iger leidde het bedrijf vijftien jaar lang en vertrekt relatief onverwacht. Hij wordt opgevolgd door Bob Chapek, die al bijna dertig jaar voor Disney werkt. Chapek leidde eerder onder meer de parken van Disney.

Onder Iger lijfde Disney onder meer stripuitgeverij Marvel, Lucasfilm (de filmmaatschappij achter onder andere Star Wars) en massacommunicatiebedrijf 21st Century Fox in. In 2018 was de nu 69-jarige topman de één na best betaalde ceo ter wereld. Hij verdiende dat jaar 65,6 miljoen dollar (60,3 miljoen euro).

In een persverklaring stelt Iger dat dit „het optimale moment is” voor Disney om te wisselen van topman. Hij zou eerder al met pensioen gaan, maar besloot langer aan te blijven vanwege de fusie met 21st Century Fox. Bob Chapek wordt de zevende persoon die het bedrijf dat bijna honderd jaar bestaat zal leiden. Iger blijft tot eind 2021 wel aan als uitvoerend voorzitter.

Twitter avatar Clayton_Sandell Clayton Sandell Anyone who thinks today’s Disney CEO news is “sudden” hasn’t been paying attention. Bob Iger has had previous plans to retire. The Fox merger delayed his most recent plan to leave (in June 2019). Also, he’s going to be around for another 22 months…