Voormalig filmproducent Weinstein schuldig aan verkrachting

#MeToo Harvey Weinstein is volgens een jury in New York schuldig aan verkrachting van een actrice en aanranding van een productie-assistente.
Harvey Weinstein arriveert maandag in de New Yorkse rechtbank.
Harvey Weinstein arriveert maandag in de New Yorkse rechtbank. Foto Scott Heins/AFP

Een „nieuwe dag” voor slachtoffers van seksueel misbruik, noemt hoofdaanklager Cyrus Vance jr. de uitspraak. Filmmaker Harvey Weinstein werd maandag in New York schuldig bevonden aan verkrachting en aanranding. De producent, wiens seksuele misdragingen wereldwijd de #metoo-discussie deden losbarsten, moet „eindelijk verantwoording afleggen voor de misdaden die hij heeft gepleegd”.

De jury achtte Weinstein echter niet schuldig aan de zwaardere andere aanklachten die hem feitelijk zouden bestempelen tot serieverkrachter. Weinstein (67) kan daarom nu tussen de 5 en 29 jaar cel krijgen, en niet levenslang.

Volgens de twaalfkoppige jury is er voldoende bewijs dat Weinstein (67) zich in 2006 heeft opgedrongen aan Mimi Haleyi, een vrouw die voor hem werkte als productie-assistente. De Hollywood-magnaat dwong Haleyi in zijn appartement in Manhattan tot orale seks. De jury acht ook bewezen dat Weinstein zeven jaar later in een New Yorks hotel de actrice Jessica Mann heeft verkracht.

Lees ook: Iedereen fluisterde over Weinstein, niemand sprak

In het geval van drie andere aanklachten is Weinstein niet schuldig, oordeelde de jury. Twee daarvan gingen over predatory sexual assault, oftewel over de vraag of Weinstein een serieverkrachter is.

Meerdere veronderstelde slachtoffers onthaalden de uitspraak als een overwinning. „De vrouwen die getuigd hebben in het proces en door een traumatische hel zijn gegaan, jullie hebben vrouwen en meisjes overal een dienst bewezen”, schreef actrice Ashley Judd op Twitter. „Harvey Weinstein is nu een veroordeelde verkrachter”, reageerde de Italiaanse actrice Asia Argento op Instagram. De twee vrouwen behoorden tot de eersten die naar buiten traden met hun aantijgingen.

In de boeien, direct vastgezet

Getuigenissen tijdens de rechtszaak van vier andere vrouwen die ook misbruikt zeggen te zijn door Weinstein, hadden de stelselmatigheid van Weinsteins daden moeten aantonen. Waarom dat niet is gebeurd, bracht de jury niet naar buiten. De beschuldigingen van de vrouwen stonden niet op de tenlastelegging omdat ze waren verjaard.

Op 11 maart oordeelt de rechter over de strafmaat. Weinsteins advocatenteam zegt in beroep te gaan, de producent heeft altijd ontkend.

Eerder was hij nog vrij op borgtocht, maandag moest Weinstein van de rechter direct worden vastgezet in afwachting van zijn straf. Hij werd geboeid de zaal uitgeleid. Weinstein komt niet meteen in een cel maar in de ziekenboeg: na een rugoperatie kampt de gevallen filmtycoon met een slechte gezondheid. In de rechtszaal maakte hij de voorbije weken steevast zijn opwachting met een looprek.

Lees ook: Operazanger Plácido Domingo geeft seksueel wangedrag toe

Als baas van productiemaatschappijen Miramax en The Weinstein Company stond Weinstein decennialang aan de top van de machtspiramide in Hollywood. Al jaren gonsden er geruchten over seksueel wangedrag van de producent. Onthullingen in The New York Times en The New Yorker eind 2017 betekenden zijn ondergang. Meer dan tachtig vrouwen beschuldigden hem uiteindelijk van ongepast gedrag, aanranding en verkrachting. Veel veronderstelde slachtoffers ondertekenden in de loop der jaren zwijgcontracten. In de meeste gevallen leidde het niet tot een strafzaak.

Tegen Weinstein loopt ook nog een strafzaak in Los Angeles. Ook daar wordt hij beticht van verkrachting van een vrouw en aanranding van een ander, gedurende twee opeenvolgende nachten rond de Oscars van 2013.

Dit stuk is geactualiseerd op 25 februari 2020.