Thuiskok.

Oude vijanden

Is er iets dat u niet lust? Ik had als klein kind zo mijn vijanden: doperwten bijvoorbeeld, of witlof met kaas uit de oven. En gekookte aardappels, aardappelpuree en rijst vond ik altijd maar saai, terwijl ik dressings voor salades weer te avontuurlijk vond. Ik propte het liefst mijn sla kaal zo met mijn handen naar binnen, dan had ik dat maar gehad. Mag ik nu van tafel?

Gelukkig ben ik bijgetrokken. Witlof eet ik graag als salade, het liefst met een fijne Franse dressing van bijvoorbeeld versgeperst sinaasappelsap erover. Doperwten en gekookte aardappelen vind ik prima al zijn het niet mijn favorieten, zelfgemaakte aardappelpuree vind ik net als rijst echt lekker.

Bloemkool is voor mij ook zo’n oude antagonist die ik ben gaan waarderen. Niet op elke manier bereid maar ik heb het laatst zelfs vrijwillig besteld in een restaurant omdat de variant van een volledige bloemkool uit de oven overgoten met een mengsel van ricotta, zonnebloempitten, oude kaas en gezouten citroen me onweerstaanbaar leek. Dat was het ook.

Bloemkool is, net als boerenkool en andere groenten die we hier in Nederland al jaren door de stamppotten klutsen, helemaal hip and happening deze dagen omdat het – verrassing! – gezond is. Vezels, omega-3-vetzuren, B-vitaminen en mineralen, het zit er allemaal in. Echt zo’n groente waar je een opknapper van krijgt, moet de Australisch-Griekse Kathy Kordalis gedacht hebben, want haar boek noemde ze Cauliflower Power, wat in het Nederlands niet rijmend maar allitererend is vertaald als Bloemkool Boost.

Het handzame boekje weet je aandacht te trekken met de paarsgerande bladzijden, wat weer een verwijzing is naar paarse bloemkool. Met de paarse en witte variant heeft Kordalis zestig recepten bedacht, die zijn gerangschikt volgens typeringen als ‘simpel’, ‘vers’, ‘pittig’, ‘troostrijk’ en ‘verfijnd’.

Ik vond een recept voor een hele bloemkool uit de oven met een amandelyoghurtdressing, en ook eentje voor bloemkoolwings. Er zijn bloemkoolspiesjes, -beignets, -gnocchi en -brownies en zelfs een biefstuk van bloemkool.

Samen oogt het als een veelzijdige en originele selectie gerechten, al ben ik wel snel tevreden als een echte bloemkoolleek. Maar nu ik mijn weerzin tegen bloemkool heb overwonnen, is dit zo’n boek dat je nieuwsgierig maakt naar wat je er dan allemaal mee kan klaarmaken.